Nuo ilgapirščių nukentėjo jau ne pirmą kartą

Šiluvos vidurinėje mokykloje biologijos ir geografijos mokytoju dirbantis Gediminas Armoška, pirmadienį atvažiavęs į Raseinių rajone, Medingių kaime, esančią negyvenamą sodybą, pastebėjo, kad ilgapirščiai nugvelbė vieną avilį su jame buvusiomis bitėmis ir medumi.

„Užvakar į bičių laikymo vietą atvažiavau maždaug šeštą valandą vakaro. Toje vietoje yra 17 avilių. Krapštinėjausi – išiminėjau medų. Po kiek laiko apsidairau – kažko trūksta. Vieno avilio nėra. O tu velnias! Kas čia dabar? Skambinau žmonai ir klausiau, ar ji niekur jo neišvežė. Ji pasakė, kad neėmė. Tada pastebėjau mašinos vėžes. Už 30-40 metrų yra kelias, tai, matyt, susikrovė į mašiną ir išsivežė. Geras veisles perki, o paskui, žiūrėk, ir nėra“, - prisiminė apvogtas bitininkas.
Citata
Pašnekovas aiškino, kad avilys kainuoja maždaug 400 Lt, bičių šeima ir avilyje esantis medus – dar po 200 Lt. Susumavus nuostoliai siekia 800 Lt. Tačiau kai kada jie gali būti ir didesni.

Vyras jau spėjo įvertinti patirtus nuostolius. Jie siekia 1000 Lt.
Vasarą, kai nevyksta pamokos, daugiau laiko turintis pedagogas jį skiria bitininkystei. Jau septintus metus bites laikantis vyras šią vasarą turi maždaug 60 bičių šeimų. Visi aviliai išsidėstę skirtingose rajono vietose.

Vis dėlto G. Armoška su ilgapirščiais susiduria jau nebe pirmą kartą. Anksčiau kelis kart iš jo buvo pavoktos spietinės. „Medžiuose būdavo, tai gal kam užkliūdavo?“ – svarstė jis.

Po nemalonaus įvykio G. Armoška sakė kalbėjęsis su kitais rajono bitininkais, kurie jam pranešė, kad jis nėra pirma vagišių auka. Bitininkai skaičiuoja, kad rajone jau pavogti keturi aviliai. Ir jie spėja, kad greičiausiai veikia specialiai tuo užsiimanti organizuota vagišių grupė.

G. Armoška, manydamas, kad panašūs įvykiai gali pasikartoti ir ateityje, prasitarė svarstantis galimybę bičių laikymo vietose įrengti vaizdo stebėjimo kameras, kurios vagystės atveju galbūt padėtų identifikuoti ilgapirščius.

Pričiupti vagis labai sudėtinga

Apie vagystę teigė žinantis ir Raseinių bitininkų draugijos „Bičiulis“ vadovas Vaidas Greičius. Jis patvirtino, kad šią savaitę įvykusi avilio vagystė tikrai nėra pirma.

Kokių nuostolių padaro ilgapirščiai? Pašnekovas aiškino, kad avilys kainuoja maždaug 400 Lt, bičių šeima ir avilyje esantis medus – dar po 200 Lt. Susumavus nuostoliai siekia 800 Lt. Tačiau kai kada jie gali būti ir didesni.

Vis dėlto vilties, kad vagišius bus pričiuptas, nėra daug. Esą policijos pareigūnams tai - rimtas iššūkis. „Žinoma, pasitaiko atvejų, kad ir pričiumpa. Bet iš tikrųjų tai sudėtinga, nes aviliai nėra žymėti – jie standartiniai. Praktiškai tik trys firmos juos Lietuvoje gamina“, - GRYNAS.lt kalbėjo bitininkų draugijos vadovas.

Pasidomėjus, kaip pavyksta avilį pavogti su jame esančiomis bitėmis, jis atskleidė, kad dažniausiai piktavaliai užkiša avilio lakas ir tuomet bitės ilgapirščių nebegąsdina.

Policija nemano, kad avilių vagys veikia išvien

Raseinių rajono policijos komisariato viršininkas Kęstutis Užemeckas GRYNAS.lt patvirtino, kad šios savaitės pradžioje pareigūnai užregistravo avilio vagystę ir pradėjo ikiteisminį tyrimą.
Citata
Po kiek laiko apsidairau – kažko trūksta. Vieno avilio nėra. O tu velnias! Kas čia dabar? Skambinau žmonai ir klausiau, ar ji niekur jo neišvežė. Ji pasakė, kad neėmė. Tada pastebėjau mašinos vėžes.

Jo teigimu, jei avilio vagis bus nustatytas, jam gresianti didžiausia bausmė – laisvės atėmimas iki trijų metų. Tačiau taip pat gali būti skiriama bauda arba viešieji darbai.

Tačiau patvirtinti bitininkų nuogąstavimų, kad rajone siaučia organizuota bičių avilių grupuotė, K. Užemeckas nesiryžo. Anot jo, kur kas labiau tikėtina, kad aviliai su bitėmis vagiami asmeniniam naudojimui.