„Paskutinį kartą, kai susirašinėjau su Ernestu palinkėjau jam: „Sėkmes tau ten viršuje". Žinoma, turėjau omenyje kalnus, bet dabar tai įgavo kitą prasmę... Tikiuosi tau vis vien pavyks pasiekt tuos nepasiektus kalnus... Rest in peace“, - socialiniame tinkle rašė alpinisto draugas.

Paskutinę žinutę tėčiui išsiuntė ir alpinisto dukra, kuri savo tėtį vadina vieninteliu, pačiu geriausiu, mylimiausiu ir nuoširdžiausiu. Mergina padėkojo už viską, ko jis ją išmokė.

Alpinisto dukra žinutę tėčiui rašė ir tada, kai dar nebuvo visiškai aišku, ar E. Markšaitis tapo talibų auka, ar jam pavyko išvengti negailestingo likimo. Mergina prašė parašyti, kad jam viskas gerai, tačiau atsakymo, deja, nesulaukė.

„Ilsėkis ramybėje, Erni. Kalnai tavęs nenugalėjo“, - žuvusiam alpinistui rašė kitas artimas žmogus.

„Mylėjai gyvenimą labiau nei aš kada nors taip išmoksiu. Niekada tavęs nepamiršiu“, - rašė dar vienas draugas.

E. Markšaitis turėjo draugų ir užsienyje, kurie kurį laiką net negalėjo patikėti, kad alpinistas tapo talibų išpuolio auka.

„Aš praradau draugą Ernestą. Visą dieną bandžiau susisiekti su Pakistane buvusiais žmonėmis tikėdamasis, kad jis saugus. Bet mes jį praradome. Jis buvo labai brangus draugas ir iki mirties įsimylėjęs Pakistaną. Kiekvieną kartą kai mes bendraudavome su vietiniais, jis bandydavo kalbėti urdu kalba. Jo žinutės, elektroniniai laiškai, pokalbiai telefonu buvo persmelkti meilės Pakistanui ir jo kultūrai. Aš niekada nebūčiau pagalvojęs, kad tada, kai jis man paskambino iš Islamabado, tai bus paskutinis jo skambutis. Atsiprašau, Erni, mes negalėjome tavęs apsaugoti. Kaip tu visad sakai: „Salam dost“ (ramybės tau, drauge - DELFI). Šiandien aš sakau: „Salam forever“, - žinutę alpinistui paliko ir draugas iš užsienio.

DELFI redakcija taip pat reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusiojo E. Markšaičio artimiesiems.

Primenama, kad šeštadienį, apie 22.45 valandą vietos laiku, užpuolikai, apsivilkę sukarintos organizacijos – Gilgito žvalgų – uniformomis, užpuolė nedidelį viešbutį Nanga Parbat prieškalnėje.

Ginkluoti asmenys atskyrė ir surišo du pakistaniečius, nors vėliau vieną jų nušovė.
Užpuolikai pradėjo mušti alpinistus, atėmė visus surastus mobiliuosius ir palydovinius telefonus, taip pat pinigus ir pasus. Kai kuriems alpinistams ir jų vedliams pavyko pabėgti, tačiau tie, kurie liko, buvo nušauti.

Ginkluoti asmenys nušovė iš viso 10 alpinistų ir apie apie 1 valandą nakties vietos laiku paliko žudynių vietą. Likęs gyvas pakistanietis vedlys Sawalis Faqiras iškvietė pagalbą, tačiau užpuolikai pabėgimui turėjo apie šešias valandas.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik-i-Taliban Pakistan”, kuris esą keršijo už Pakistano Talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali-ur-Rehmano žutį nuo JAV bepiločio orlaivio smūgio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)