Nors kol kas daiktų dovanotojų nedaug, moteris puoselėja viltį, kad jų ilgainiui tik daugės, nes, ko gero, kiekvienas iš mūsų turime daiktų, kurių nenaudojame, o išmesti į šiukšlių dėžę lyg ir nekyla rankos. Be to, sugebėjimas panaudoti nereikalingus daiktus yra didelis menas. Juk taip prisidedame prie švarios aplinkos išsaugojimo. Prieš išmesdami konkretų daiktą visuomet turėtume pagalvoti, ar neįmanoma jį kur nors panaudoti.

Daugiausiai padovanoti nori baldų

Projekto iniciatorė pasakoja, kad mintis sukurti platformą, kurioje žmonės galėtų dovanoti jiems nebereikalingus daiktus, gimė, kai ji pati susidūrė su šia problema. Augindama mažus vaikus ji pastebėjo, kad šie drabužėlius išauga labai greitai, norėjo keletą iš jų kam nors padovanoti, tačiau prisijungusi prie veikiančių mamų forumų, niekaip negalėjo įkelti jų nuotraukų, o įkėlusi tik daiktų aprašymą, taip ir nesulaukė norinčiųjų juos pasiimti. Teko nešti viską į konteinerius ir išmesti, nors daiktai buvo dar tikrai geri, nesudėvėti.

„Buvo skaudu, kad išmečiau, nors galbūt kam nors būtų buvę reikalinga. Paskui buvo panaši situacija ir su mano pačios drabužiais. Arba vyras prisipirko visokių jungiklių ir nebe panaudojo. Nesinori kaupti, nėra tiek tos vietos. Nėra tokie seni laikai, kad negalėtum nusipirkti ir kad reikėtų kolekcionuoti, manant, kad nebus vėliau galimybės to įsigyti. Nesinori užgriozdinti namų, kaip kad mūsų močiutės darydavo. Man mieliau yra atiduoti negu išmesti“, - pasakojo Raimonda.

Paklausta, ar visi tinklapyje skelbiami daiktai yra tik dovanojami, ar, pavyzdžiui, žmonės gali juos ir parduoti, pašnekovė teigė, kad ji nenorinti jokios komercijos, todėl visi be jokių išimčių daiktai gali būti tik dovanojami.
Kartais žmonės nežino, kur galėtų padėti savo daiktus, kartais per sunku ir užsiimti jų prekyba – tarkime, jeigu norėsi kažkur įdėti skelbimą, tai ir kainuos, ir reikės prisiregistruoti. Dėl to ir sugalvojau, kad duodu.lt puslapyje nebus jokios registracijos, jokių mokesčių.
Projekto iniciatorė

„Dovanojami gali būti ne tik drabužiai, bet ir keptuvė, kurios tu nenaudoji, kurios tau nereikia. Tai gali būti absoliučiai bet koks daiktas“, - sakė Raimonda. O pasiteiravus, kokių daiktų šiuo metu svetainėje daugiausia, kuriuos žmonės nori kažkam padovanoti, ji teigė, kad, ko gero, baldai.

„Gali būti, kad atėjo žmonėms laikas sovietinius daiktus atiduoti. „Facebook“ puslapyje esu mačiusi, kaip senus daiktus atnaujina. Šita idėja man pačiai labai įdomi. Žmonės gali labai kūrybingai panaudoti senus daiktus, pavyzdžiui, viena spintelė buvo taip puikiai perdaryta, kad tapo vaiko virtuvėle. Prieš gimstant šiam projektui iš vienos mamos buvau gavusi dovanų seną sovietinį arkliuką, kurį ji norėjo išmesti. Jis buvo labai nudriskęs, bet aš perdažiau, dekupavau ir sutvarkiau. Mano vaikas kiekvieną dieną po valandą supdavosi tuo arkliuku. Svarbiausia, kad tokio niekur nebūtų buvę pirkti“, - padovanotu daiktu džiaugėsi Raimonda.

Išaugom iš mąstymo, kad už viską reikia išspausti pinigų

Moteris teigia pastebinti, kad daugėja žmonių, kurie nori padovanoti apynaujus, pakankamai geros kokybės daiktus, o ne tik tokius, kurių jau niekam nebereikia. Taigi senas posakis, kad gerų daiktų niekas nebedovanoja, praranda savo prasmę.

