Šiuo metu restoranai, kad netektų išrankiems lankytojams tiekti tik gruzdintų bulvyčių, įsiveža midijas iš Airijos, Nyderlandų ir Italijos.

Vietinio Atlanto vandenyno uosto La Rochellio midijų augintojai teigia, jog staigus kritimas prasidėjo maždaug prieš pusmetį ir jis atneš katastrofiškus padarinius vietos ekonomikai. Jie jau surengė du protestus per pastarąsias savaites, kurie buvo gana originalūs.
Jūros gėrybių augintojai supylė kalnus austrių kiautų ir žuvusių midijų priešais vietinę prefektūrą (savivaldybės atitikmuo, - red. past.)

Augintojai įsitikinę, jog midijų krizė prasidėjo dėl itin didelės jūros vandens taršos.
„Dažniausiai surenkame po penkias-septynias tonas midijų į dieną tokiu metų laiku,“ - sakė 46-erių metų midijų augintojas Huguesas Morinas. Vyro ūkyje dirba dar 6 darbuotojai.

„Dabar surenkame gal... 100 gramų!,- skundėsi H. Morinas.- Praktiškai nieko nėra, ką galėtume parduoti.“
Vyras prisimena praėjusiais metais pardavęs per 750 tonų įvairių moliuskų.

Jis ir kiti midijų augintojai teigia niekuomet nematę tokio nedidelio kiekio suaugusių midijų.

Bakterija ar užterštas vanduo?

Mokslininkai spėja, kad juos nužudė tam tikra bakterija.
„Audros ir stiprūs lietūs praėjusią žiemą paskatinobakterijos Vibrio splendidus vystymąsi“, - teigia Jeanas Pierras Baudas iš Prancūzijos jūros išteklių naudojimo tyrimo instituto. - Bakterija visuomet egzistavo, tačiau šiuo metu jos aptinkama gerokai didesni kiekiai.“

Tokie teiginiai augintojų neįtikina.

„Jie nori, kad mes tuo tikėtume. Iš tiesų tai vyksta (midijos žūsta, - red. past.) dėl prastos vandens kokybės ir milžiniškų kiekių pesticidų, kurie užteršia upes, o vėliau ir jūrą“, - mokslininkų teiginiais netikėjo H. Morinas.