Anot Aplinkos apsaugos viceministro Lino Jonausko šiuo metu reidai vykdomi kiekvieną dieną: „Kasdien vienas ar kitas ekipažas vyksta ir daro planinius patikrinimus. Šiuo metu uždraustas kiršlių ir sterkų gaudymas dėl neršto, o taip pat reikia žinoti, kad neleidžiama gaudyti lydekų.

Nuo kovo 1 d. Nemuno žemupio vietiniai gyventojai, įsigiję žvejo mėgėjo korteles limituotai stintų žvejybai, gali jas žvejoti tinkliniu samčiu nustatytose Nemuno, Skirvytės, Pakalnės, Auštumalės ir Minijos upių atkarpose. Įsigyti šias korteles jau galima ne tik elektroniniu būdu – naudojantis Aplinkosaugos leidimų informacine sistema (ALIS), bet ir loterijos „Perlas“ terminaluose.

Aplinkos viceministras primena, jog pasibaigus žuvų nerštui jas gaudyti reikia atsižvelgiant į jų dydį, svorį ir kiekį. „Kai sterkams gaudyti draudimas negalioja, galima pasiimti ne mažesnius kaip 30 centimetrų kiršlius ir ne mažesnius kaip 40 centimetrų sterkus. Jei nėra neršto metas, turint leidimą galima pasigauti 2 salačius, 2 ūsorius, 3 lydekas, 3 ungurius, 3 marguosius upėtakius, 3 kiršlius ir ne daugiau kaip 5 vienetus sterkų, šapalų, meknių. Taip pat negalima iš telkinio ištraukti daugiau kaip 50 vienetų vėžių. Visų kitų rūšių žuvų galima pasigauti iki 5 kilogramų, Kuršių mariose iki 7 kilogramų, o stintų sugavimai nuo šių metų sausio 1 dienos yra visiškai neribojami“ – teigė aplinkos viceministras.

Taip pat yra draudžiama pardavinėti sugautą žuvį. Nesilaikantiems mėgėjų žvejybos taisyklių už prekiavimą žuvimi grės nuo 86 iki 289 eurų baudos. Nelegalia prekyba laikoma mėgėjų žvejybos įrankiais sugautų žuvų ar iš jų pagamintų produktų pirkimas, pardavimas, mainai, siūlymas parduoti reklamavimas ir pan.

„Bendrai Lietuvoje situacija gerėja. Per praėjusius metus nebuvo nustatyta atvejų, kai žuvys gaudomos naudojant elektrą, tik sugauti asmenys turėję tokią įrangą. Ypač padaugėjo socialiai atsakingų žmonių, kurie mums skambina ir praneša pamatę nelegaliai žvejojančius, naudojančius tinklus ar turinčius kokią nors įtartiną įrangą asmenis. Norint pranešti apie tokio pobūdžio pažeidimus reikia skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112 ir mūsų pareigūnai iš karto reaguoja“ – tikino L. Jonauskas.