Padaryta klaida su skalūnais

V. Mazuronis pristatydamas ministerijos nuveiktus darbus pirma akcentavo, kad prioritetas teiktas teritorijų planavimo įstatymui. Jis pasidžiaugė Kauno pavyzdžiu, kad miestas per keturis mėnesius pakeitė savo bendrąjį planą, o jo pavyzdžiu šiemet žada sekti dar kelios dešimtys savivaldybių.

Ministras tarp nuveiktų darbų minėjo ir perėjimą nuo „popierinio“ iki realaus statybų tikrinimo bei sukurtą energetinio naudingumo sertifikavimo priežiūros sistemą.
Citata
Jo teigimu, panašiomis iniciatyvomis „užsikrečia“ ir kitos ministerijos, peržiūrinčios jiems pavaldžių institucijų vadovų kadencijas ir pasiektus rezultatus.

„Birželio 25 dienos duomenimis, jau pasirašyta 521 rangos darbų sutartis renovacijos darbams. O tai yra dešimties pastarųjų metų rodiklis“, - sakė V. Mazuronis.

Jo teigimu, nors jo vadovavimo metu pradėjo augti naudingųjų išteklių gavyba, nepasiektas išsikeltas tikslas skalūnų dujų žvalgybos srityje.

„Manau, kad nepaisant pakankamai įtemptos situacijos ir skirtingų požiūrių, mūsų ministerijos pozicija buvo labai aiški – kad reikia vystyti skalūnų dujų žvalgybą. Šiandien tai, kas vyksta Lenkijoje, JAV, kas vyksta kitose valstybėse - akivaizdu, kad mūsų pozicija buvo teisinga. Turiu pripažinti, kad šioje vietoje mums nepavyko „atstovėti savo pozicijos“. Manau, kad buvo padaryti klaidingi sprendimai Seime – pavyzdžiui, poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos (PAV) įvedimas skalūnų žvalgybai. Dabar esame parengę įstatymo projektą atšaukti PAV būtinybę žvalgybai  - kad ataskaita būtų reikalinga tik gavybai.  Yra parengtas ir mokesčių įstatymas, atiduotas Vyriausybei. [...] Mes turime sukurti investuotojams palankesnes sąlygas, nei mūsų kaimynai. Reikia dviejų dalykų dėl skalūnų – politinės valios ir visuomenės nuomonės teisingo suformavimo, teisingo išaiškinimo žmonėms“, - sakė V. Mazuronis.

 Džiaugiasi, kad kadencijų užbaigimo iniciatyva plinta

Nuo liepos 1-osios dienos iš pareigų trauksis tokie ilgamečiai vadovai, kaip Generalinės miškų urėdijos vadovas Benjaminas Sakalauskas ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė.

„Jokių nurodymų, sąrašų, paliepimų nebuvo“, - griežtai sklandančias kalbas, kad kadencijos buvo nepratęstos, nes ruošiamos „šiltos“ vietos partijos numatytiems asmenims, paneigė V. Mazuronis.

Jo teigimu, panašiomis iniciatyvomis „užsikrečia“ ir kitos ministerijos, peržiūrinčios jiems pavaldžių institucijų vadovų kadencijas ir pasiektus rezultatus.
Linas Jonauskas
Per ministro kadenciją pavyko ne tik parengti administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas, bet ir įtikinti Seimą, kad turi būti konfiskuoti brakonierių automobiliai, šiąnakt Alytuje užfiksuotas toks atvejis, kai galimai bus konfiskuoti ne tik ginklai, bet ir transporto priemonė.

„Yra trys asmenys, kurie žino, kas pakeis V. Mazuronį“, - šmaikštaudamas teigė ministras, gavęs klausimą, kas jį pakeis.

„Kas mane pakeis žino trys asmenys: Rolandas Paksas, Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Premjeras Algirdas Butkevičius“, - teigė V. Mazuronis, pripažindamas, kad būtent šitų trijų asmenų rankose yra lemiamas sprendimas.

Išvardyti nuveikti darbai atliekų ir gyvosios gamtos srityse

Viceministras Almantas Petkus akcentavo kelis reikšmingiausius darbus, nuveiktus atliekų tvarkymo srityje. Pirmiausia, suderinti planai dėl atsirasiančių 9 naujų rūšiavimo gamyklų. Antra nuo 2015-ųjų atsirasianti depozito sistema plastikinei tarai.

Bene daugiausiai darbų nuveikta gyvosios gamtos apsaugos srityje. Pasiekimus išvardijo viceministras Linas Jonauskas:

„Sugriežtinta kova su nelegaliais kirtėjais. Pakelti įkainiai už medienos grobimą iki dešimties kartų. Atitinkamai miškų kontrolės pareigūnai įgalinti stabdyti automobilius, naudoti švyturėlius ir pan. Per ministro kadenciją pavyko ne tik parengti administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas, bet ir įtikinti Seimą, kad turi būti konfiskuoti brakonierių automobiliai, šiąnakt Alytuje užfiksuotas toks atvejis, kai galimai bus konfiskuoti ne tik ginklai, bet ir transporto priemonė“, - sakė Linas Jonauskas.

Tarp nuveiktų darbų, L. Jonauskas vardijo ir tai, kad dešimt kartų buvo padidinti žalos gyvajai gamtai įkainiai už neleistinai medžiojamus gyvūnus, už žuvis – iki dešimt kartų.

Sąžiningiems žvejams ir medžiotojams sudarytos „rojaus“ sąlygos. Kuriamas „Žvejų rojus“ veikti turėtų pradėti po dvejų-trejų metų.

Konferencijos metu akcentuotas ir nuo gegužės mėnesio įsigaliojęs tvorų, esančių per arti vandens telkinių, „abonentinis“ mokestis. Dėl tokio pakitimo dauguma ežero pakrančių gyventojų nusigriovė nelegalias tvoras.