Elektronikos Platintojų Asociacijos (EPA) ir Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmąsyk organizuotas konkursas sulaukė šešiasdešimt aplinkosaugos tematikos moksleivių rašinių.

Renginyje buvo pagerbta penkiolika žurnalisto gyslelę turinčių moksleivių iš Kauno, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Mažeikių, Tauragės ir Vilkaviškio.

Moksleiviai į aplinkosaugos problemas žvelgė kūrybiškai

„Tikiuosi, kad ateityje daugelis iš jūsų būsite mano kolegos,- renginyje moksleiviams kalbėjo LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius, - Svarbu, kad rašydami tekstus galvotumėte patys, nekopijuotumėte, netrūktų turinio prasme turtingos kalbos, o tai padaryti ne taip ir lengva.“

Konkurso dalyvių amžius svyravo nuo 11-os iki 18-os, o tarp darbų buvo galima rasti ne tik publicistinių straipsnių, bet ir žavių bei originalių pasakų ir net eilėraščių aplinkosaugos tema. Nemažai buvo ir tokių, kurie atpasakojant elektronikos prietaisų skirtingas gyvenimo istorijas pasirinko meninį apsakymo žanrą.

„Tai, jog konkurse dalyvavo toks būrys jaunųjų žurnalistų iš skirtingų Lietuvos kraštų, rodo, jog aplinkosauginės problemos šio projekto dėka tapo žinomos tiek šio konkurso dalyviams, tiek jų draugams, tiek mokytojams. Būtent jaunajai kartai priklauso tiek Lietuvos, tiek mūsų planetos ateitis, todėl be galo svarbu, kad jau dabar ji kalbėtų apie galimas grėsmes ir sprendimų būdus,” - kalbėjo EPA vadovas Mantas Varaška.

Pagerbti mokytojai

Apdovanojant konkurso „Moki žodį, mylį gamtą“ laureatus kartu buvo pagerbti ir jų mokytojai. „Žurnalisto specialybė reikalauja didžiulio atsakomybės jausmo, nes jūs formuojate mūsų visuomenę, - teigė „Lietuvos žinių“ vyriausiasis redaktorius Ramūnas Terleckas, - „Išskirtinis prizas turi būti skirtas mokytojams, nes nuo jų priklauso moksleivių ir visos Lietuvos ateitis.“

Mokytojai pasakojo apie kartu nueitą kelią kuriant jaunojo žurnalisto konkursui skirtus darbus. Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos mokytoja, žurnalistų būrelio vadovė Regina Stumbrienė sakė, jog vaikus įtraukti nėra sunku, svarbu sudominti ir tikslingai nukreipti.

Svarbiausiu prizu moksleiviams tapo jiems suteikta galimybė publikuoti savo straipsnius regioninės spaudos leidiniuose. Nuotaikingi ir originalūs moksleivių darbai taps informatyviais, netradicinio turinio straipsniais. Anot projekto organizatorių, aplinkosauginės problemos dažnai nepasiekia auditorijos dėl savo rimto formato ir sudėtingų problemų, tačiau vaikai apie tai sugeba išdėstyti paprastai ir aiškiai. O jei supranta moksleiviai, vadinasi, supras ir visi skaitytojai.

Konkurso nugalėtojais tapo:

Simona Čujanaitė (Kauno šv. Pranciškaus mokykla);
Justina Cicilionytė (Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazija);
Liucija Jančauskaitė (Alytaus Vidzgirio pagrindinė mokykla);
Gabija Liorėnaitė ir Barbora Mačiunskaitė (Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinė mokykla);
Gabija Viščiūnaitė (Mažeikių „Gabijos” gimnazija);
Silvija Šegždaitė (Tauragės r. Žygaičių gimnazija).