Šią savaitę pasivaikščiojimas Vilniaus Pasakų parke GRYNAS.lt skaitytojai Kristinai baigėsi keista pažintimi su šliužu. Pastebėjusi parko takeliu šliaužiantį kone 15 cm ilgio padarą, vilnietė gerokai išsigando.

"Esu mačiusi bekriauklių sraigių, tačiau šitas padaras buvo toks didelis, kad net nejauku pasidarė", - laiške redakcijai rašo Kristina. Vis dėlto smalsumas nugalėjo baimę ir vilnietė ryžosi įamžinti netikėtai sutiktą bendrakeleivį. Jos teigimu, keisčiausia buvo tai, jog paliestas pirštu šliužas nesutraukė savo antenų, kaip tai daro sraigės, o priešingai, jas iškeldavo dar aukščiau.

Albertas Gurskas, Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus vyriausiasis fondų saugotojas GRYNAS.lt patvirtino, kad vilnietės kelyje sutiktas padaras - juodasis šliužas (Limax cinereoniger).

"Jis - vienas iš šešių šliužinių šeimos rūšių, aptinkamų Lietuvoje. Dar yra dirvašliužinių šeima su keturiomis rūšimis ir smalžinių šeima. Tuo pačiu, tai viena iš didžiausių bekriauklių sraigių mūsų krašte. Gali siekti apie 15 cm šliauždamas", - sakė moliuskų specialistas.

Anot jo, juodasis šliužas nėra retas nei Lietuvoje, nei kitur Europoje. Bet pamatyti jį pasiseka ne dažnai, nes įprastos gyvenimo vietos yra miškuose, o aktyvus jis tamsiuoju paros metu, prieš lietų ir palijus.

"Dienoja dažniausiai slėptuvėse po įvairiais ant žemės gulinčiais daiktais, atšokusia medžių žieve, žievės plyšiuose. Minta gležna ir pūvančia augalija, mielai ėda gyvūnų gaišenas, taip pat ir savo gentainių, kartais užpuola mažus šliužus", - GRYNAS.lt sakė A.Gurskas.

Anot jo, šių padarų bijoti tikrai nereikia, o ir daržų kenkėju jis nelaikomas. "Kaip ir kitos Lietuvos sausumos sraigės yra dvilytis: vienas gyvūnas yra patelė ir patinas", - intrigavo A. Gurskas.

Saugomi šliužai siaubia daržus

Į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas tik vienas juodojo šliužo giminaitis - juodasis arionas (Arion alter) A. Gursko siūlomas vadinti juoduoju smalžiu.

Tačiau ir šis, anot Lietuvos moliuskų katalogo sudarytojo, Europoje nėra saugomas. "Arion ater, Arion rufus, Arion lusitanicus, Arion vulgaris turi rūšių atskyrimo problemą. Ario ater ir Arion rufus dalis malakologų laiko vienos rūšies porūšiais. Kai kas prie jų jungia ir Arion lusitanicus (iberinis smalžys, ispaninis smalžys). Dabar nustatyta, kad iberinis smalžys kryžminasi su juoduoju ir atsiranda atmaina, galinti gyventi šiauriau, ką ji ir daro - plinta į šiaurę" - pasakoja A. Gurskas.

Anot jo, tokios atmainos smalžių yra ir Lietuvoje. "Siaubia daržus Klaipėdoje, Kaune. Pavadino juos Arion vulgaris, tačiau gali taip atsitikti, kad tuo vulgaris bus vadinami visi: ir juodasis, ir rudasis, ir iberinis, ir jų hibridai. Europoje juodojo smalžio niekas nesaugo, nes jis yra kenkėjas. Raudonojoje knygoje jis atsirado, greičiausiai, dėl žinių, duomenų stokos ir noro save parodyti atradėju. Jūros slėniuose šių smalžių galima rasti apsčiai", - sakė A. Gurskas.