Šeštadienį panašią mintį teko išgirstį ir iš jauno žvejo, su talka atvykusio į giliausią Rusnės salos užkampį, „Afrika“ vadinamą. Jame konkurso būdu Daliaus Kuzmos verslinės žūklės įmonė neseniai laimėjo Skirvytės paupio vietą, tinkamą stintų žūklei traukiamais tinklais.
Dalius Kuzma
Užvakar iškuopėme meškeriotojų nuo rudens paliktus šiukšlynus, pilną autobusiuką prigrūdome maišų su šlamštu ir išvežėme. Dabar plūksime provėžas grūstų plytų ir grunto sluoksniu, tvirtinsime įvažą.

Po žuvies išvežimo - nors ir tvanas

Ši žūklavietė su sekliais ir lėkštais priekrantės atabradais, į kuriuos iš srovės bus velkami tinklai su žuvimi, yra nutolusi už trečiosios Skirvytės krantinės per gilią šaltiniuotą įdubą. Transporto priemonės, kuriomis į vieškelį gabenamos priekabos su pagauta žuvimi, joje sėda iki ašių.

Pernai ir užpernai čia žvejojo rusniškio Ovidijaus Katkausko įmonė. Traktorių ratai klimpo, vienas kitą buksyravo, ir iš pakrantės tako liko vandeninga provėžų klampynė. Kalbėdamas su žurnaliste, O.Katkauskas kaltės dėl niokojamos pakrantės neneigė, bet tvirtino ją po stintmečio sutvarkysiąs.

Deja, nesutvarkė. Pernai per stintmetį dar didesnė kaltė jo įmonę prislėgė – dėl šiurkštaus darbo saugos taisyklių pažeidimo naktinės žūklės metu žuvo jo samdytas žmogus.

Šiemet O.Katkauskas nesivaržė konkurse dėl minėtos žūklavietės, o ją laimėjęs D. Kuzma, žvejys iš kito Rusnės salos pakraščio, Uostadvario kaimo, pirmiausia ėmė likviduoti paupio klampynę.

Kaliningrado pusėje sujudimas

„Užvakar iškuopėme meškeriotojų nuo rudens paliktus šiukšlynus, pilną autobusiuką prigrūdome maišų su šlamštu ir išvežėme. Dabar plūksime provėžas grūstų plytų ir grunto sluoksniu, tvirtinsime įvažą, nutempsime ten laikinąjį namelį, įrengsime stovyklavietę, ir iki pirmadienio vakaro gal jau būsime pasirengę žūklei“, - gera nuotaika spinduliavo Dalius. Keturi jo talkininkai – taip pat.
Citata
Pavasariški įspūdžiai – garantuoti. Nes aplink daug vandens, dangaus mėlynės, baltų ir margų sparnų, saulės šviesos, žydinčių alksnių, lazdynų, šalpusnių. Ir garuojančios žemės kvapo.

Pagal naująją Aplinkos ministro Valentino Mazuronio patvirtintą tvarką konkurse laimėtas žūklavietes verslinės žūklės įmonės naudos tris sezonus iš eilės. Tad D.Kuzma, sumokėjęs 1000 litų mokestį, nuo pat pirmojo, šiemetinio sezono, stengiasi tvarkytis šeimininkiškai ir toliaregiškai.

Bet stintos į nerštavietes dar netraukia tirštais tuntais, nes naktimis atšąla, vandens temperatūra nesiekia 3-6 laipsnių, tinkamiausių migracijai.

Lietuvos pusėje prie Skirvytės krantinių pamario krašto stintininkų naktigonės šeštadienį dar neprasidėjo, o Kaliningrado srities pusėje paupiai jau antrą naktį plieskia žibintais, upės vaga siuva kateriai be šviesų, bilda valtys. Tik įžiūrėti tamsoje laimikių nepavyksta.

Žydėjimas, potvynio bangos ir paukščių balsai

Į Nemuno deltą, kuri skamba nuo paukščių giesmių potvyniu užlietose žemumose, pramogautojui verta atvykti paganyti akių tarp šių gamtos tvarinių, pasigėrėti įspūdinga sparnuočių balsų kakofonija.

Nors vieškelių atkarpos Pagėgių ir Šilutės rajonų užliejamose teritorijose kai kur dar po vandeniu, bet gylis menkas, įveikti nesudėtinga. Pavasariški įspūdžiai – garantuoti. Nes aplink daug vandens, dangaus mėlynės, baltų ir margų sparnų, saulės šviesos, žydinčių alksnių, lazdynų, šalpusnių. Ir garuojančios žemės kvapo.