Prieglaudos įkūrėja Orinta Jazdauskaitė sakė nežinanti, kur dėti gyvūnus. Anot gyvūnų globėjos, Šiaulių rajone atsiranda žmonių, kurie išgirdę apie globos namų uždarymą, į savo namus priima kates ir šunis. Pasak prieglaudos savininkės, gyvūnų dar likę nemažai. Dalis jų ligoti ir senyvi. Anot O. Jazdauskaitės, tokių augintinių gyventojai nelinkę rinktis.

„Kol kas gyvūnų perkėlimui konkrečios vietos neturime. Yra žmonių, kurie siūlo priimti gyvūnus, tačiau tos vietos yra labai toli nuo Šiaulių. Ir mes negalėtume jų taip toli nuvežti. Aktyviai ieškome šeimininkų ir jau nemažai suradome, bet dar liko 20 šunų ir virš 10 kačių. Gyvūnus reklamuojame, dedame fotoalbumus į interneto svetainę, kad žmonės atkreiptų dėmesį ir pasiimtų. Kai kuriems gyvūnams labai sunku surasti naujus namus, bet mes tikrai negalvojame apie jų užmigdymą. Paskutinis variantas, jei iki spalio 15 nepavyks gyvūnams surasti gyvenamosios vietos, kreipsimės į kitas prieglaudas ir prašysime, kad jos priimtų”, – sakė prieglaudos įkūrėja.

O. Jazdauskaitė sako, kad per tokį trumpą laiką surasti augintinių savininkus nelengva: „Pagal veterinarijos reikalavimus mūsų veikla yra sustabdyta. Institucija nutarė, kad mūsų prieglaudoje iki spalio vidurio neturi likti nei kačių, nei šunų. Kitaip bus taikomos sankcijos. Veterinarijos tarnyba nusprendė, kad nuo rugpjūčio 20 iki spalio 15 prieglauda turi būti visiškai uždaryta. 56 dienos buvo skirtos gyvūnų išdalinimui, tačiau apie institucijos sprendimą sužinojome tik rugsėjo 11, tai tas laikas sutrumpėjo iki mėnesio.”

Viešosios įstaigos įkūrėja sako suprantanti padariusi klaidą, kad nusprendė laikyti gyvūnus ten, kur aplink yra gyventojų. Ji su kolektyvu žada pradėti tokią pačią veiklą atokesnėje vietoje.

„Aplinkiniai gyventojai nepatenkinti šunų lojimu ir kreipėsi į veterinarijos tarnybą. Tačiau puikiai suprantu žmones, kurie dėl to pyksta ir manau, kad prieš steigiant šią prieglaudą reikėjo apie tai pamąstyti”, – sakė O. Jazdauskaite

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ingrida Venciuvienė teigia, kad nepaisant to, jog veikla buvo vykdoma ne pagal visus reikalavimus, padėti išspręsti šią problemą - būtina.

„Uždarymas spalio 15 dieną yra tikrai neišvengiamas. Merginos, užsiimančios šia veikla, šiandien įvardijo, kad iš dalies prieglaudos uždarymas buvo jų neapsižiūrėjimo ir nežinojimo kaip dirbti priežastis. „Šiaulių letenėlė“ šiuo metu labai intensyviai ieško, kur apgyvendinti gyvūnus. Mes pasisiūlėme tarpininkauti, kitos savivaldybės taip pat turėtų prisidėti, kad šie augintiniai nebūtų palikti be globos. Dalį gyvūnų galės priimti prieglaudos, ne visus, bet nemažą dalį“, - sakė I. Venciuvienė

Iki to laiko, kai atsiras nauja vieta augintinių prieglaudai steigti, savininkėms buvo pasiūlyta užsiimti kitomis veiklomis: „Nutarėme, kol atsiras naujasis veiklos etapas, gyvūnų globos savininkės dirbs prevencinį darbą, organizuos susitikimus su bendruomene, užsiims švietėjiška veikla. Tuo metu kartu su savivaldybės darbuotojais ieškosime, kur būtų galima įkurti naują prieglaudą.“
Šiaulių "Letenėlė"

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė įvardijo priežastis, kodėl ši gyvūnų globos prieglauda buvo uždaryta.

„Atsižvelgiant į tai, kad įrengta gyvūnų globos vieta neatitiko reikalavimų valymui, dezinfekcijai, gyvūnų apskaitai, gyvūnų globėjui buvo suteiktas tik laikinas veterinarinis patvirtinimas gyvūnų globos vietai ir nurodytas pereinamasis laikotarpis reikalavimų įgyvendinimui“, – komentavo R. Sirutkaitytė.

Specialistė tikina, jog viešoji įstaiga nesprendė iškilusių problemų. Kaip vieną iš jų pamini, kad į gyvūnų prieglauda buvo įleidžiami nepilnamečiai. Pasak ekspertės, lankytojams po apsilankymo nebuvo galimybės nusiplauti rankų.

„Nepaisant kontroliuojančios institucijos suteiktų konsultacijų, „Šiaulių letenėlė“ nesiėmė veiksmų gerinti laikomų gyvūnų higienines ir kitas sąlygas. Tai kėlė riziką ne tik pačių gyvūnų gerovei, tačiau ir pažeidė aplinkinių valdų savininkų teisėtus interesus. Buvo leista nepilnamečiams lankytis globos vietoje, bet nesudarytos sąlygos rankų higienai - nebuvo vandens. Taip pat organizacija kėlė riziką nepilnamečių sveikatai dėl kontakto su prižiūrimais gyvūnais“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotoja.

Gyvūnų globėjai ėmė nuogąstauti, kad jei gyvūnams nebus surasti nauji namai, jie gali būti užmigdyti. Tačiau, anot specialistės, veterinarijos tarnyba yra nusistačiusi prieš gyvūnų migdymą ir tokios išeities tikrai nesiūlo.