Kokybiškiausiose blogo kvapo naikinimo priemonėse yra aktyviosios anglies arba silikagelio, kuris sugeria nemaloniai kvepiančias dujas, todėl oras iš tiesų tampa švaresnis ir mažiau užterštas.

Biologinės kilmės kvapams malšinti puikiai tinka dezinfekuojantys preparatai – vandenilio peroksidas arba chloro junginiai, tačiau gaiviklių su šiomis medžiagomis mažai.

Šiuo metu rinkoje siūlomi oro gaivikliai nemalšina blogo kvapo, o jį tiesiog nustelbia.

Dėl sudėtyje esančių specialių kvapiųjų medžiagų nosies ertmėje susidaro aliejinė plėvelė, kuri daro mus mažiau jautrius kvapams. Kai kurių gaiviklių sudėtyje yra anestetikų, tiesiogiai slopinančių uoslę blokuojant receptorius.

95 proc. visų kvapams naudojamų medžiagų yra susintetintos iš naftos produktų. Oro gaivikliuose dažniausiai naudojamos benzeno atmainos ar aldehidai, kurie ilgainiui gali sukelti alergiją ir nervų sistemos sutrikimus.

Specialistai teigia, kad oro gaivikliuose esančios medžiagos gali būti net vėžinių susirgimų ir apsigimimų priežastis.

Šiuo metu oro gaivikliai itin populiarūs ir naudojami tualetuose, biuruose, automobiliuose. Rinkdamiesi tokius gaminius visada stenkitės išsiaiškinti jų sudėtį ir kaip jie veikia.

Rekomenduojama naudoti produktus su aktyviąja anglimi arba dezinfekcinėmis priemonėmis. Nederėtų naudoti gaiviklių su didele lakių kvapiųjų medžiagų koncentracija, nes dėl jų gali būti juntamas galvos skausmas ar svaigimas.

Naudokite oro gaivinimo priemones tik tada, kai reikia ir nedideliais kiekiais. Vietoje siūlomų modernių elektroninių oro gaiviklių rinkitės kambario ventiliacijos sistemą. Jei nėra tam galimybių, paprasčiausiai vėdinkite patalpas atidarydami langą.

Jei laikysitės švaros, neatsiras ir nemalonūs kvapai, todėl nereikės naudoti kvapų ar gaiviklių.