Išrašė 10 litų baudą

Istorija prasidėjo, kai GRYNAS.lt skaitytojas redakciją informavo prie penkiaaukščio daugiabučio namo Vandentiekio gatvėje pastebėjęs įrengtą šuns būdą ir voljerą. Tiesa, tuo metu šuns, gyvenančio būdoje, užfiksuoti nepavyko.

Apie tokį „statinį“ informuota Vilniaus miesto savivaldybė teigė leidimo būdai neišdavusi ir konstatavo, kad tokių aptvarų keturkojams ręsti valstybei priklausančioje žemėje negalima. Vis dėlto, istorija tuo nesibaigė.

Pasirodo, kad savivaldybės viešosios tvarkos skyrius persiuntė šią informaciją Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos skyriui, kuris pradėjo tyrimą.
Buvo aplankytas nurodytas daugiabutis, apklausti jo gyventojai ir išsiaiškinta, kam priklauso šuns būda bei tvora

„Patikrinimo metu nustatyta, kad minimo namo buto gyventojas L. S. laikė šunį, kuris nustatyta tvarka nebuvo registruotas, todėl piliečiui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas“, - rašoma registruotame laiške, atsiųstame redakcijai. Kaip DELFI informavo šios bylos tyrėjas Tomas Rinkevičius, piliečiui už neregistruotą šunį skirta 10 litų bauda.

Šuns šeimininkas, atvykęs į policiją, aiškino butą Vandentiekio gatvėje gavęs jau su įrengta tvora. Kadangi laikui bėgant tvoros būklės blogėjo ir ji atrodė neestetiškai, kartu su kitais namo gyventojais tvorą pagal galimybes tvarkė, t.y. keitė tvoros tinklą ir pan.

„Šuniui būdos jis neįrengė, todėl jo veiksmai negali būti kvalifikuojami kaip savivaldžiavimas. Patikrinimo metu niekas iš minimo namo gyventojų nepatvirtino, kad L. S. įrengė tvorą ar šuns būdą“, - rašoma oficialiame rašte.

Remdamiesi surinktais duomenimis, policijos tyrėjai nutraukė bylą, pripažindami, kad šuns savininko veiksmuose pažeidimo neįžvelgė.

Kaimynai skundžia, kai susipyksta

Vis tik Vilniaus mieste tikrai registruota mažiau šunų, nei jų yra laikoma. Kokiais atvejais gyventojai tikrinami ir gali sulaukti baudos?

Vilniaus miesto antrojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Robertas Daugėnas GRYNAS.lt informavo, kad dažniausiai kaimynai kitiems kaimynams dėl šuns iškviečia pareigūnus, kai susipyksta.

„Per šiuos metus pagal LR ATPK 110 str. 1d. buvo nubaustas 21 asmuo, tačiau tai nereiškia, kad visi laikė neregistruotus šunis. Šio straipsnio dispozicijoje numatyta - „Gyvūnų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, vežimo, naudojimo, prekybos jais ar kitokio jų perdavimo reikalavimų bei atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo taisyklių pažeidimas“. Atskirai išskirti, kiek būtent asmenų buvo nubausta dėl šunų registracijos pasakyti negaliu, nes tokia statistika nevedama. Tai bus vienetai“, - situaciją komentavo policijos pareigūnas.

Per šiemet - 84 nubausti šunų savininkai

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad nuo 2013 metų yra privalomas gyvūnų (šunų, kačių) nuo 4 mėn. amžiaus registravimas/identifikavimas ir rinkliavos mokėjimas už gyvūno registravimą bei gyvūno laikymą daugiabučiame name. Tai numato Gyvūnų laikymo taisyklės. 
Citata
Patikrinimo metu nustatyta, kad minimo namo buto gyventojas L. S. laikė šunį, kuris nustatyta tvarka nebuvo registruotas, todėl piliečiui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Piliečiui už neregistruotą šunį skirta 10 litų bauda.

Asmenys, kurie nesilaiko taisyklių reikalavimų (pvz.: neregistruoja gyvūnų), gali būti patraukti administracinėn atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 110 straipsnį. Pagal šį straipsnį gresia įspėjimas arba bauda iki 200 litų. Dėl galimai neregistruoto gyvūno gyventojai gali pranešti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriui el. paštu viesoji.tvarka@vilnius.lt arba tel. (8 5) 219 4948, taip pat policijai bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Gavę pranešimą apie galimai neregistruotą gyvūną, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai vyksta į vietą atlikti patikrinimą. Jei nustatomi gyvūnų laikymo reikalavimų pažeidimai, surašomi administracinių teisės pažeidimų protokolai pažeidėjams“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Per 2014 m. I pusmetį Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai surašė 84 administracinių teisės pažeidimų protokolus dėl kačių ar šunų neregistravimo ir neidentikavimo.