„Žaliasis kodas“ siekia ugdyti atsisakydamas iš anksto suformuluotų minčių įteigimo ir skatindamas suaugusiųjų bei vaikų kūrybinį bendradarbiavimą, per kurį kiekvienas turi progų atrasti savo kelią į švaresnį ir sveikesnį gyvenimą bei aplinką. Džiaugiuosi, kad prie šios iniciatyvos noriai prisijungia ne tik ugdymo įstaigos, bet ir tėveliai, seneliai, nes šeimoje besiformuojanti kasdienio gyvenimo kultūra – didžiausia paskata mažiesiems“, - sakė Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kuri ir inicijavo kūrybinių idėjų projektą „Žaliasis kodas“.

Iš didelės gausos kūrėjų darbų buvo nelengva išrinkti geriausius receptus, instrukcijas ar patarimus. Todėl nuspręsta knygomis ir diplomais apdovanoti visus mažuosius konkurso dalyvius. O pagrindinius prizus pelnė trijų darbų autoriai, kuriuos išrinko profesionali komisija – Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė –Mikulėnienė, Ekologiškų žaislų namų „Medinis arkliukas“ įkūrėja Simona Kupetienė, literatūrinio vaikų žurnalo „Laimiukas“ vyr. redaktorė ir dailininkė Lina Valužienė ir „Žaliojo kodo“ komanda.

Daugiausia komisijos balsų surinko du darbai, kuriuos atsiuntė komandos iš jau ne pirmus metus „Žaliojo kodo“ konkursuose dalyvaujančio Kauno lopšelio darželio „Vaikystės kiemas“. Padedama auklėtojos Kristinos Paulauskaitės viena vaikų komanda sukonstravo originalų, niekur dar neregėtą įrenginį pavadintą EKO sėjuku (http://www.zaliasiskodas.lt/eko-sėjukas). Kita darželio komanda kartu su auklėtoja Raminta Šiugždaite sugalvojo iš senai pamirštų nebereikalingų atliekų sukonstruoti naudingų patarimų kino aparatą (http://www.zaliasiskodas.lt/naudingų-patarimų-kinas). Šio aparato pagalba vaikai gali rodyti savo patarimus, kaip iš pieno pakuotės pasidaryti taupyklę, kaip originaliai dekoruoti šventę ir pasigaminti indelį skanėstams iš plastikinio butelio.

Abi „Vaikystės kiemo“ komandos savo kūrinius pateikė itin originaliai, todėl buvo nutarta skirti pirmą vietą darželiui, kaip bendrai komandai už iniciatyvumą, originalias idėjas, darbų tęstinumą ir sąsajas su aplinkos puoselėjimu.

Antroji vieta atiteko Vilniaus Gabijos gimnazijos 1D klasei, kuri padedama mokytojos Ritos Adomonienės naudotus plastikinius butelius sumaniai pritaikė svogūnų laiškų auginimui, o iš jų gamino sveikuolių salotas. Klasės draugai atsiuntė puikią butelių panaudojimo instrukciją bei sveikų salotų receptą.
Citata
Džiaugiuosi, kad prie šios iniciatyvos noriai prisijungia ne tik ugdymo įstaigos, bet ir tėveliai, seneliai, nes šeimoje besiformuojanti kasdienio gyvenimo kultūra – didžiausia paskata mažiesiems.

Trečią vietą užėmė Violeta Vasilevičiūtė-Pocienė su vaikais, kurie mokydamiesi rūšiuoti šiukšles, pastebėjo, kad iš dallies panaudotų pakuočių galima pasidaryti puikių, žaislų. Šeima atsiuntė lėktuvo, mašinos iš vaistų dėžučių, automobilio iš plastikinių butelių bei roboto iš kartoninių pakuočių gamybos instrukcijas.

Ypatingas pagyrimas skiriamas Gretai Andrejevai iš Jonavos rajono Užsalių pagrindinės mokyklos. Mergaitė pasigamino originalią vakarinę suknelę iš perskaitytų ir išmetimui pasmerktų laikraščių.

Visi konkurso nugalėtojai bus apdovanoti specialiais prizais. Projekto iniciatorė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė visiem mažiesiems konkurso dalyviams, jų tėveliams, auklėtojams ir mokytojams dėkoja už aktyvų dalyvavimą konkurse ir linki toliau puoselėti kūrybišką polėkį, skleisti aplinkos puoselėjimo dvasią ir kviečia sekti informaciją apie naujus projekto sumanymus bei konkursus svetainėje www.zaliasiskodas.lt.