Geriausia vieta – ties Preila

Daugiausia stintautojų traukia ant ties Preila esančių užšalusių Kuršių marių. „Priežasties nežinau, tačiau jau daugybė metų stintos gausiausiai po ledu būriuojasi būtent ties Preila. Gal joms čia patogiausia maitintis prieš nerštą, nes paskui juk jos traukia į Nemuno deltą. Prieš porą dienų keli mano draugai žvejojo ant marių ledo ties Nida, o aš tuo pačiu metu – ties Preila. Mano laimikis buvo tris kartus didesnis nei jų, todėl ir jie dabar jau čia važiuoja“, – aiškino preiliškis Audrius.

Jis pasakojo, kad pats ant ledo žvejoja jau ketvirtą dieną. „Naujųjų metų naktį marios dar tyvuliavo, tačiau po to jas pamažu ėmė kaustyti ledas. Sausio 3 dieną ant ledo jau buvo saugu lipti, todėl tai ir buvo mano pirmoji šį sezoną žvejybos diena. O šiandien – ketvirtoji“, – ketvirtadienį čiauškėjo vieną po kitos stintas iš po ledo traukiantis neringiškis.

Jis tvirtino, jog laimikiu džiaugiasi – ketvirtadienį per porą valandų pavyko sužvejoti apie du kilogramus arba maždaug 70 vienetų stintų. „Jų tikrai neparduodu, suvalgome patys – mama, teta. Visi giminaičiai laukia, kada prižvejosiu. Tiek neįmanoma prigaudyti, kad apsimokėtų pardavinėti“, – tikino pašnekovas.

Stintas iš trijų išsigręžtų ekečių jis traukė kas kelias minutes. „Man kažkaip sekasi, matyt, radau gerą vietą. Kiti pamatę, jog stintos puikiai kimba, atėjo šalia manęs, išsigręžė eketes, bet jiems nesisekė, todėl nuėjo tolėliau. Matyt, man, kaip vietiniui, geriau kimba“, – juokėsi preiliškis.

Savaitgalį laukia antplūdžio

Jis pats šiuo metu atostogauja. Vyras neslėpė, jog atostogas specialiai planavo sausio pradžioje, nes tikėjosi, kad Kuršių marios užšals ir bus galima žvejoti.

„Nemažai neringiškių specialiai eina atostogauti, kai prasideda poledinė stintų žvejyba. Tai yra ne tik noras prisigaudyti žuvų, bet ir puikus užsiėmimas. Ar ne šalta? Nejaučiu jokio šalčio. Štai jau dvi valandas esu be pirštinių ir rankos nė kiek nešąla. Matyt, adrenalinas veikia“, – pokštavo pašnekovas, kai lauke spaudė beveik 15 laipsnių šaltis.

Ant Kuršių marių ties Preila žvejojo keli šimtai žmonių. Keli laimę bandė ir ties Juodkrante bei Pervalka, Nida. „Tačiau žmonės vieni per kitus susižino, jog geriausiai kimba ties Preila, todėl ir plūsta čia. Nors tai, kiek žvejų dabar yra, antplūdžiu dar nepavadinčiau. Kita vertus, Preilos gatvėms jau sunku pravažiuoti, jose pristatyta automobilių tiek, kiek vasarą. Itin daug žmonių laukiame savaitgalį. Net neabejoju, kad jų bus tūkstančiai. Matau, kaip žmonės, kurie tik sezono metu nuomoja kambarius, jau kūrena krosnis, dūmai rūksta, šildo patalpas, nes, matyt, bus labai daug norinčių išsinuomoti nakvynės vietą“, – svarstė preiliškis.

Žvejojo visą naktį

Ketvirtadienį stintas iš po Kuršių marių ledo ties Preila traukė ne tik neringiškiai, bet ir svečiai iš kitų miestų – Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio. „Manau, kad žmonėms svarbiau ne laimikis, o pati atrakcija, galimybė pailsėti, ištrūkti iš rutinos. Juk nesunku žmonai pasakyti, kada buvai žvejyboje. O vakarais nuo ledo girdisi dainos, nes žmonės šildosi ne tik arbata“, – pasakojo neringiškis.

