Kas guldo šernus?

Žurnalistai kartu su medžiotojų klubo „Varčia“ prezidentu ir Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorium Aurimu Trunce sklendė virš varčios miško, kuriame ir pastebėta daugiausiai kritusių šernų. Tiesa, skrydžio metu žurnalistai nematė nei gyvų, nei kritusių šių gyvūnų. Buvo pastebėtas vos vienas kitas būrelis elnių ir stirnų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius trečiadienį po skrydžio sraigtasparniu žurnalistams sakė, kad nors Alytaus rajone esančiame Varčios miške ir užfiksuotas masiškas šernų kritimas, tačiau atlikti laboratoriniai tyrimai neleidžia teigti, kad šie gyvūnai krito būtent dėl kiaulių maro.

Specialistų teigimu, nustatyta, kad kritę šernai sirgo pasterelioze. Taip pat aptikta ir Esherichia coli bakterijų. Kitaip tariant, šernai sirgo virškinimo trakto ligomis. O kas jas galėjo sukelti, iki šiol nežinoma.

Tačiau VMVT tarnybos darbuotojai pripažino girdėję, kad šernams buvo papilta sūrių silkių galvų. Ir jie svarsto, kad galbūt tai galėjo sukelti tokias pasekmes.

Vis dėlto J. Milius pripažino, kad padėtis rimta. Anot jo, pirminiai požymiai iš tiesų panašūs kiaulių maro, tačiau to nepatvirtina jokie tyrimai. Pasak Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Romo Černiaus, labiausiai buvo sunerimta, kai vienoje vietoje buvo rasti iš karto penki kritę šernai. Vėliau panašiomis aplinkybėmis aptikti dar trys.

Kritę šernai sudeginami

Nors kiaulių maras ir nėra nustatytas, J. Miliaus teigimu, imtasi tokių pačių apsaugos priemonių kaip ir jo metu. Šiuo klausimu jis teigė kone kasdien bendraujantis su Europos Komisija. Taip pat nuo šiol rastų negyvų šernų mėginiai bus siunčiami ne tik į Lietuvos, bet ir į Vokietijos laboratorijas.

Medžiotojai kasdien „šukuoja“ Varčios mišką, kurio plotas maždaug 2000 hektarų. Tokiu būdu ieškoma kritusių šernų. Jei jų surandama, paimami mėginiai, o lavonai sudeginami. Tačiau „Varčios“ medžiotojų klubo prezidentas Aurimas Truncė žurnalistams teigė, kad jau kurį laiką šiame miške kritusių gyvūnų nerandama.