JAV diplomatai užsienyje užsiimdavo agresyviu genetiškai modifikuotų pasėlių, pavyzdžiui, sojos pupelių, lobizmu“, – teigiama šioje oficialių pranešimų apžvalgoje.

Šią daugiau nei 900 oficialių pranešimų apžvalgą parengė grupė „Food and Water Watch“, joje yra atskleidžiama kruopščiai suplanuota kampanija sumažinti ir galų gale panaikinti pasipriešinimą genetiškai modifikuotiems produktams Europoje ir kitose šalyse, taip padedant didžiausioms JAV žemdirbystės korporacijoms uždirbti didesnį pelną.

Pranešimų apžvalgoje taip pat pabrėžiama, jog šis lobizmas atnešė tiesioginės naudos tam tikroms kompanijoms. Apie 7 proc. pranešimuose buvo minimos tam tikros kompanijos, bei 6 proc. minėjo kompaniją „Monsanto“.

Tokie pranešimai pirmą kartą į viešumą iškilo prieš du metus skandalingosios „Wikileaks“ dėka. Juose yra kalbama apie įvairias atskiras viešųjų ryšių strategijas, pristatytas daugybėje spaudos ir biotechnologijų konferencijų, skirtų įtikinti mokslininkus, žurnalistus, žemdirbius ir politikus dėl GMO produktų naudos ir saugumo.

Ši ataskaita dar kartą parodo, kokia stipri yra žemdirbystės ir biotechnologijų industrija JAV, ypatingai po aukščiausiojo teismo sprendimo palaikyti korporaciją „Monsanto“, kuri labai griežtai saugo ir baudžia už savo patentuotų GMO sojos pupelių naudojimą.

Aukščiausiasis JAV teismas nustatė, jog ūkininkas iš Indianos valstijos privalės pirkti naujas sėklas tiesiogiai iš „Monsanto“ kiekvienam sojų pupelių sodinimui – tokiu būdu draudžiama pasilikti dalį sėklų kitai sėjai.

Pasak ataskaitos, Viešųjų ryšių pastangos, inicijuotos JAV Valstybės departamento, taip pat liečia ir teisinius genetiškai modifikuotų produktų reguliavimo aspektus. JAV valdininkai užsienyje aktyviai priešinosi GMO produktų žymėjimo įstatymams ir draudimams importuoti GMO maisto produktus.

Pranešimų apžvalgoje taip pat pabrėžiama, jog šis lobizmas atnešė tiesioginės naudos tam tikroms kompanijoms. Apie 7 proc. pranešimuose  buvo minimos tam tikros kompanijos, bei 6 proc. minėjo kompaniją „Monsanto“. „Tokia korporatyvinė diplomatija yra beveik dvigubai dažnesnė, nei diplomatinės pastangos, dedamos į humanitarinę paramą“, – teigiama ataskaitoje.

Wenohah Hauter, vykdomoji grupės „Food and Water Watch“ direktorė teigia, jog ją labai jaudina toks didžiulis Valstybės departamento skatinimas propaguoti vieną ar kitą pramonės šaką. „Mane labai domina, kiek iš tų pranešimų yra susiję su pokyčiais įstatymuose ir reglamentuose. Vietoj to, jog susitelktų ties saugumu ar demokratijos vertybių sklaida, jie daro tiesioginį spaudimą užsienio vyriausybėms“, – teigia direktorė.

Pranešimuose kalbama apie įvairias atskiras viešųjų ryšių strategijas, pristatytas daugybėje spaudos ir biotechnologijų konferencijų, skirtų įtikinti mokslininkus, žurnalistus, žemdirbius ir politikus dėl GMO produktų naudos ir saugumo.

Kai kuriais atvejais netgi nebuvo stengiamasi slėpti, bent jau JAV vyriausybėje, jog yra daromas minėtas spaudimas užsienio valstybėms. 2007 m. komunikate Craig Stapleton, buvusio JAV prezidento George Bush draugas ir verslo partneris, patarė Vašingtonui parengti tikslinį sąrašą, kam daryti spaudimą Europoje, kaip atsaką į Prancūzijoje įsigaliojusį draudimą „Monsanto“ genetiškai modifikuotiems kukurūzams.

„Rekomenduojame imtis tokių atsakomųjų veiksmų: sukurti tikslinį sąrašą visos ES mastu, kadangi tai yra kolektyvinė atsakomybė, tačiau tuo pačiu reikia susitelkti ties pagrindiniais kaltininkais“, – tuo metu teigė C. Stapleton. – Šis veiksmų sąrašas turėtų būti pamatuojamas, o ne abstraktus, ir turi išlikti veiksnus ilgajame laikotarpyje, kadangi neturėtume tikėtis ankstyvos pergalės. Tokie atsakomieji veiksmai labai aiškiai parodys, jog jų pasirinktas kelias turi sąnaudų ES interesams, tuo pačiu tai gali padėti sustiprinti biotechnologijas palaikančius veikėjus Europoje“, – toliau teigiama C. Stapleton rašte.