Lapkričio 11 d. visi vilniečiai ir miesto svečiai buvo kviečiami į socialiai atsakingą akciją „Penkios laisvės“ vykusią Vilniaus Rotušės aikštėje. Žiūrovai turėjo galimybę būti perrengti gyvūnais ir atkartoti jų kasdienio gyvenimo akimirkas.

„Soros International House“ ir „Gyvūnų gerovės iniciatyvų“ organizuotas renginys siekė pabrėžti, kad gyvūnai turi teisę į laisves, paskatinti žmones juos globoti ir nelikti abejingiems, kai susiduria su atvejais, kuomet skriaudžiami mažieji keturkojai.

„Manau, jog bet kokia iniciatyva, susijusi su beglobių gyvūnų tema yra sveikintinas dalykas. Tai dar viena reikšminga proga priminti/papasakoti visuomenei apie opią problemą. Tokie renginiai be abejonės reikalingi tam, kad žmonės taptų pakantesni bet kokios formos gyvybei!“, - svarstė „beglobis.lt“ savanorė Giedrė Kliaubaitė.

Daugelį sudominusi akcija yra išskirtinė, kadangi pasirinkta kai kurių gyvūnų kasdienybės, kuri neturėtų būti toleruojama, atskleidimo metodika. Tai – vaizdo teatras, apibūdinamas kaip emociškai paveiki vizualinė provokacija. Aktoriai persirengė gyvūnais ir pasitelkę minėtą metodiką, atvaizdavo gyvūnų gyvenimo sąlygas. Buvo naudojamas kontrasto principas: į vieno gyvūno teises atsižvelgiama, o į kito – ne.

Vaizdo teatro dėka, atkreiptas susirinkusiųjų dėmesys į penkias itin svarbias gyvūnų laisves:

1. Laisvę nekęsti alkio ir troškulio;

2. Laisvę nekęsti diskomforto;

3. Laisvę nekęsti skausmo, sužeidimų, ligų;

4. Galimybę įprastai elgtis;

5. Laisvę nekęsti baimės ir streso.

Buvo džiugu matyti nuoširdžiai susidomėjusius neabejingų žmonių veidus. Dauguma atvyko šeimomis ir kartu su savo augintiniais. Įdomu tai, jog atsirado užsieniečių, panorusių, kad juos išpaišytų gyvūnais. Renginio organizatoriai išpildė šį pageidavimą. Tokiu būdu miesto svečiai dar labiau įsitraukė į socialinio pobūdžio akciją.

Vėliau su susirinkusiais bendravo į „Penkių laisvių“ akciją atkeliavusių globos organizacijų „beglobis.lt“ ir „Rainiukas“ atstovai.

„Mano manymu, renginys pavyko. Svarbiausia, kad pavyko įdomiai, taikliai ir originaliai atskleisti pabrėžiamų gyvūnų teisių svarbą.

Džiugina tai, kad į renginį buvo pakviestos Vilniaus miesto gyvūnų gelbėjimo organizacijos, galėjusios miestiečiams papasakoti apie vykdomą veiklą, gyvūnų gelbėjimo ir globos sritis, supažindinti su jau išgelbėtais gyvūnais – globotiniais (juk renginyje dalyvavo ir organizacijų išgelbėti šuneliai)“, - įspūdžiais dalijosi „Rainiuko“ vadovė Orinta Valiūnienė.