Prie vandens laukia valandų valandas

„Šiandien labai prasta diena žvejoti, stintos neina. Matyt, vyrai tai supranta, todėl mūsų šiandien yra mažai. Jie kibtų gerai, tai vietų žvejoti čia sunkiai sektųsi surasti“, - dėstė patyręs žvejys.

Paklaustas, kas jį gena žvejoti šviežiais agurkais kvepiančių žuvų, vyras tvirtino, jog tiesiog nuobodu sėdėti namuose. „Esu pensininkas, tad ir taip prisisėdžiu tuose namuose. Oras dar pakankamai geras žvejoti. Nuo ryto iki pietų pagavau 14 žuvelių. Grįžau namo, pavalgiau ir vėl atgal“, - dėstė pašnekovas.

Jis tvirtino, jog kol kas iš marių traukiamos tik labai mažos stintos, didesnių dar reikės palaukti.

„Visų pirma, orai ne tokie, kad stintų laimikis būtų geras. Reikia, kad pūstų vakaris vėjas ir stintas iš marių varytų į uosto akvatoriją. O dabar jau daug dienų vėjas pučia iš rytų. Be to, dar ir per šilta. Manau, jog Kalėdoms stintų tikrai bus ir daugiau, ir didesnių“, - savo įžvalgomis dalijosi klaipėdietis.

Kilogramas stintų - 14 litų

Jis atskleidė gudrybę – esą stintos geriau kimba vakarais, kai uoste nušvinta šviesos. „Nesu gamtininkas ir nežinau, kodėl šviesa vilioja stintas, bet faktas, kad vilioja. Kiti net specialius prožektorius atsineša ir pasistato, kad prisiviliotų žuvų“, - aiškino pašnekovas.

Kitas pakalbintas žvejas tikino, jog žvejoja dar tik apie valandą ir kol kas ištraukė tik vieną stintą. „Neina dar jos taip, kaip norėtųsi. Tačiau azartas vis tiek gena žvejoti. Šiltai apsirengi ir pirmyn“, - optimizmu tryško vyras.

Kiti žvejai, rodę savo laimikius, sakė, jog nuo ryto iki vėlyvos popietės sugavo tik po kelias stintas. Tarp jų dar pasitaikė ir viena kita nedidelė plekšnė. 

Tačiau vyrai užsispyrimo neprarado, tvirtino, kad žvejoti eis ir rytoj, ir poryt, nes stintos tikrai pasirodys.

Stintų galima įsigyti ir uostamiesčio turgavietėse, tačiau pasiūla labai maža. Be to, ir pačios žuvys mažos, todėl už kilogramą jų prašoma 12-14 litų.

Nors įprasta, kad lapkritį pasirodo pirmosios stintos, didžioji jų žvejyba įprastai prasideda sausį ir ypač tada, kai Kuršių marias sukausto ledas.

GRYNAS.lt primena, kad europinės stintos yra ganėtinai mažos žuvys. Jų ilgis - 15-18 cm, retais atvejais 30 cm.

Tai yra ganėtinai dažnai sutinkama žuvis. Ji turi specifinį, panašų į agurkų kvapą. Būna praeivės ir sėslios stintos. Praeivės stintos gyvena Baltijos jūroje, nerštui plaukia į Nemuno žemupį. Sėslios stintos gyvena gėluose vandenyse - ežeruose bei Kuršių mariose. Jos vadinamos stintelėmis.