Raimondos teigimu, kita džiuginanti tendencija, kurią ji pastebi administruodama daiktų dovanojimo puslapį, - daugėja žmonių, kurie daiktų dovanojimo nesieja vien su vargšų parėmimu. Puslapyje įdėjus daikto nuotrauką ir aprašymą, galima pažymėti, kad jį pageidauti dovanoti tik socialiai remtinam žmogui, tačiau šios kategorijos praktiškai niekas nesirenka. Tai reiškia, kad žmonėms nėra svarbu kam dovanoti, jie tiesiog nori atiduoti daiktą tam, kam jo reikia.
Projekto iniciatorė Raimonda su vaikais

„Žmonių pragyvenimo lygis didėja, sąmoningumas kyla ir man atrodo, kad išaugam iš to dalyko, kad iš visko gautum centą, atsiranda tiesiog pasitenkinimo jausmas, kad padarei kažkam gerą darbą, apsivalei namus. Bent jau man gera tiesiog atiduoti“, - samprotavo Raimonda.

Daiktų dovanojimo iniciatyvos prisideda ir prie aplinkos taršos mažinimo, išteklių tausojimo. Juk jei daikto neišmesi, o padovanosi kitam, mažiau atliekų pateks į sąvartynus, daiktai pereis ilgesnį būvio ciklą, mažės vartojimas, o ilgainiui galbūt ir gamintojai gamins mažiau daiktų.
Žmonių pragyvenimo lygis didėja, sąmoningumas kyla ir man atrodo išaugam iš to dalyko, kad iš visko gautum centą, atsiranda tiesiog pasitenkinimo jausmas, kad padarei kažkam gerą darbą, apsivalei namus. Bent jau man gera tiesiog atiduoti.
Projekto iniciatorė

Raimonda pažymi, kad jos sukurta daiktų dovanojimo platforma – ne vargšų projektas, o vieta, kur daiktus dovanoti vieni kitiems gali visi, nepaisant jų pajamų dydžio: „Šio projekto esmė, kad tai nėra vargšų projektas, tu gali gyventi dar geriau nei dovanojantis žmogus, bet gali pasiimti daiktą, kurio kitam tiesiog nereikia, gal jis tiesiog apsitvarkė savo namus, norėjo atsinaujinti savo aplinką ir atrado daiktus, kurių jam nebereikia. Paimdamas iš tokio žmogaus daiktą padarysi ir jam gerą darbą, o ne jį nuskurdinsi“.

Projekto iniciatorė pripažįsta besivilianti, kad jos propaguojama dovanojimo idėja galėtų prisidėti ir prie aplinkosauginių problemų sprendimo: „Kartais žmonės nežino, kur galėtų padėti savo daiktus, kartais per sunku užsiimti jų prekyba. Tarkime, jeigu norėsi kažkur įdėti skelbimą, tai ir kainuos, ir reikės prisiregistruoti. Dėl to ir sugalvojau, kad duodu.lt puslapyje nebus jokios registracijos, jokių mokesčių – parašai, ką dovanoji, nurodai savo telefoną - ir viskas. Norisi, kad viskas būtų kuo paprasčiau ir žmogus galėtų kuo skubiau atsikratyti jam nereikalingu daiktu. Žmonės įsivaizduoja, kad jeigu išmeti daiktus, jie kažkur nueina, bet ne į mūsų žemę - kažkur „išgaruoja“. Man atrodo, kad kuo mažiau išmesime, tuo galbūt mažiau ir pagamins naujų daiktų“.

Ne tik dovanoja, bet ir nuomoja

Iniciatyvų, kaip galima mainyti, parduoti, dovanoti ar išnuomoti savo daiktus, yra daugybė. Bene labiausiai paplitę daiktų pardavimo tinklapiai. Taip pat GRYNAS.lt yra rašęs apie tinklapį, kurio idėja daiktus, kurių šiuo metu nenaudoji, išnuomoti kitiems. Tarp tokių nuomotinų daiktų yra net automobiliai, įvairi technika ir pan.

„Pirminė mūsų platformos idėja buvo dalijimasis smulkesniais daiktais – žaidimų konsolėmis, kompiuteriais, fotoaparatais. Bet jau pirmomis dienomis, kai tik paleidome platformą, pastebėjome, kad tiek privatūs žmonės, tiek įmonės į kategoriją „kita“ pradėjo kelti automobilius. Tada mes ir pagalvojome – kodėl gi ne“, - yra sakę vienos iš tokių platformų įkūrėjas Paulius Valatkevičius. Jo teigimu, lietuviai nėra itin prieraišūs savo turimiems daiktams, todėl sutinka dalintis ir asmeniškiausiais, brangiausiais daiktais.