Pirmasis Dalios laiškas redakciją pasiekė dar rugpjūčio viduryje. Tuo metu visi kieme tarp Dominikonų 3 ir Vokiečių 15 gatvių namų buvo sklidini, kalnas kartono dėžių buvo sukrautas šalia.
GRYNAS.lt redakcija ilgai mėgino susisiekti su Vilniaus savivaldybe dėl šio klausimo, tačiau atsakymo nesulaukė.

„Kieme lankosi užsienio turistai, norintys aplankyti netoliese esančias Stiklių bei Žydų gatves ar paminklą-biustą skirtą Vilniaus Gaonui. Tuo metu komercinių patalpų darbuotojai palieka didelius kiekius atliekų (organinių, plastikinių ir popierinių), kurios irdamos ir pūdamos skleidžia nemalonų kvapą, jose dauginasi bakterijos pavojingos gyventojams, jų auginamiems gyvūnams. Kaip ir Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos auklėtiniams žaidžiantiems mokyklos kieme“, - savo laiške rašė Dalia.

Negana to, kieme nėra rūšiavimo konteinerių. Todėl tokioje gausoje „turto“ nusprendžia pasirausti asocialūs asmenys, palikdami atliekas dar plačiau išdrabstytas kieme.
M. Surplys
Problema egzistuoja, apie ją ne sykį informavome ir savivaldybę, buvome išsikvietę jų atstovus į vietą, tačiau problemos iki šiol neišspręstos.

„Komercinės patalpos „YoYo Frozen Yoghurt“, „V2 Сoncept Store“, Anne Jennings restoranas „Bistro 18“, „IKI Express“, „TRIP Shop“ ir ekologiškų prekių parduotuvė „BIOSALA“ turėtų apsirūpinti atskirais rakinamais konteineriais ir nemesti į juos netelpančių atliekų ant žemės“, - skundėsi gyventoja.

Įdomu tai, jog šio namo kieme stovi net 9 konteineriai. 7 iš jų aptarnauja bendrovė „VSA Vilnius“, 1 - „Atliekų tvarkymo tarnyba“ ir 1 – bendrovė „Ecoservice“.

„Bet į juos netelpantį turinį darbuotojai meta į bet kurį kitą konteinerį arba jį palieka ant žemės“, - rašė Vilniaus senamiesčio gyventoja. 

Ji teigė, jog rugpjūčio pabaigoje buvo susisiekta su bendrove „VSA Vilnius“ dėl konteinerių išvežimo, tačiau, moters teigimu, vietos gyventojams norėtųsi „ilgalaikių rezultatų“.

Vieniems konteinerių užtenka, kitiems - ne

Rugsėjo pradžioje moteris redakcijai pranešė, jog šiukšles išvežė savivaldybės skyriaus autobusiukas. Tačiau jau po kelių dienų vaizdas buvo ne ką geresnis. Konteineriai jau vos talpino įvairias prekių pakuotes, kartono dėžes.

Dalia taip pat įkėlė nuotraukas į Aplinkos ministerijos AAKIS sistemą. Tačiau, jos teigimu, po to niekas su ja nebesusisiekė.

Bendrovės „VSA Vilnius“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Martynas Surplys teigė situaciją žinantis, tačiau tikino, jog problema atsiranda ir dėl neefektyvaus konkurentų darbo.

Martynas Surplys
„Situacijos pagrindinė priežastis – iš čia esančios maisto prekių parduotuvės atsirandantis didelis antrinių žaliavų (daugiausia – kartoninės maisto produktų pakavimo dėžės) srautas. Šią parduotuvę aptarnauja atliekų vežėjas „Ecoservice“. „VSA Vilnius“ šiame kieme aptarnauja gyventojus bei keletą daugiabutyje įsikūrusių įmonių, esame pastatę 6 konteinerius. Tiek konteinerių mūsų klientams pakanka, juolab, kad juos ištuštiname kasdien“, - teigė M. Surplys.

„VSA Vilnius“ atstovo teigimu daugiausia problemų kyla dėl to, kad maisto prekių parduotuvė krauna antrines žaliavas prie juos aptarnaujančio vežėjo „Ecoservice“ konteinerių, kuriuos ši pastatė gyventojų konteinerių aikštelėje.

„Problema egzistuoja, apie ją ne sykį informavome ir savivaldybę, buvome išsikvietę jų atstovus į vietą, tačiau problemos iki šiol neišspręstos“, - kalbėjo klientų aptarnavimo skyriaus vadovas.