Oro temperatūrai nukritus gerokai žemiau nulio, didžiuosiuose miestuose paprastai fiksuojama padidėjusi oro tarša. Aplinkosaugininkai tikina, kad nieko nevyksta be priežasties.

Tokiu oru aplinkos apsaugos inspektoriai sėda į automobilius ir dienų dienas suka ratus pramoniniuose bei gyvenamuose rajonuose žvilgčiodami į pastatų kaminus. Jų tikslas – pagal iš kamino rūkstančio dūmo spalvą ir kvapą pričiupti ir nubausti piktybiškus atliekų degintojus, kišančius į savo krosnis viską, kas pakliūva po ranka – senų baldų liekanas, plastiką, tepaluotus skudurus ar net panaudotą alyvą. Deginant tokias medžiagas išsiskiria aplinkai ir sveikatai itin pavojingi dioksinai bei furanai. Mokslininkai skelbia, kad šios medžiagos sukelia vėžinius susirgimus.

Šįkart kartu su aplinkosaugininkais specialios akcijos „Kaminukas“ metu įtartinų kaminų dairėsi ir po krosnis šniukštinėjo ir GRYNAS.lt. Kiek pažeidėjų mums pavyko pričiupti ir kokios jiems skirtos baudos? Kaip suprasti, kad galbūt ir jūsų kaimynas šildo patalpas neleistinomis medžiagomis? Ir kokiu būdu akcija „Kaminukas“ netikėtai virto operacija „Gaisriukas“? Apie visa tai papasakosime šiame ciklo „Aplinkosauga iš arti“ reportaže.