Į rezervatą atveždavo autobusais

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato Kraštotvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidas Vyšniauskas GRYNAS.lt sakė, kad susiruošus į mišką visų pirma reikia išsiaiškinti, kur galima ir kur negalima eiti. Priešingu atveju saujelė spanguolių gali kainuoti labai brangiai.

Į rezervatus eiti draudžiama. Jei šioje vietoje pareigūnai jus pričiups renkant spanguoles, bauda, anot pašnekovo, sieks nuo 300 iki 500 litų. O jei to nepakaks ir antrą kartą būsite pagautas šioje vietoje, bauda bus žymiai didesnė ir sieks nuo 800 iki 1500 litų.

V. Vyšniauskas teigė, kad spanguoliauti Čepkelių rezervate gali tik arčiausiai jo esančių kaimų gyventojai. Ir tai tik tada, jei pasirūpina specialiu leidimu: „Čepkelių rezervate spanguoliavimo sezonas prasidėjo nuo rugsėjo 6 d. ir tęsis iki rugsėjo 15 d. Spanguoliauti galima 10 dienų. Tačiau rezervate visiems negalima uogauti. Yra Vyriausybės nutarimu patvirtintas artimiausių kaimų, kurių gyventojai turi tokią teisę, sąrašas. Šie gyventojai dėl nemokamų leidimų turi kreiptis į nacionalinio parko direkciją. O parko teritorijoje, bet ne rezervate, gali uogauti visi norintys.“

Vis dėlto pašnekovas sakė, kad šiemet spanguoliautojai į miškus užsuka žymiai rečiau, kadangi šių uogų nėra daug. Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojas teigė, kad spanguolių mažėja jau keletą metų, tačiau šiemet derlius ypač menkas.
Spanguolių kaina šiemet bus didelė
„Jaučiama spanguolių Čepkelių rezervate mažėjimo tendencija. Tačiau šiemet visai prastai. Kodėl taip yra, sunku pasakyti. Gal pelkė apauga, žolinės augalijos daugėja. Uogienojai gal paseno. O tuo pačiu mažėja ir rinkėjų. Prieš du metus buvo išduota 400, pernai – 300, šiemet – maždaug 200 leidimų. Žmonės žino, kad nėra uogų, todėl net neprašo leidimų“, - aiškino pašnekovas.
V. Varanavičius
Dabar pasiūlos nėra. Galima prognozuoti, kad daug uogų šiemet nebus. Kiek teko kalbėti su netoli Čepkelių esančių kaimų gyventojais, tai šiemet spanguolių surandama mažiau už vidurkį. Manau, kad šiemet šių uogų kaina žema nebus. Ji turėtų siekti 8 – 10 litų už kilogramą.

Nors uogautojų ir mažėja, tačiau pažeidėjų, nesilaikančių nustatytos tvarkos, pasitaiko. Kaip tik todėl V. Vyšniauskas teigiamai įvertino baudų padidinimą. Iki jo pažeidėjus buvo galima nubausti tik 100 litų bauda. O dabar, kai už neteisėtą apsilankymą rezervate pirmą kartą gali tekti susimokėti 500 litų siekiančią baudą, daugelis šios idėjos atsisako.

„Dabar yra tik pavieniai pažeidimai. Anksčiau žmonės autobusais į rezervatą atvažiuodavo. Kai įsigaliojo naujos baudos, per sezoną užfiksuojama maždaug 40 pažeidimų. Aišku, yra ir „etatinių“, kuriems baudos nebaisios, nes jie neturi pajamų ir turto. Šiemet yra trys asmenys, kuriems skirtos baudos, nes spanguoles rinko dar neprasidėjus oficialiam sezonui. Mes nuolat vykdome kontrolę: ir darbo dienomis, ir savaitgaliais“, - sakė V. Vyšniauskas.

