Vilniečiams taikoma daug draudimų

Vilnius, palyginti su kitais Lietuvos didžiaisiais miestais, miestiečiams taiko griežtus draudimus. Pavyzdžiui, Kaune ar Klaipėdoje dulkinti kilimų niekas nedraudžia. Aišku, to nereikėtų daryti šviečiant mėnesienai, kai visi kaimynai miega. Jei pažadintas daugiabučio gyventojas kreipsis į pareigūnus, baudos išvengti nepavyks.

Tačiau sostinėje dulkinti kilimus nevalia. „Remiantis Tvarkymo ir švaros taisyklėmis, sostinėje daugiabučių kiemuose dulkinti, o žiemą išnešti į lauką ir valyti ant sniego kilimus draudžiama“, - informavo Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andžejus Dinikis, pridėjęs, kad sostinės daugiabučių kiemuose taip pat draudžiama iškratyti persipildžiusius dulkių siurblių maišelius.
Kiemuose valyti kilimų Vilniuje negalima

Ir tai toli gražu dar ne visi draudimai. Jei gyvenate Vilniuje, turėtumėte žinoti, kad per savo daugiabučio langą negalite išpurtyti nei maišelio, nei lagamino, nei ko kito, kadangi tai laikoma aplinkos teršimu.

Visgi savivaldybė informavo, kad jei per jūsų langą į kiemą sklis tabako dūmai, už tai jokios baudos mokėti nereikės. Anot A. Dinikio, rūkyti draudžiama tik bendruose balkonuose. Bet vėlgi turėtumėte žinoti, kad nuorūką švystelėti per langą negalima.
D. Bortkevičius
Susikaupusias dulkes reikėtų iškratyti į maišelį ir išmesti į atliekų konteinerį. Jei visi pradės turinį kratyti kieme, kiemas pavirs purvynu.

Pasidomėjus, kas gresia kilimus, siurblius maišelius ir lagaminus dulkinantiems asmenims, savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas sakė, kad „nesilaikant mieste galiojančių taisyklių gali grėsti bauda nuo įspėjimo iki 2000 Lt“.

Visko drausti nenori

Kaunas – kiek liberalesnis miestas. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius GRYNAS.lt teigė, kad šiame mieste nėra taikomi ribojimai, kurie „apsunkintų žmonių gyvenimą“. Kaip tik todėl už kilimo dulkinimą pareigūnai baudos tikrai neskirs.

„Reikėtų žmonėms lengvinti gyvenimą, o ne sunkinti. Nenorėčiau savo darbuotojams liepti beprasmiškai kabinėtis prie žmonių. Mes žinome, kad daugiabučiuose taip pat verda gyvenimas. Todėl draudimo dulkinti kilimus nėra. Mes nesame gavę nei vieno tokio skundo. Aš manau, kad jei žmogus nekrato kilimo pro kaimyno langą, jei jis niekam netrukdo, kodėl jis negali to daryti? Bet jei kilimas purtomas ant padžiautų skalbinių ar ant vaiko vežimėlio, tai jau yra pažeidimas“, - pasakojo pašnekovas.
Dulkių siurblio maišelį kieme purtyti draudžiama
Visgi dulkių siurblio maišelį iškratyti daugiabučio kieme kauniečiai negali lygiai taip pat kaip ir vilniečiai. Anot savivaldybės atstovo, tai yra aplinkos teršimas, už kurį baudžiama: „Susikaupusias dulkes reikėtų iškratyti į maišelį ir išmesti į atliekų konteinerį. Jei visi pradės turinį kratyti kieme, kiemas pavirs purvynu.“
Klaipėdos savivaldybės darbuotojas
Nors draudimo ir nėra, bet, aišku, naktį galima bausti ne dėl kilimų dulkinimo, bet už viešosios rimties trikdymą, nes dažniausiai daužoma garsiai.

Taip pat, jo teigimu, nieko negalima purtyti ir per langus. Be to, per juos negalima mėtyti ir nuorūkų. Tai irgi laikoma aplinkos teršimu ir dėl to galima „užsidirbti“ baudą. „Dėl to, kad kažkas purtoma per langus, skundų negavome. Bet tai būtų pažeidimas, kadangi tokiu būdu šiukšlinama. Pirmą kartą užfiksavus tokį pažeidimą skiriamas įspėjimas arba bauda iki 10 Lt. Jei toks pažeidimas kartojasi, gresia bauda iki 2000 Lt. Taip pat negalima ir nuorūkų mėtyti. Apskritai draudžiama rūkyti bendrojo naudojimo balkonuose, o jei jis nuosavas, rūkyti galima“, - tikino D. Bortkevičius.

Rūkalius nubausti sunku

Klaipėdos miesto savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio specialistai teigė, kad Klaipėdoje, kaip ir Kaune, nėra draudimo dulkinti kilimus. Tačiau šio skyriaus darbuotojas GRYNAS.lt pripažino, kad tai nereiškia, jog kilimus galima daužyti vidury nakties: „Nors draudimo ir nėra, bet, aišku, naktį galima bausti ne dėl kilimų dulkinimo, bet už viešosios rimties trikdymą, nes dažniausiai daužoma garsiai. Darbo dienomis tam tikrus darbus galima atlikti nuo 9 val. ryto iki 20.30 val. Šeštadienį nuo 10 iki 16 val. Sekmadieniais iš viso negalima triukšmauti. Todėl tą savaitės dieną kilimų geriau nedaužyti.“
Nuosave balkone rūkyti galime, bet draudžiama pro langa išmesti nuorūkas

Už kilimų dulkinimą baudos klaipėdiečiams neskiriamos, bet, nepaisant to, jie turėtų žinoti, kad kaip ir kituose miestuose per langus purtyti ir mėtyti nieko negalima. Taip pat draudžiama teršti aplinką dulkių siurblių turiniu.

Daugiausia, anot Klaipėdos miesto savivaldybės, gaunama skundų dėl per langus mėtomų nuorūkų. Tačiau nubausti pažeidėjus nėra taip lengva: „Dėl nuorūkų skundų tikrai gauname. Tačiau nubausti pažeidėjus labai sunku. Praktiškai tik pareigūnai gali užfiksuoti šį pažeidimą. Gyventojų padarytos nuotraukos yra žymiai silpnesnis įrodymas.“