GRYNAS.lt ant Kuršių marių ledo ties Preila ketvirtadienį sutiko tris vyrus, kurie atvažiavo iš Elektrėnų. „Kai tik sužinojome, kad ledas jau tvirtas, kad stinta eina, iškart susiorganizavome kelias laisvas dienas ir atvažiavome. Neįmanoma praleisti tokio malonumo. Šiemet tikrai atvažiuosime ir antrą kartą“, – tikino vyrai.

Jie į Preilą atvyko trečiadienio vakarą. Apie 21 val. jau buvo prasigręžę eketes ir traukė pirmąsias stintas. Vyrai žvejojo visą naktį, o namo ketino važiuoti ketvirtadienio pavakare.
„Esame taip apsirūpiname, kad tikrai nesušalsime. Net pirštinių nereikia“, – tikino pašnekovai.

Jie buvo ant ledo pasistatę specialią palapinę, saugančią nuo vėjo. Erdvioje palapinėje jie ir įsitaisė – čia išsigręžė eketes ir žvejojo, net nosies lauk nereikėjo iškišti. Be to, palapinėje jie turėjo ir nedidelę dujinę viryklę, kur šildėsi arbatą, gaminosi maistą.

„Visa šita įranga nėra pigi, bet užtat puikiai saugo nuo šalčio. Naktį buvo 16 laipsnių šalčio, o mes jautėmės puikiai“, – tikino vyrai iš Elektrėnų.

Jų teigimu, naktį stintos kimba geriausiai. „Kai pradėjome žvejoti apie 21 val., tai tik paryčiais šiek tiek sumažėjo kibimas, o šiaip labai gerai sekėsi. Stintos mėgsta tamsą. Ir girdėjome, ir iš patirties žinome, jog geriausiai žvejoti pradėti maždaug nuo 16 val. ir tada jau kuo ilgiau“, – patirtimi dalijosi pašnekovai. Visi trys jie pagavo apie 10 kilogramų stintų.

Ledo storis – iki 15 cm

Neringos savivaldybės administracijos Civilinės ir priešgaisrinės saugos tarnybos vedėjas Raimondas Žičkus patikino, jog lipti ant Kuršių marių ledo saugu ties visomis Neringos gyvenvietėmis.

„Oficialiais duomenimis, Kuršių marių ledo storis šiuo metu yra 13 centimetrų, tačiau manau, kad realiai jo storis siekia apie 15 centimetrų. Jei dar šals, ledas tik storės. Aišku, žvejai turi nepamiršti pasiimti smaigų, tačiau lipti ant ledo tikrai yra saugu“, – teigė R. Žičkus.

Jis tikino, kad ir pats jau išbandė poledinę žvejybą. „Nelabai man sekėsi - nušalau pirštus ir tiek. Po darbo juk ilgai nesėdėsi ant ledo, o tada mažai ir pagauni“, – juokėsi pašnekovas.

R. Žičkus tikino, kad tokio storio ledas neištirps net ir tokiu atveju, jei kelias dienas vyrautų teigiama temperatūra ir dar pliauptų lietus.

Jis visiems žvejams patarė elgtis atsakingai – tinkamai apsirengti, veidą, kitas atviras kūno vietas išsitepti riebiu kremu, nevartoti alkoholinių gėrimų, kurie nešildo, o turi tik neigiamą poveikį.
„Visų žvejų labai prašome nepalikti šiukšlių, juk nesunku jas susirinkti“, – į stintautojus kreipėsi R. Žičkus.

Poledinės žūklės mėgėjams reikia turėti ir galiojantį žvejo bilietą, nes jo gali paprašyti reidus rengsiantys aplinkosaugininkai. Žvejo bilietas dviem dienoms kainuoja 1,4 euro, mėnesiui – 5 eurus, metams – 14 eurų.