Folkloro štampu virtusios frazės „Rusijos neįmanoma suprasti protu, tik pajusti širdimi“ naujadaras Šilutėje nuo šiol skamba panašiai - „Pamario krašto negalima pamilti protu, jį galima pamilti tik širdimi“. Tokiu viliotiniu į Šilutės pramoginių laivų prieplauką praėjusį šeštadienį iš Lietuvos ir pasaulio žmones kvietė čia surengtų ketvirtųjų žuvies virimo pirmenybių šventės rengėjai.

Atvyko 24 virėjų komandos, kurių devynios buvo deleguotos iš kitų Lietuvos savivaldybių. Išvirė tūkstantį litrų žuvies viralo, prie jo katilų išrikiavo kelių tūkstančių valgytojų armiją, bet daugumai jo neteko. Žuvienės pritrūko. „Ar už tai ne protu, bet širdimi ir verta buvo reklamuojamą pamario kraštą pamilti?“- žurnalistų klausė iš svetur atvykę žmonės.

Kad burnų bus daugiau, nei galinčiųjų ant liežuvių bent po 100 gramų žuvienės užpilti, buvo aišku iš anksto. Vien Šilutėje gyvena per 20 tūkst. žmonių, o kur dar atvykusiųjų antplūdis... Prieplaukoje nuo 12 iki 16 valandos apsilankė keli tūkstančiai žmonių.

Tad renginys virto aktyvios politinės reklamos po kulinarinio paveldo skydu arena. Šilalės mero Jono Gudausko komanda vilkėjo marškinius „Suk į dešinę“ žymėta atributika, „Darbo žuvys“, „Ereliai“, liberalcentristų, liberalsąjūdiečių užrašai prie katilų skelbė apie partinę priklausomybę. Jos vengė tik Prienų komanda. Socialdemokratas meras Vytautas Bujanauskas žurnalistei sakė, jog atvyko pristatyti Nemuno kilpų kulinarinį paveldą, o ne ieškoti politinių dividendų. Prieniškių žuvienė iš sterkų vienintelė buvo pagardinta diemedžio šakele ir išvirta ant kaukių formos kelmų.

Pirmąją vietą už gardžiausią žuvienę komisija skyrė “tvarkiečiui“ Algiui Svitkinui, „Erelių“ komandos vadui. Skaniausios “raudonos žuvies“ sriubos laurus pelnė Socialdemokratų partijos komanda, vadovaujama kandidato į Seimą Šilutės- Pagėgių rinkimų apygardoje Artūro Skardžiaus.
Žuvienės virimo čempionu tapo „Elektrinio ungurio“ komandos vadovas, Elektrėnų savivaldybės architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vyr.specialistas liberalcentristas Kazimieras Stasiulionis.

Tik Kęstas Komskis iš Pagėgių panegiriškai Šilutės uoste miniai priminė – pirmąsias žuvienės virimo varžytuves prieš ketverius metus jo rengėjo ir idėjos autoriaus šoumeno šilutiškio Marijaus Budraičio prašymu šis politikas sutiko pagloboti ir taip padėjo išpopuliarinti. Pirmosiose dalyvavo tik šešios vietinės komandos, po metų – keliolika, o pernai ir šiemet – virš dvidešimties.

Seimo nario K.Komskio, reklamuojančio renginį jo pirmojo globėjo teisėmis, nuopelnų priminimas reiškė viena – politikas suprato idėjos aktualumą, nes gyvenimas įrodė – prie garuojančių pilnų nemokamo viralo dubenėlių tauta renkasi noriai, belieka jai priminti savo nuopelnus. Norinčių priminti juos renginyje Seimo politikų buvo ir daugiau. Bet nei liberalsąjūdietis Audrius Endzinas, nei liberlacentristas Arūnas Valinskas, nei Socialdemokratų partijos lyderis Audrius Butkevičius pirštu į savo kišenę, iš kurios kam nors yra paberta trupinių maistpinigiams, nerodė.

A.Butkevičius, pakviestas su kitais valdžios autoritetais į sceną, sakė neketinąs žarstyti demagogijos ir pažadų rinkėjams. A.Valinskas buvo tiesiog prakilnus – renginį pavadino vertu taptautinio masto. Šilutiškis A.Endzinas pranešė apie savo partijos nario Lydekos prizą, nes žuvienių virėjų laurus du šios partijos veikėjai - Jonas Purlys ir kandidatas į Seimą Raimondas Plikšnys- jau anksčiau pelnė.

Šiemetinėse žuvies virimo pirmenybėse Šilutėje dalyvavo dviem komandomis mažiau nei pernai.