Italijos, Suomijos, Lietuvos, Bulgarijos, Vokietijos, Rumunijos, Jungtinė Karalystės, Prancūzijos, Slovėnijos, Austrijos, Vengrijos ir Ispanijos specialistai ieškojo būdų kaip gamintojai vartotojams galėtų pasiūlyti kuo daugiau pakeistos sudėties produktų, kuriuose sumažintas druskos, cukraus ar riebalų (ypač sočiųjų ir transriebiųjų rūgščių) kiekis.

„Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad dažnas ir gausus druskos, cukraus ar riebalų vartojimas – viena pagrindinių infarkto, insulto, kitų širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių. Taigi, būtina skatinti žmones kuo sveikiau maitintis. Pramoniniu būdu gaminamų produktų sudėties keitimas – vienas iš būdų maistą padaryti palankesniu sveikatai ir pratinti vartotojus prie tokių gaminių“, - sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė.

Cukrų reikia keisti, tik ne saldikliais

Projekto „Salux“ metu ekspertai aiškinosi, kokios yra  galimybės gaminti pakeistos sudėties produktus. Visos projekte dalyvavusios šalys dalijosi tokios gamybos pavyzdžiais, dalinosi informacija apie efektyvius technologinius metodus.
Cukrų pakeitus kitais saldikliais, naudos sveikatai nebus
Šiame projekte dalyvavę Lietuvos atstovai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, parengė pakeistos sudėties produktų gaminimo rekomendacijas.
Snieguolė Ščepanavičienė
Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad dažnas ir gausus druskos, cukraus ar riebalų vartojimas – viena pagrindinių infarkto, insulto, kitų širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių. Taigi, būtina skatinti žmones kuo sveikiau maitintis. Pramoniniu būdu gaminamų produktų sudėties keitimas – vienas iš būdų maistą padaryti palankesniu sveikatai.

Kad būtų pasiektas reikšmingas poveikis vartotojų sveikatai, šie maisto produktai turi būti skirti kasdieninei mitybai. Keičiant maisto produktų sudėtį reikėtų kiek įmanoma sumažinti minėtų komponentų (druskos, cukraus) kiekį, tačiau stengtis, kad nenukentėtų gaminio maistinė vertė, pavyzdžiui, cukrų pakeitus maisto priedais – saldikliais. Reikėtų sukurti ir įdiegti tokias gamybos technologijos, kad būtų galima jas pritaikyti įvairiems maisto produktams.

Pagrindinis siekis - kad pakeistos sudėties produktai nebūtų brangesni ar turėtų ne prastesnes juslines savybes nei įprasti.