Rinkti grybų ir uogų grįžta net emigrantai

Gražutės regioninio parko vadovas Gedas Kukanauskas teigė, kad jo vadovaujamoje saugomoje teritorijoje žmonės dažniau renka bruknes nei spanguoles. Tačiau jis teigė, kad miškuose spanguolių dar nėra daug. Pasidomėjus, ar po darbo pašnekovas netraukia į mišką spanguoliauti, jis nusišypsojęs teigė, kad nėra šių uogų mėgėjas, todėl jų ir nerenka.
Čepkelių rezervate lankytis draudžiama

Kol dauguma spanguolių dar žalios, anot G. Kukanausko, žmonės renka bruknes ir grybus, kurių regioniniame parke yra labai daug. Pašnekovas tikino, kad prisirinkti pintinę baravykų galima per labai trumpą laiką, o svarbiausia – jie auga ir visai šalia pažintinio tako.

Anot jo, parke taip pat auga ir mėlynės. Jos taip pat masino uogautojus, tačiau atvejų, kad šių uogų skynimui būtų naudojamos specialios šukos, šiemet nustatyta nebuvo.
V. Vyšniauskas
Dabar yra tik pavieniai pažeidimai. Anksčiau žmonės autobusais į rezervatą atvažiuodavo. Kai įsigaliojo naujos baudos, per sezoną užfiksuojama maždaug 40 pažeidimų. Aišku, yra ir „etatinių“, kuriems baudos nebaisios, nes jie neturi pajamų ir turto. Šiemet yra trys asmenys, kuriems skirtos baudos, nes spanguoles rinko dar neprasidėjus oficialiam sezonui. Mes nuolat vykdome kontrolę: ir darbo dienomis, ir savaitgaliais.

G. Kukanauskas teigė, kad Gražutės regioniniame parke niekuomet netrūksta uogautojų ir grybautojų, kadangi tai yra labai pelninga veikla, masinanti grįžti net ir užsienyje dirbančius lietuvius: „Galima sakyti, kad ir aukštaičiai be grybų ir be uogų būtų nuogi. Šitame krašte tai yra svarbus pragyvenimo šaltinis. Sezono metu čia grįžta užsienyje dirbantis jaunimas tam, kad galėtų rinkti grybus ir uogas. Šie žmonės sako, kad jei geri metai, galima uždirbti daugiau nei emigracijoje. Daugiausiai į mūsų miškus traukia vietiniai gyventojai. Tik, aišku būtų gerai, kad miške vėliau mums nereikėtų rinkti paliktų šiukšlių.“

Spanguolės šiemet kainuos brangiai

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius teigė, kad kol kas spanguolės uogų supirkimo punktų dar nepasiekia. Šiuo metu norintys iš to užsidirbti uogomis prekiauja turguose.

Visgi pašnekovas prognozavo, kad spanguolių derlius šiemet bus menkas, todėl jų kaina rinkėjus turėtų palepinti: „Spanguolės paprastai atsiranda rugsėjo viduryje. O jei nebūna didelių šalčių, jų galima rasti iki pavasario. Dabar pasiūlos nėra. Galima prognozuoti, kad daug uogų šiemet nebus. Kiek teko kalbėti su netoli Čepkelių esančių kaimų gyventojais, tai šiemet spanguolių surandama mažiau už vidurkį. Manau, kad šiemet šių uogų kaina žema nebus. Ji turėtų siekti 8 – 10 litų už kilogramą.“

Anot jo, šiemet prasti metai ne tik renkantiems spanguoles, bet ir mėlyniautojams ir brukniautojams. V. Varanavičiaus teigimu, šiemet „bruknių kaina – fantastiškai didelė, siekianti 10 litų už kilogramą“.

Tačiau dabar, baigiantis sezonui, anot pašnekovo, bruknės yra pačios vertingiausios: „Brukniavimo sezonas jau baigiasi ir uogų skonis dabar labai geras. Šeimininkėms dabar patarčiau prisirinkti šių uogų žiemai.“