Spalio pradžioje, prieš arba po Gyvūnų dienos, vilniečiai kviečiami pasigrožėti lietuvių ir kaimyninių valstybių kačių mylėtojų augintojais. Šįmet tarptautinė felinologų klubo „Bubastė“ kačių paroda surengta spalio 6-7 dienomis prekybos centre „Gedimino 9“. Parodoje dalyvauja apie 250 kačių – 30 – ies veislių atstovų.

Po praėjusiais metais praūžusio susižavėjimo gigantiškaisiais Meino meškėnais, šiemet kilo idėja parodoje išrinkti ne tik gražiausią ar geriausius veislės bruožus turinčią, tačiau ir didžiausią parodos katę. Viena iš parodos organizatorių, Daiva Bielskienė užsimena, jog susižavėjimas Meino meškėnais dar nepraėjo.

Tačiau išsiilgę egzotikos lankytojai parodoje galės pamatyti retų Egipto mau, Amerikos garbanotųjų, Peterburgo sfinksų, burmilų, burmų, abisinų, Bengalijos ir Somalio kačių, Kurilų trumpauodegių trumpaplaukių.

„Lankytojai ne tik pamatys daug įvairių veislių, įvairiausio plauko ir akių atspalvių kačių, su uodegomis ir be jų, bet ir gaus atsakymus į visus su kačių auginimu ir priežiūra susijusius klausimus, mat paroda skirta ne tik profesionaliems felinologams, bet ir beglobiukus priglaudusiems žmonėms“, - praneša parodos organizatoriai. Viename parodos kampe įsikūrę nedideli Gyvūnų globėjų asociacijos šiuo metu globojami katinėliai. Taigi atvykę į parodą žmonės gali grįžti su mielu murkliu ant rankų. 

„Šie katinėliai dar maži, tačiau kai turime suaugusių beglobių kačių, jos taip pat dalyvauja parodoje, kaip naminės katės. Joms skirta speciali naminių kačių klasė, čia nereikia jokių dokumentų. Teisėjai šias kates vertina pagal pasiruošimą parodai, išvaizdą, sveikatos būklę, pagal tai, kaip katė jaučiasi“, - pasakojo viena iš parodos organizatoriu D. Bielskienė.

Jei nesate pasiruošęs investuoti didelių sumų į augintinio priežiūrą, mielu kompanjonu rinkitės paprastą naminę katę. Daiva Bielskienė pabrėžia, jog pasiryžę auginti egzotiškas veislines kates žmonės į savo hobį investuoja labai daug.

„Veterinarinės paslaugos, kokybiškas maistas, kelionės, inventorius... Tai tikrai ne verslas - tai brangus hobis“, - vardijo moteris. Tačiau retos veislės katės šeimininkė pridūrė, jog pasiryžę auginti veislinį katiną žmonės šiandien turi gerokai daugiau informacijos, nei anksčiau. 

„Anksčiau skambindavo į klubą ir sakydavo: noriu katino. Kokio? Tai gal jūs man patarkit. Ir kaip patarsi? Katės - ne šunys ir čia net tos pačios veislės katės charakterio bruožai gali būti labai skirtingi. Persų katinas - taip, tai yra meškutis, kuris daugiausia miega, tačiau vieną dieną jis gali parodyti savo charakterį, ko nors užsinorėti ir vaikščioti iš paskos „šnekėdamas“, kol to negaus. O tarkim Meino meškėnai - galingi katinai, tačiau laikomi bute neturės kur parodyti savo jėgos. Na, nebent bus kastruoti, kitaip sudėtinga juos būtų taip auginti - nors kartais nugali žmogaus egoizmas: noriu, ir viskas. Užtat jei šie katinai pakliūna į gamtą... Tai - nepaprastai stiprūs, greiti katinai, tuomet ir atsiskleidžia jų  visas grožis, o augdami geriau išsivysto“, - šypsodamasi kalbėjo parodos organizatorė.

Gyvūnai, kačių augintojos nuomone, visuomet parodys savo norus ir charakterį, jei bus auginami jiems netinkamoje aplinkoje.

Katės į parodą atvežtos iš Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Rusijos.

Vos įžengus į parodą nustebina katės zebro ir leopardo raštų kailiu.

„Toks jų natūralus kailis. Pavyzdžiui bengalai - tai veislė, atsiradusi praeitame šimtmetyje iš prijaukintų laukinių kačių,“ - pasakoja D. Bielskienė.

Moteris iš Latvijos atsivežė įdomaus tarsi taškuoto kailio Egipto mau veislės katę. Šeimininkė tvirtina, jog tai vienintelė tokios veislės katė Baltijos šalyse. D. Bielskienė patvirtina, kad Lietuvoje dar niekas neaugina tokios katės.

D. Bielskienė džiaugiasi, jog pamažu daugėja nepaprasto grožio Siamo ir Orientalų (Rytų trumpaplaukių) kačių. 

„Turbūt sunku įsivaizduoti, koks darbas nudirbamas šioje srityje - šių veislių kates labai sunku veisti,“ - atskleidė moteris.

Kuriai katei ar katinui įteikti geriausiojo veislės atstovo titulą spręs griežta FIF-e (tarptautinės kačių veisėjų asociacijos) teisėjų kolegija: Šveicarijos felinologų federacijos prezidentas Alfred Wittich bei teisėjai iš Švedijos, Lichtenšteino, Norvegijos, Danijos ir Vokietijos.

Teisėjai išrinks geriausius veislių atstovus keturiose kategorijose, nominuos geriausius kačiukus, kastratus ir suaugusias kates, o šie abi parodos dienas varžysis dėl parodos geriausiojo „Best in show“ titulo. Parodos laikas – spalio 6–7 dienomis, nuo 11.00 val. (abi parodos dienas).