Ilgai žadėtoji žiema pagaliau sniego pusnimis užklojo ir avilius. Užklupus šalčiams, ramiai jaučiasi tinkamai savo bitelėmis pasirūpinę bitininkai.

Gudruolės zylės

Kai lankėmės pas žinomą bitininką dr. Algirdą Amšiejų, ne tik pakaunėje, bet ir visoje Lietuvoje oras buvo rudeniškas, nors kalendorius rodė, kad jau sausio pradžia. Tad labai nustebome pamatę, kad bitininkas eglių šakomis dengia avilių lakas. „Jei jau Austrijoje kalnai sniego, vadinasi, teks jo ir mums, – tikino bitininkas. – O kas bus, kai prisnigs? Zylės pradės lįsti prie avilių. Tos gudruolės barbena į avilį tol, kol bitės neapsikentusios išlenda pažiūrėti, kas darosi. Tada zylės jas ir pastveria. Gal ne tiek daug ir sulesa, bet labai trukdo bitėms. Žiemą joms svarbiausia – ramybė.“ Jis ir pats prie avilių be reikalo nevaikšto, nedrumsčia augintinių poilsio. Kita vertus teigti, kad bitės tik ilsisi žiemą, negali, nes avilyje gyvenimas verda nuolat.

Geriau brūzgyne nei pievoje

Nešykštintis patarimų bitininkas dalijosi ir kitais pastebėjimais. „Daug kam keista, kad mano aviliai stovi ne gražiai šienaujamoje pievoje, o brūzgyne. Tai ne šiaip sau, ir ne aš vienas pastebėjau, kad jei prie lakos sunkiau priskristi, nes įėjimą į avilį užstoja natūraliai prie avilio augančios žolės, bitės mažiau plėšikauja. Čia kas metrą galima sustatyti šimtą avilių, ir bus gerai. Bitei visai nesunku iš viršaus nusileisti į laką“, – sakė pašnekovas. Atviroje vietoje, anot jo, pakilus vėjui bitės su nešuliais neria į arčiausiai esantį avilį, nes jai svarbu pristatyti „krovinį“, kad ir į ne gimtąjį avilį. Jei aviliai užuovėjoje, jos gali spėti, užėjus lietui ar sustiprėjus vėjui, nektarą nunešti savo šeimai.

Anot A. Amšiejaus, pernykštės žolės stagarai atrodo nekaip, tačiau jam tai nė motais. Europoje mažai kur jis matęs, kad aviliai stovėtų šienaujamoje pievoje. Tai esąs postsovietinių šalių bitininkų įprotis. „Svarbu, kad bitėms būtų gerai. Juk jų šeimas laikome ne dėl grožio“, – teigė bitininkas. Atsargiai pakėlęs vieno kito avilio dangtį, jis pasidžiaugė, kad bitės gerai paruoštos žiemoti, šeimos stiprios ir sveikos.

Slėpiningas pasaulis

Pažįstantieji Algirdą žino, kad jis – vaikščiojanti enciklopedija, o paklaustas apie bites, gali pamiršti visus numatytus darbus. „Kuo daugiau gilinuosi, tuo labiau suprantu, kiek mažai mes žinome apie bites. Skaitau paskaitas studentams ir labai džiaugiuosi, jei pavyksta juos sudominti. Kartais tenka susitikti su kitų profesijų žmonėmis, kurie neužsiima bitininkyste, bet nori kuo daugiau žinoti apie bites. Man šių Dievo kūrinių pasaulis toks pat slėpiningas, kaip ir tada, kai pirmą kartą nuėjau prie avilio“, – sakė bitininkas. Todėl jis stengiasi kuo daugiau bendrauti su kitų šalių bitininkais, domisi kolegų mokslininkų darbais ir labai džiaugaisi, kai į paskaitas ateina diskutuoti nusiteikęs jaunimas.

Bedugniai aviliai

Dr. A.Amšiejaus bityne – bedug­niai aviliai. Anot jo, tai užtikrina avilio ventiliaciją. „Šiluma kylą į viršų. Juk ir namo stogo šiluminė varža turi būti didesnė už sienų. Taip ir čia. Šiluma viršuje, bitėms jos užtenka, o apačioje tik metalinis tinklelis, kad nelįstų į avilį, kam nereikia. Ventiliacija kuo puikiausia, o tai labai svarbu. Jau įsitikinau, kad tokiame avilyje bitės suvalgo mažiau maisto. Net jei lauke 35 laipsniai šalčio, bitės tokiuose aviliuose žiemoja kuo puikiausiai. Tik svarbu, kad iš viršaus avilys būtų apšiltintas“, – aiškino bitininkas.

Žiemojimo sandėlis

Naujausias dr. A.Amšiejaus eksperimentas – bičių žiemojimo sandėlis. „Tai mano bandymas. Prieš sustatydamas čia avilius, kiekvieną pasvėriau. Pasvėriau ir lauke žiemojančias šeimas, pavasarį palyginsiu, kiek kuri šeima suvalgė maisto, – sakė bitininkas. – Darbo daug, nes reikia sunešti ir išnešti avilius. Čia 49 aviliai. Aš nemoku bandymo daryti su trimis aviliais. Lauke dar yra šimtas šeimų. Jei pavyks sutaupyti 3 tonas sirupo, 12 tūkst. litų liks mano kišenėje. Tai gal verta vargti, juk nors po 1 000 litų bitininkas turi algos užsidirbti“, – sakė pašnekovas. Iš medienos plaušo plokščių pastatytas žiemojimo sandėlis, pasak bitininko, kainavo ne kaži kiek, o tarnaus ilgai. Prie avilių padėta nuodų nuo graužikų, mat pelytės kaip ir zylės lenda prie avilių, krebžda, erzina bites, nors į avilį, kurio dugne tinklelis, niekaip negali patekti.

Bitininkas Algirdas Amšiejus
Svarbu, kad bitėms būtų gerai. Juk jų šeimas laikome ne dėl grožio.

Kitas žiemojimo sandėlių pranašumas – nereikia nuo lakų valyti negyvų bičių. Bitės pačios išeina iš avilio ir jas bitininkas randa jau ant žemės.

Pasak dr. A.Amšiejaus, žiema bitėms turėtų būti nesunki. „Paskutinį kartą bitės skraidė lapkričio 8 dieną. Tai gerai, nes jos spėjo išsituštinti. O daugiametis apsiskraidymo laiko vidurkis per 20 metų yra spalio 20 d.“, – sakė bitininkas.