Ne vieną sostinės gatvių praeivį turėjo nustebinti neįprasta šokolado „Milka“ reklama prie Nacionalinės filharmonijos. Vilniaus centre stovėjo tikros gyvos karvės ir jautukas, gyvūnai buvo dažomi įmonės spalvomis ir taip reklamuojamas produktas. Tuo tarpu aplinkui dirbantys žmonės ir apie renginį sužinoję gyvūnų globėjai pasibaisėjo tokiu gyvūnų išnaudojimu.

„Nuo pat ryto prie filharmonijos atsirado karvės ir jautukas. Toks neįprastas dalykas gal ir patraukia žmonių dėmesį, bet gyvūnai visą dieną mūkia, bliauna, neįmanoma nei dirbti, nei papietauti. Per dieną nepastebėjau, kad gyvūnams būtų pasiūlyta pašaro ar vandens ir net neįsivaizduoju kokia situacija su jų tuštinimusi. Viskas gal ir turėjo būti gražu, bet gavosi baisiai. Kaip tokį renginį iš viso galėjo leisti? Tokiems gyvūnams ne vieta mieste, matosi, kaip jie kenčia“, - GRYNAS.lt informavo greta renginio dirbanti moteris. Apie situaciją ji taip pat informavo ir gyvūnų teisių gynėjus.

Garbės nedaro

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos asociacijos vadovė Brigita Kymantaitė buvo apstulbusi dėl tokios reklaminės kampanijos. „Iš karto pradėjome domėtis ar tokiam gyvūnų naudojimui buvo gautas leidimas, bet veterinarijos tarnyba neskuba mums atsakyti. Kiekvienas toks gyvūnų naudojimo reklamos tikslais privalo būti dokumentuotas, reikia prašyti leidimo“, - teigė vadovė.

B. Kymantaitės nuomone, galbūt situacija ir nėra itin tragiška, bet ūkiniai gyvuliai neturėtų būti tempiami į miestą ir verčiami būti stresinėse situacijose. „Toks įmonės elgesys garbės tikrai nedaro. Nepritariu tokiam gyvūnų panaudojimui, ypač kai tai ūkiniai gyvūnai, juk jie nepratę būti mieste. Natūralu, kad jie mūkia, bliauna ir kitaip nepasitenkinimą reiškia. Labai tikiuosi, kad jiems nors pašaro ir vandens ten yra“, - vylėsi moteris.

Leidimo negavo?

Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Skirmantas Miškinis GRYNAS.lt patvirtino, kad jo tarnybos jokio leidimo karvėms atvesti į miesto centrą neprašė. „Į veterinarijos tarnyba niekas nesikreipė. Visų renginių leidimus išduoda Vilniaus miesto savivaldybė. Paprastai jei juos ir gyvūnai dalyvauja tai lyg ir turėjo kreiptis į mus, bet negaliu komentuoti, kodėl nesikreipė“, - teigė valstybinės veterinarijos inspektorius.

Kad ūkiniai gyvūnai vedami į didmiesčio centrą ir naudojami reklamai S. Miškinis didelės problemos nemato, esą viskas priklauso nuo konkrečios situacijos. „Jeigu su gyvūnais yra jų šeimininkas, jais rūpinamasi, gyvuliai šeriami ir girdomi tai nematau čia didelės problemos. Drįsčiau spėti, kad karvės taip pat dažomos ne permanentiniais dažais, o kokiais nusiplaunamais, tai jei jas ten švelniai kalbindami ir glostydami jas padažė čia tikrai nėra didelė bėda. Svarbiausia, kad gyvūnais būtų tikrai pasirūpinta, - įsitikinęs veterinaras.

Viskas gal ir turėjo būti gražu, bet gavosi baisiai. Kaip tokį renginį iš viso galėjo leisti? Tokiems gyvūnams ne vieta mieste, matosi, kaip jie kenčia.

Vilniaus miesto savivaldybės Renginių organizavimo skyrius GRYNAS.lt patvirtino, kad leidimą renginiui davė, bet atsisakė plačiau komentuoti.

Į įvykio vietą nuskubėjęs fotografas pranešė, kad karves prižiūri jų savininkas ūkininkas Paulius Marcinkevičius. Joms yra padėta pašaro ir vandens, karvėmis ir veršiuku rūpinamasi. Įvykio vietoje susirinko daug smalsuolių, bet pats reklamos filmavimas dar neprasidėjo. Karvės dar bus vedamos Vilniaus gatvėmis. Jo teigimu, karvės karts nuo karto sumūkia, o veršiukas laikomas pririštas prie automobilio. Gyvūnų savininkas teigė, kad veršiuko paskirtis – nuraminti filmavime dalyvausiančią mamą.