Buvo išvadinta našlaite

Į GRYNAS.lt redakciją besikreipusi dizainerė D. Paukštytė piktinosi įžūliu medžiotojų elgesiu. Ji teigė šeštadienį maždaug antrą valandą dienos kartu su vyru važiavusi motociklu, kai  sutuoktiniams kelią  netikėtai pastojo dėl sutrikdytos medžioklės supykę medžiotojai. 

Varėnos rajonui priklausančiuose Rudnios miškuose moteris turi sodybą, į kurią užsuka labai dažnai. Ji teigė pastebėjusi, kad netoli Rudnios kaimo itin dažnai vyksta medžioklė, tačiau su agresyviai nusiteikusiais medžiotojais moteris tikino susitikusi pirmą kartą.
Z. Glazko
Geriausia tokiu atveju žmogui tiesiog pasišalinti. Varovinės medžioklės vyksta nuo lapkričio 1-os iki vasario 1-os. Iš viso trunka tris mėnesius. Tuomet nėra nei grybautojų, nei uogautojų. Nebent miške gali būti ruošiamos malkos, bet tokiu atveju technika gerai girdisi.
„Medžiotojai, pamatę, kad skambinu policijai, paslėpė šautuvą, susėdo į mašiną ir nuvažiavo. Policijos pareigūnas patarė užsirašyti numerius, todėl vyras nuvažiavo paskui automobilius, o aš likau viena ant miško kelio. Man ten bestovint toliau vyko medžioklė. Prie manęs priėjo du medžiotojai ir liepė dingti iš miško bei pradėjo gąsdinti, kad nušaus, nes aš esu jų šaudymo zonoje. Jie įspėjo, kad pati būsiu kalta, jei nušaus”, - dėstė moteris.
Diana Paukštytė

D. Paukštytės žodžiais tariant, medžioklės vadovu prisistatęs vyras ją visaip įžeidinėjo. Dar vienas vyras, moters teigimu, tyčiojosi klausdamas, ar pamotė ją vidury žiemos išvijo į mišką žibučių ieškoti.

Tačiau labiausiai jai pikta dėl to, kad lūkuriuojant ant miško keliuko, medžiotojai lyg niekur nieko tęsė medžioklę. Po šio incidento ji su vyru nuvyko į Varėnos rajono policijos komisariatą ir parašė pareiškimą.

Medžiotojas: moteris provokavo pati

GRYNAS.lt pavyko išsiaiškinti, kad varovinę medžoklę šeštadienį Rudnios miške vykdė Varėnos rajono „Dainavos” medžiotojų būrelis. Jo pirmininkas Vytautas Gudonis visus medžiotojams mestus kaltinimus neigė, teigdamas, kad pati D. Paukštytė kartu su sutuoktiniu provokavo medžioti pasirengusius vyrus.

Pašnekovas patvirtino, kad medžioklė vyko netoli šeimai priklausančios sodybos. Tiesa, D. Paukštytė teigė, kad iki jos sodybos buvo likę maždaug 500 metrų, o medžiotojų būrelio vadovas tikino, kad atstumas buvo dvigubai didesnis – 1 km.

Anot vyro, šeštadienį varovinėje medžioklėje dalyvavo 22 medžiotojai. O iš pradžių, jo teigimu, dizainerės vyras miške motociklu be numerių važinėjo vienas. Kaip teigė medžiotojas, žmoną jis kartu pasiėmė kiek vėliau. Taip pat būrelio vadovas pažymėjo, kad vyras tądien motociklu važinėjo beprotišku greičiu ir, negana to, atlikinėjo pavojingus manevrus.

„Jis iš priekio atvažiavo motociklu. Ten toks siauras keliukas, o jis taip pralėkė. Vos neatsitrenkė į mašiną. Važiuodamas pro kitus medžiotojus jis rodė gestus, reiškiančius, kad jie kvaili. Lakstė su motociklu ir avarines situacijas sukėlinėjo. Jis specialiai atvažiavo į varymą. (…) Vyras medžiotojus ir p… išvadino”, - netinkamu D. Paukštytės vyro elgiasiu piktinosi medžiotojas.
E. Tijušas
Apeliuoti į žmogaus sąžinę yra pats blogiausias dalykas. Klausimas: ko jūs vaikštinėjat po mišką? Noriu ir vaikštinėju! Miškai nėra privatūs medžioklės plotai. Jie yra visiems prieinami. Netinkamai filosofuojant galima prieiti iki to, kad sėdint bokštelyje pamačius pamiške einantį žmogų, imama stebėtis, kodėl jis ten valkiojasi.

Ne ką geriau jis atsiliepė ir apie tądien miške sutiktą jo žmoną, kuri esą įsijungusi mobiliojo telefono kamerą medžiotojus provokavo. O jiems paklausus, ką moteris miške veikė, ši atšovusi, kad grybauja.

