Pasak žolininkės, norint apsisaugoti nuo uodų, visai nebūtina pirkti cheminių priemonių, nes puikiai padės paprasti augalai, eteriniai aliejai ar net prieskoniai. Jų galima įmesti į laužą arba pasigaminti specialų tepaliuką.

– Ramiais vakarais, kai nėra vėjo, ramybės neduoda uodai. Ką daryti?

– Uodės būna aktyvios, kai brandina kiaušinėlius. Tada jos labai alkanos ir puola. Kitu metu uodai puola mažiau. Norint juos atbaidyti, reikia turėti priemonių, bet aš nesu už chemines priemones – mums gali padėti gamta. 
Žolininkė Danutė Kunčienė
Į išlydytą vašką įpilkite truputį gvazdikėlių aliejaus. Jei turite prisirinkę ir pasidžiovinę ajerų, galima jų šiek tiek sumalti ir įberti miltelių. Taip pat vabalams nepatinka kietis, „pelynas“ (metėlė), kadagys.
Išvažiavus į gamtą su nakvyne, nuo įkyrių mašalų ir uodų galima gelbėtis susikūrus mažą laužiuką. Itin gerai į laužą įmesti pušų ar eglių kankorėžių. Mašalams labai nepatinka ir smilkstančios kadagių šakelės (ypač su uogomis). Puiki pagalba – vaistinė citrininė melisa, kuri patrynus labai skaniai kvepia citrina ir kurios kvapo vabzdžiai nemėgsta. Todėl galima kvepiančiomis rankomis perbraukti per drabužius. Vabalams nepatinka visi aštriau kvepiantys augalai. Todėl į laužą galima įmesti ir saują prieskonių – gvazdikėlių. Galima pasigaminti arba nusipirkti gvazdikėlių aliejuko ir patepti juo drabužiais nepridengtas kūno vietas.
Uodas

– Sakėte, kad tepalo nuo uodų galima pasigaminti patiems. Jis atbaido uodus ir galima juo patepti sugeltas vietas.

– Vienas Žolinčių akademijos steigėjų sukūrė tokį tepalą, kurio pagrindas – bičių vaškas. Į išlydytą vašką įpilkite truputį gvazdikėlių aliejaus. Jei turite prisirinkę ir pasidžiovinę ajerų, galima jų šiek tiek sumalti ir įberti miltelių. Taip pat vabalams nepatinka kietis, „pelynas“ (metėlė), kadagys. Į vašką galima įpilti šiek tiek eterinio kadagių aliejaus – tada ir kvapas bus malonus. Verta paieškoti iš Baltarusijos atvežamo beržų deguto. Jis nealergizuoja odos ir turi gydomųjų savybių, todėl, įgėlus vabzdžiui, galima juo patepti – uždegimas sumažės, o niežulys praeis.

– Vadinasi, šis tepalas ir atbaido uodus, ir tinka įgėlus?

– Atbaido porą valandų. O įkąstą vietą reikia patepti storiau ir palikti, nes šis tepaliukas ramina. Dar atbaido ir ramina arbatmedžio aliejus. Šitie kvapai nepatinka ir erkėms. Gal mus erkės labiau gąsdina negu uodai, todėl tokiu tepaliuku galima sutepti siūlą ar kokią virvutę ir užsirišti ant blauzdų – tada erkė nepereis. Taip pat vabzdžiams nepatinka geltonai žydinčios bitkrėslės kvapas – galima jos pasmilkyti. Stiprų kvapą skleidžia graikinio riešutmedžio lapai, todėl kieme, kur jis auga, būna mažiau uodų. Ir, kaip minėjau, labai padeda gvazdikėliai.

– Reikia įmesti saujelę į laužą?

– Taip, saujelę. Galima jų kavamale susimalti ir žiupsnelį miltukų užberti ant žvakelės, ypač jei nėra laužo.

– Minėjote eterinius aliejus. Padeda būtent spygliuočių eteriniai aliejai?

– Taip, spygliuočių. Jo labai nedaug reikia – po lašelį, todėl ilgam užteks.
Žolininkė Danutė Kunčienė
Išvažiavus į gamtą su nakvyne, nuo įkyrių mašalų ir uodų galima gelbėtis susikūrus mažą laužiuką. Itin gerai į laužą įmesti pušų ar eglių kankorėžių. Mašalams labai nepatinka ir smilkstančios kadagių šakelės (ypač su uogomis).

– O kuo patepti įgeltas vietas? Actas neblogai, bet labai graužia.

– Taip, actas graužia. Citrina irgi graužia, bet patepti citrinos griežinėliu, įgėlus bitei ar uodui, labai pravartu. Dar galima ištirpinti tabletę vitamino C ir pasidaryti pavilgėlę. Puikiai padeda trauklapis, kitaip – gyslotis. Iš jo lapų galima pasidaryti stipresnės arbatėlės ir dėti pavilgas. Jei oda yra sudirgusi nuo saulės, gysločio pavilgos ant veido grąžins odai visą grožį. Įkandus ypač padeda ir gintaro pudra (milteliai).