Nors pirmosios stambiagabaritės atliekų aikštelės Lietuvoje atsirado prieš penkerius metus, dažnas pilietis paklaustas ką jose surenka ir kokia yra tvarka, turbūt pabandytų tik atspėti. Tokių aikštelių pagrindinis tikslas yra paprastas: suteikti galimybę gyventojams, turintiems didžiųjų atliekų, jomis atsikratyti ir perduoti atliekų tvarkytojams tinkamai sutvarkyti.

Šioms atliekoms priskiriami: įvairūs baldai, seni langai, durys, lentos, lovos ir tos atliekos, kurios nėra buitinės, bei negali būti šalinamos į konteinerius, tai padangos, termometrai, tepalų filtrai, radio imtuvai ir detalės.

Vilniaus miesto gyventojas per metus nemokamai gali atvežti ir priduoti: iki 500 kg didžiųjų ir statybinių atliekų bendrai; 4 vienetus. lengvųjų automobilių padangų; 2 vienetus termometrų; neribotai stiklo, plastiko, popieriaus, metalo, akumuliatorių ir baterijų.. Ta pati transporto priemonė per metus nemokamai gali atvežti ne daugiau kaip 1 toną stambiagabaričių ir statybinių atliekų.

Aplinkos apsaugos ministerijos skelbiamais duomenimis, Lietuvoje tokių aikštelių yra 50, netolimoje ateityje planuojama įrengti dar 63. Tuo tarpu Vilniaus apskrityje šiuo metu yra dvi veikiančios tokio tipo aikštelės. Viena jų, šalia Gariūnų turgavietės, adresu Gariūnų 71, kita -  Lentvario gatvė 15.

Lietuvos stambiagabaričių atliekų aikštelių adresus raite ČIA.