Ginkluotis siūlo dujinėmis patrankomis

GRYNAS.lt perskaitęs straipsnį apie aštuoniasdešimtmetės gyventojos, kaip įtariama, vilkų sudraskytas avis, į redakciją paskambinęs verslininkas Edvinas Samkus pasiūlė alternatyvių priemonių kovojant su plėšrūnais.

Įvairias paslaugas ūkininkams teikiančios įmonės „Kaimo laikas“ vadovas tikino, kad vilkų žalos galima išvengti ne tik apsiginklavus šautuvais. Yra kur kas paprastesnių priemonių, tačiau už jas tenka susimokėti patiems gyventojams.

Verslininko teigimu, yra keli apsaugos nuo vilkų būdai. Vienas patikimiausių – garsinės baidyklės. Jomis prekiaujantis vyras tikino, kad dujinės garsinės patrankos, atsuktos į mišką, darbą turėtų pradėti vėlai vakare, kai sodybos šeimininkai susiruošia miegoti.
Edvinas Samkus
Kai kam varpai, kabantys gyvuliams po kaklu, asocijuojasi su populiaraus šokolado reklama, kurioje, tokiu skambalu papuošta violetinė karvė. Iš tikrųjų jie naudojami ne dėl grožio, ne dėl papuošimo.

„Garsinės patrankos skleidžia ganėtinai stiprų garsą. Pamiškėje atrodo, kad kažkas šaudo. Aišku, žvėris neina ten, kur šaudo. Žmonės šias priemones perka ne tik dėl vilkų, bet ir norėdami apsisaugoti ir nuo kitų laukinių gyvūnų, pavyzdžiui, šernų. Taip pat ši priemonė atbaido ir paukščius“, - kalbėjo E. Samkus.

Kaip jos veikia galite pamatyti šiuose vaizdo klipuose:

Jis klientams siūlo du garsinių patrankų modelius – mechaninį ir elektroninį. Pastarajam be dujų dar reikalingas ir akumuliatorius. Jo pranašumas – papildoma funkcija, leidžianti laukinius gyvulius baidyti ne pavieniais, o serijiniais šūviais.

Šių produktų, tinkančių kovoti su vilkais, kaina siekia daugiau nei tūkstantį litų. Mechaninė patranka be PVM kainuoja 1100 Lt, o elektroninė – 1300 Lt.

Tačiau reikia atsižvelgti ir į tai, kad šios atgrasymo priemonės jūsų kaimynams gali ir nepatikti.


Skambalų apsauga daug kam kelia juoką

Susidariusia situacija besinaudojantis verslininkas turi ir daugiau pasiūlymų. Pasak jo, siekiant apsisaugoti nuo vilkų, laukuose laikomiems naminiams gyvuliams galima ant kaklo pririšti skambalus, kurie užpuolimo atveju ūkininkams praneštų, kad gyvūnas pavojuje.

„Šiemet klientams siūlome ir skambalus. Aiškiname ūkininkams, kad jie gali padėti, nors daugumai tai kelia juoką. Kai kam varpai, kabantys gyvuliams po kaklu, asocijuojasi su populiaraus šokolado reklama, kurioje, tokiu skambalu papuošta violetinė karvė. Iš tikrųjų jie naudojami ne dėl grožio, ne dėl papuošimo. Jų funkcija daug svarbesnė: kai gyvulį užpuola, jis ima blaškytis, todėl varpas pradeda skambėti. Tokiu būdu šeimininkas sužino apie pavojų“, - pasakojo pašnekovas.

Jo žodžiais tariant, skirtingų dydžių skambalai pritaikyti visoms laukuose besiganančių gyvulių rūšims. O jų kaina be PVM siekia nuo 43 iki 67 Lt.

Ką apie šias priemones mano ūkininkai?

Kupiškio rajone ūkininkaujančios Renatos Vilimienės kantrybė trūko, kai gegužės naktį jos kieme vilkai papjovė du veršius. Tuomet ji internetiniuose ūkininkų forumuose ėmė ieškoti, kaip galima gintis nuo vilkų teroro.

Galiausiai ji nutarė išbandyti E. Samkaus giriamą garsinę patranką. Moteris teigė, kad nuo to laiko, kai kaimą drebinti pradėjo jos šūviai, plėšrūnai prie gyvulių nebesiartina.

„Esame kupiškėnai ir nuolat kenčiame nuo vilkų. Todėl nusipirkau tą patranką. Nuo tada vilkai pas mus daugiau neatklydo. O kituose kaimuose jie kaip pjovė gyvulius, taip ir toliau pjauna“, - tikino ji.

Paklausta, ar jos, o tuo labiau kaimynų, neglumina garsinės patrankos šūviai, moteris tikino, kad trys minutės po vidurnakčio prasidedančios ir ketvirtą valandą ryto pasibaigiančios serijinės salvės, pasipilančios kas pusvalandį, nieko pernelyg neerzina.

Pati Renata prie jų jau priprato, o aplinkiniai kaimo gyventojai tai toleruoja, kadangi patys yra ūkininkai ir gerai žino apie vilkų daromą žalą.