Penktadienį Katedros aikštėje 14 val. būriais rinkosi žmonės, kurie šiemet apsisprendė namuose Kalėdoms puošti ne eglutę, o jos šaką. Miškininkų organizuojama akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ vyksta jau ketvirtus metus ir šį penktadienį vilniečius džiugins iki 18 val.

GRYNAS.lt kalbinti praeiviai teigė, kad apie akciją išgirdo per radiją. Šaką namuose dauguma jų puoš nebe pirmą kartą, nors pripažino, kad gyvenime yra tekę dabinti ir tikrą eglutę.

73-ius metus skaičiuojantis Stasys į Katedros aikštę išsirinkti šakos namams papuošti atmynė dviračiu. Nors lauke termometro stulpelis rodė 11 laipsnių šalčio, vyras lyg vaikas džiaugėsi išsirinktomis šakomis ir teigė kelias jų paėmęs ir kaimynams. „Pušų neišmesiu po švenčių, sumalsiu per specialią sulčiaspaudę ir bus arbatos. Eglių, pušų ir kadagio spygliai yra didžiausi vaistai“.

Senolis teigė, kad visą eglę šventėms kirsti būtų gaila, o šaką galima panaudoti įvairiems tikslams. „Išgirdau, kad 100 vietų visuose Lietuvos miestuose dalina šakas, kad žmonės nebekirstų sveikų eglių“,- toliau dėstė senolis. Vyras tikino, kad jam šaka atstoja eglutę: „Svarbu kvapas, sveikata“, - sakė Katedros aikštėje sutiktas Stasys.

Eglės šaką šventėms puošianti Janina irgi teigė žinią apie akciją išgirdusi per radiją.

„Anksčiau eglutę puošdavau, o dabar, kai vaikai jau dideli, močiutei užtenka šakos. Kai ateis svečiai, šaka kvepės, - juokėsi GRYNAS.lt užkalbinta moteris. Ji svarstė, kad eglutę dažniau renkasi tie, kurie turi mažų vaikų, o paskui tai tampa vis mažiau, ir mažiau aktualu.

„Kas su mažais vaikais, gal reikia ir eglutės. Pavyzdžiui, mano dukra anūkams puošia didelę eglutę, o man užtenka ir nedidelės šakelės“, - dėstė Janina.

Ragina nesivaržyti eglių didumu

Katedros aikštėje eglių ir pušų šakas ketvirtus metus gyventojams dalijanti Trakų urėdija šakas dalija ir Trakų centrinėje aikštėje bei Lentvario mieste prie seniūnijos.

„Šios akcijos tikslas – puoselėti aplinkosaugines tradicijas, kad žmonės nekirstų eglučių, o pasitenkintų per Kalėdas eglės šakele ir šitaip prisidėtų prie gamtos puoselėjimo, jos saugojimo. Turėtume varžytis ne papuoštų eglių didumu, o džiaugtis kuklia eglės šakele“, - sakė Trakų urėdijos urėdo pavaduotojas Dainius Taukis.

Jo teigimu, visos šakos, kurios Katedros aikštėje bus dalijamos iki penktadienio vakaro, atkeliavo iš Trakų miškų urėdijos Rudiškių ir Žeronių girininkijų miškų. Gyventojams dalijamos šakos nebuvo specialiai kertamos, jos atkeliavo iš kirtimų zonų. Katedros aikštėje planuojama išdalinti apie 7 tūkst. šakų.

Šiemet akcija vykdoma Lietuvoje, didžiųjų miestų ir miestelių centrinėse aikštėse, prie papuoštų miestų eglių. Vilniuje akcija vyks Katedros, Rotušės ir Europos aikštėse, Kaune - Kauno Rotušės aikštėje, prie Kauno rajono savivaldybės, Klaipėdoje - Teatro aikštėje, Šiauliuose – Prisikėlimo aikštėje.

Kitas eglių šakų dalijimo vietas galite rasti ČIA.