Angeliukai, papuošalai, pieštukinė, miniatiūrinė eglutė, žvakidė, šiaurės elnias – tai tik kelios dovanos, kurias panaudojant senas kaitrines lemputes, plastiko butelius ar medžiagos atraižas sugebėjo pasigaminti Eko-Kalėdų dirbtuvių dalyviai. Prieš kelias dienas vykusiame renginyje, padedant menininkei Jurgitai Jakubauskaitei, apie trisdešimt vilniečių kelias valandas aktyviai dirbo tam, kad Kalėdų dovanos įgautų daugiau prasmės.

„Manau tikros Kalėdos – tai laikas kai galime patys kurti stebuklus savo rankomis – tiesiog iš nieko pagaminti kažką unikalaus ir naudingo. Senas tinklinės tvoros gabalas mūsų kūrybiškumo dėka gali atgimti rėmeliu fotografijai, skardinė – unikalia pelenine , tereikia tik noro ir šiek tiek pastangų“, - sako renginio organizatorius, Semiotinių tyrimų centro atstovas Martynas Norbutas.

Pasak M. Norbuto, svarbu ne tik pats daiktų atgimimas antram gyvenimui, bet ir galimybė dovaną naudoti buityje. Jei norime tikrai būti draugiški aplinkai – negalima leisti, kad naujai pagaminti daiktai būtų skirti rinkti dulkes, ar vėl atsidurtų šiukšlių dėžėje. Kuriant reikėtų matyti kur dovana gali būti panaudota ir kaip.

Martynui antrina ir Darnios plėtros instituto atstovė Sigutė Dautartaitė, kuri primena, kad gaminant aplinkai palankias dovanas negali būti sukurta daugiau šiukšlių nei prieš tai buvo. „Neretai eko-daiktų gaminimo procese naudojamos ir naujos medžiagos. Mums svarbu, kad atliekų nepadaugėtų – netgi mažytės medžiagos atraižos vėliau gali tapti žaislo kamšalu – todėl viskas privalo būti panaudota“.

Eko-dovanų gaminimo subtilybes išbandžiusi dalyvė Laura tikina, kad tokios dirbtuvės – puiki proga skleistis kūrybiškumui: „Pradžioje ilgai galvojau ką galiu sukurti, bet kai pradedi – supranti, kad pačios šiukšlės, jų forma, faktūra siūlo būdus kuo galėtų jos tapti. Dirbtuvės tikrai buvo naudingos ne tik įsitikinti, kad galiu padaryti išskirtinę dovaną, bet ir suvokti, jog tai nėra sudėtinga. O dovanos vertė yra žymiai didesnė nei pirktinės“.

Pasirausti garaže ir iš rastų senų daiktų papuošti namus, perversti spintas ir pasigaminti keletą unikalių daiktų, pirkti mažiau namų dekoravimo prekių ir pabandyti kiekviename panaudotame daikte įžvelgti kuo jis dar galėtų tapti – tai tik keli Eko-Kalėdų dalyvių pažadai.

Dirbtuvės yra Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas, finansuojamo Grundtvig projekto „Earth S.O.S. through Eco-Creativity“ dalis.