Ekspozicijos tema — „Saugomos teritorijos. Kelionė gyvenimo ratu“, atspindinti gamtos ritmą ir cikliškumą. Ekspozicijoje bus sudarytos galimybės lankytojams pažinti Lietuvos gamtos vertybes, kultūros paveldą, tradicinį gyvenimo būdą... Mūsų krašto gyventojai dažnai nežino, ką galima rasti Lietuvoje. Keliauja tolimiausiais maršrutais, o nepažįsta gimtojo krašto turtų. Nacionaliniame lankytojų centre bus galima susipažinti su ypatingiausiomis mūsų šalies vietomis — saugomomis teritorijomis. Ne tik pamatyti, bet ir išgirsti, užuosti, paliesti.

Saugomų teritorijų nacionalinio lankytojų centro tikslas – suteikti daugiau žinių apie saugomas teritorijas, kad lankytojai vėliau galėtų savarankiškai keliauti po nacionalinius ir regioninius parkus bei „atrasti“ mūsų krašto gamtos lobius.

Lietuvoje yra 5 nacionaliniai, 30 regioninių parkų, 3 valstybiniai gamtiniai ir 2 valstybiniai kultūriniai rezervatai, 1 biosferos rezervatas, apie 300 draustinių ir kt. Saugomos teritorijos užima 17,5 procentų šalies ploto.
Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos kuruoja nacionalinių ir regioninių parkų bei rezervatų direkcijų veiklą.

Saugomų teritorijų lankytojų centras ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM įsikurs viename iš Antakalnyje esančio Sapiegų rūmų komplekso pastatų, kuris įrašytas į kultūros vertybių registrą. Pastatas statytas XIX a. ir XX a. sandūroje.

GRYNAS.lt primena, kad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba įkurta įgyvendinanti valstybės politiką ir strategiją saugomų teritorijų apsaugos ir tvarkymo srityje. O tarnybai pavaldžios valstybinių parkų ir rezervatų direkcijos atsakingos už kraštovaizdžio, gamtos ir kultūros vertybių apsaugą ir tvarkymą, sąlygų pažintiniam turizmui vystyti sudarymą, ekologinį švietimą.

Iš viso Lietuvoje yra trys valstybiniai ir biosferos rezervatai, keturi nacionaliniai parkai ir 28 regioniniai parkai.

Tarnyba ir saugomų teritorijų direkcijos taip pat vykdo valstybinių draustinių bei potencialių Europos saugomų teritorijų tinklo Natura 2000 teritorijų tyrimus, inventorizaciją, organizuoja teritorijų planavimo dokumentų rengimą.