„Ji pradėjo rėkt. Vyrai jos klausė, ką ji išdarinėja. Netgi buvo kilusi mintis policiją iškviesti. Ji sakė, kad grybauja ir uogauja. Be to, moteris piktinosi, kad mes jai trukdom. Vienas vyras paklausė, ar pamotė išsiuntė žibučių ieškot? Jokių grybų tokiu metu nėra. Ji, įjungusi telefoną, užsiima tokiais „šposais”. Juk mes pabaigtume varymą ir ji toliau galėtų grybauti. (…) Vyrai sakė, kad ji atrodė apsvaigusi ir galbūt buvo kažko pavartojusi”, - sakė V. Gudonis.

Be to, jis teigė, kad konfliktai su šia šeima jau tęsiasi ne vienerius metus. Medžiotojo žodžiais, dizainerės vyras motociklu nuolat išvažinėja vietas, kuriose šeriami laukiniai gyvūnai. O kai paprašoma, kad daugiau jis taip nesielgtų, vyras esą atkerta, kad niekas jam neuždraus miške elgtis taip, kaip jis nori. Taip pat pašnekovas tikino, kad anksčiau konfliktų būta ir su sodyboje gyvenusiais šeimos artimaisiais.

Medžioklės ekspertas: garbingas medžiotojas žmogaus niekada neįžeidinės

Lietuvos žvejų ir medžiotojų draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas, paklaustas, kaip turėtų elgtis medžiotojai, jei varovinės medžioklės metu miške pasirodo žmogus, išsakė kategorišką nuomonę.

Anot jo, medžioklėje už saugumą visuomet atsako medžioklės vadovas ir visi medžiotojai. O teigti, kad savo saugumu pirmiausia turi rūpintis po mišką vaikštantis žmogus, nėra logiška. Taip pat jis tikino, kad garbingas medžiotojas niekada neįžeidinės miške sutikto žmogaus.

„Apeliuoti į žmogaus sąžinę yra pats blogiausias dalykas. Klausimas: ko jūs vaikštinėjat po mišką? Noriu ir vaikštinėju! Miškai nėra privatūs medžioklės plotai. Jie yra visiems prieinami. Netinkamai filosofuojant galima prieiti iki to, kad sėdint bokštelyje pamačius pamiške einantį žmogų, imama stebėtis, kodėl jis ten valkiojasi,” - dėstė E. Tijušas.

Vis dėlto, E. Tijušo žodžiais, medžioklės taisyklėse nėra tiksliai reglamentuota, kaip medžiotojai turėtų elgtis miške pastebėjus žmogų. Todėl, pasak jo, sprendimas visuomet priimamas atsižvelgiant į konkrečias aplinkybes. Ir jei po mišką vaikštančiam žmogui iškyla grėsmė, logiška, kad varovinė medžioklė turi būti nutraukta.
D. Paukštytė
Prie manęs priėjo du medžiotojai ir liepė dingti iš miško bei pradėjo gąsdinti, kad nušaus, nes aš esu jų šaudymo zonoje. Jie įspėjo, kad pati būsiu kalta, jei nušaus.D

Taisyklėse neparašyta, reikia vadovautis sveiku protu

Pasirodo, kad nėra aiškiai reglamentuota, kaip turėtų elgtis į varovinės medžioklės sūkurį patekęs ir pats miško lankytojas. Kaip teigė Aplinkos ministerijos Miškininkystės skyriaus vyr. specialistas Zbignevas Glazko, lankymosi miške taisyklėse apie tai neužsimenama. Dokumente tiksliai nurodoma, kokias ir kiek uogų galima skinti, taip pat egzistuoja ir miško teršimo draudimas, bet ką daryti, kai pro šalį ima skrieti medžiotojų kulkos, nerašoma.

Vis dėlto, jis teigė, kad visko reglamentuoti neįmanoma. Taip pat valdininkas pridūrė, kad susiklosčius tokioms situacijoms sveiku protu turi vadovautis abi pusės: „Geriausia tokiu atveju žmogui tiesiog pasišalinti. Varovinės medžioklės vyksta nuo lapkričio 1-os iki vasario 1-os. Iš viso trunka tris mėnesius. Tuomet nėra nei grybautojų, nei uogautojų. Nebent miške gali būti ruošiamos malkos, bet tokiu atveju technika gerai girdisi. Ir jei toje vietoje dirbama, medžiotojai ten nemedžios. Apskritai, atsargiai elgtis turi ir medžiotojai, ir miško lankytojai“, - dėstė pašnekovas.

Pozicijos, kad visų galimų situacijų apibrėžti neįmanoma, laikėsi ir patyręs medžiotojas E. Tijušas, atsakomybę už saugumą pirmiausia deleguojantis medžiotojams.