Susitikime dalyvavo GAA „Baltijos vilkas“, Lietuvos gamtos fondo ir asociacijos „Už gyvūnų teises“ atstovai. Tikėtasi išgirsti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reakciją į jos direktoriui Jonui Miliui kovo 3 dieną įteiktą peticiją su 12286 parašais, kuria raginama nutraukti šernų genocidą, ir kovo 18 dieną įteiktą nevyriausybinių organizacijų kreipimąsi, kuriame išdėstyti ir motyvuoti prašymai švelninti esamą šernų naikinimo politiką bei imtis priemonių siekiant natūralaus jų populiacijos subalansavimo, uždraudžiant jų šėrimą. Su nevyriausybininkais bendravo Veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas ir kiti tarnybos atstovai.

Medžioklė rezervatuose bus nutraukta nuo balandžio

Diskusija pradėta nuo tvoros klausimo. Pavaduotojas V. Paulauskas patikino, kad tvoros pasienyje su Baltarusija idėjos yra atsisakyta, tačiau ketinama nutiesti nedideles tvoros atkarpas tuose miškuose, kur sausio mėnesį buvo nušauti du šernai, užsikrėtę afrikinio kiaulių maro virusu. Tvorų fragmentai būsią neilgi – po 3-9 km, skirti pristabdyti šernų judėjimą per vietas, kur virusas gali būti užsilikęs.
Citata
Jei šėrimas nebus uždraustas, gausiai šeriama šernų populiacija vėl išaugs, o atėjus naujai maro ar kitos ligos grėsmei, juos vėl bus puolama naikinti, užuot jau dabar pasirūpinus, kad jų skaičius nebebūtų išpūstas.

Kalbant apie medžiokles rezervatuose, buvo patikinta, kad nuo balandžio 1 d. medžioklės rezervatuose, zoologiniuose ir ornitologiniuose draustiniuose nebevyks. Intensyvi šernų medžioklė ir buvo planuojama iki balandžio mėnesio. Nei visuomenės peticija, nei nevyriausybinių organizacijų kreipimasis neįtikino valdininkų nutraukti medžiokles saugomose teritorijose bent kiek anksčiau – juk atšilus orui iš žiemojimo vietų jau grįžta paukščiai, o žvėrys ruošiasi vesti jauniklius.

Veterinarijos tarnybos atstovai šias medžiokles motyvavo tuo, jog reikalingi mėginiai iš kuo platesnės teritorijos. Tad gyvūnų teisėmis ir šernų apsauga susirūpinusioms organizacijoms belieka viltis, kad sprendimai medžioti saugomose teritorijose bent ateityje nebus atnaujinti.

Ėmus kalbėti apie itin didelius medžioklės mastus Veterinarijos tarnybos atstovai neigė, kad buvo numatyti šernų išmedžiojimo procentai bei jų išnaikinimas ekstremalios zonos teritorijoje. Šie susitikime išsakyti teiginiai prieštarauja tarnybos direktoriaus pasirašytam įsakymui ir ankstesniems pareiškimams. Marius Masiulis ir kiti dalyvavę teigė, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nebuvo ir nėra užsibrėžusi išmedžioti 90 proc. šernų – esą toks skaičius tebuvo paminėtas kažkuriame susitikime, jį išviešino žiniasklaida.

Nuo balandžio šernai nebus medžiojami taip intensyviai

Be to, pasak Mariaus Masiulio, ir ekstremalios situacijos zonoje ketinta tik sumažinti šernų populiaciją. Visgi tarnybos direktoriaus Jono Miliaus vasario mėnesio sprendime Nr. B1-88 medžioklės plotų naudotojams Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų rajonų savivaldybėse ir Druskininkų savivaldybėje nurodoma nedelsiant organizuoti šernų medžioklę ir užtikrinti, kad  iki 2014 m. balandžio 1 d. būtų sumedžioti šiuose rajonuose esantys šernai. Kitų medžioklės plotų naudotojams nurodoma užtikrinti, kad bus sumedžiota 90 proc. medžioklės plotuose esančių šernų nuo 2013 m. apskaityto skaičiaus.

Tačiau dabar VMVT atstovai teigia, jog po balandžio 1 dienos tiesiog vyks pasyvi šernų populiacijos stebėsena – kiekvienam rajonui bus pavesta pristatyti tam tikrą sumedžiotų šernų mėginių skaičių. Taigi, toliau bus sistemingai medžiojama mėginių rinkimo tikslais.
Citata
Pavaduotojas V. Paulauskas patikino, kad tvoros pasienyje su Baltarusija idėjos yra atsisakyta, tačiau ketinama nutiesti nedideles tvoros atkarpas tuose miškuose, kur sausio mėnesį buvo nušauti du šernai, užsikrėtę afrikinio kiaulių maro virusu.

Visgi didžiausią susirūpinimą gamtos apsaugos organizacijoms kelia tai, kad nėra planų siekti šernų populiacijos skaičiaus subalansavimo. Nors Veterinarijos tarnyba motyvavo savo sprendimus intensyvinti medžioklę tuo, kad šernų tankis Lietuvos miškuose yra per didelis, kol kas nematyti ketinimų šią problemą spręsti iš esmės smarkiai apribojant šernų šėrimą, tokiu būdu sumažinant jų vislumą ir leidžiant natūralioms gamtinėms sąlygoms riboti jų skaičių.

Jei šėrimas nebus uždraustas, gausiai šeriama šernų populiacija vėl išaugs, o atėjus naujai maro ar kitos ligos grėsmei, juos vėl bus puolama naikinti, užuot jau dabar pasirūpinus, kad jų skaičius nebebūtų išpūstas. Kalbai pakrypus apie moralę, V. Paulauskas nevyriausybininkams pareiškė, kad tarnybos pagrindinis siekis yra ginti ūkinį interesą.