„Tos teritorijos, kuriose jėgainės gadina vaizdą ar trikdo stebėjimą yra kaip taisyklė gerai vėjuotos. Vėjo jėgainių statytojai susiduria su tokia problema ir mes, kaip Krašto apsaugos ministerija, būdami šalininkai atsinaujinančios energetikos teikiame pasiūlymą, kad jie galėtų statyti jėgaines, bet šiek tiek prisidėdami prie mums reikalingų papildomų investicijų, kad mes galėtume vis tiek stebėti tas teritorijas. Suradome kompromisą, kad vėjininkai prisidėtų 65 Lt už instaliuotos vėjo jėgainės galios kilovatą – tai išspręstų situaciją: galėtume deramai kontroliuoti oro erdvę, o jėgainių statytojai galėtų statyti jėgaines“, - aiškino J. Olekas.
Juozas Olekas
Mokomės iš vėjo jėgainių entuziastų ir galvojame, kad kariuomenėje galbūt kai kuriose vietose kai kuriais tikslais galėtų būti atsinaujinančios energijos šaltinių, kad galėtume patys save apsirūpinti.

Jis patikslino, kad siūlomas mokestis būtų vienkartinis ir tik dalinai dengtų kariuomenės kaštus įrengiant papildomus radarus stebėsenai tose vietovėse pagerinti. Teritorija, kurioje svarstoma leisti įrenginėti vėjo jėgaines apima pamario teritoriją.

Juozas Olekas
Seimo narys Gintaras Mikolaitis posėdyje ministro teiravosi, ar yra minčių, kad kai kurių jėgainių teikiamą energiją galima būtų panaudoti ir krašto apsaugos reikmėms. J. Olekas teigė, kad visi vėjo energetikos gamintojai priduoda pagamintą elektrą į bendrą tinklą, tačiau galimybė gauti atsinaujinančių išteklių energijos būtų palaikoma.

„Mokomės iš vėjo jėgainių entuziastų ir galvojame, kad kariuomenėje galbūt kai kuriose vietose kai kuriais tikslais galėtų būti atsinaujinančios energijos šaltinių, kad galėtume patys save apsirūpinti. Galbūt ateis laikas ir užsidengsime savo stogus ir sienas saulės elementais, bet tai priklausys nuo technologijų. Vienas iš svarbiausių dalykų kariuomenėje – apsirūpinimas energija. Jeigu tu vežiesi dyzeliną norėdamas juo užkurti generatorių ir pasigaminti elektros, šią sisterną gali susprogdinti ir gali žūti kariai“, - kalbėjo Krašto apsaugos ministras.

Posėdyje šiam atsinaujinančios energetikos įstatymo pakeitimams pritarta bendru sutarimu.