Lietuvoje viešėjusios pasaulinės aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ atstovų iniciatyva penktadienio popietę virš Vilniaus Baltojo tilto praskrido dirižablis su užrašu „Atominei NE“ . Šia akcija aplinkosaugininkai dar kartą paragino lietuvius pasisakyti prieš atominę energetiką ir šį savaitgalį vyksiančiame patariamajame referendume balsuoti prieš ją.

Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje atstovė Vaida Pilibaitytė GRYNAS.lt patvirtino, kad leidimas dirižabliui praskristi virš Vilniaus buvo gautas. Jį išdavė Civilinės aviacijos administracija.

Oro transporto įrenginys buvo atgabentas iš Jungtinių Valstijų, jis priklauso „Greenpeace“ organizacijai ir yra naudojamas įvairioms jų akcijoms pasaulyje.

 Ketvirtadienį „Greenpeace“ savanoriai ant Baltojo tilto Vilniuje pakabino plakatą, kurį prilaikė keturi po tiltu pakibę laipiotojai. Užrašas plakate kvietė referendume pasisakyti prieš pražūtingas branduolines technologijas: „Atominė pavojinga – balsuok NE“.

„Nėra tokio dalyko kaip saugi atominė energetika“, – perspėjo Vilniuje besilankiusi „Greenpeace“ atstovė Andrea Zlatnanska. „Mums jau 60 metų kartojama, kad atominė yra saugi, tačiau istorija rodo ką kita. Šios pramonės lobistai nuolat žada, kad avarija neįmanoma – jie taip sakė ir prieš Černobylį, ir prieš Fukušimą – o nelaimės kartojasi visame pasaulyje. Lietuva negali sau leisti tapti dar viena „neįmanoma“ katastrofa“, – sakė  „Greenpeace“ atstovė.

Aplinkosaugininkė taip pat pabrėžė, kad šalyse, kurios atsisako atominės ir renkasi saugias šiuolaikines alternatyvas, visvien lieka neišspręstas ilgaamžių branduolinių atliekų palikimo klausimas. Tai reiškia riziką ir sąnaudas tūkstantmečiams į priekį. „Greenpeace“ teigimu, Lietuva turi pasimokyti iš Vakarų valstybių klaidų ir šokti į judantį energetinio efektyvumo didinimo ir atsinaujinančios energetikos traukinį, kuris gali padėti pasiekti tikrą energetinę nepriklausomybę ir sukurti tvarių „žalių“ darbo vietų.

„Pasakymas, kad sava atominė elektrinė yra kelias į Vakarus yra nesąmonė. Jau seniai nebėra jokios „vakarietiškos“ atominės energetikos. Daugybė vakarų šalių nusisuka nuo šios pavojingos technologijos pradedant Vokietija, Belgija, Šveicarija ir net Prancūzija. Katastrofos paveikta Japonija irgi keičia savo energetikos politikos kryptį. Pasistatę naują atominę elektrinę vis vien liksite priklausomi nuo užsienio tiekėjų, toks dalykas kaip „sava atominė“ neegzistuoja”, – sakė A. Zlatnanska.