Atliekų vežėjai, su kuriais teko bendrauti rengiant įvairias su šiukšlių tvarkymu susijusias temas, neretai skųsdavosi, jog vertingiausias antrines žaliavas iš rūšiavimo konteinerių išrenka asocialūs asmenys. Patiems vežėjams belieka už savo lėšas išsivežti tai, kas ne taip vertinga.

GRYNAS.lt žurnalistai šįkart tokius veiksmus stebėjo savo akimis ir užfiksavo mobiliuoju telefonu. Du vyrai sostinės Pylimo gatvėje iš stiklo konteinerio jau buvo ištraukę apie 6 maišus butelių, tačiau sukišę visą ranką „žvejojo“ toliau.

Tai buvo bendrovės „VSA Vilnius“ antrinių žaliavų konteineriai. Šios bendrovės atstovė Jūratė Antanaitytė – Voldemarienė teigė, jog šiuo atveju džiaugiasi bent jau tuo, kad konteineriai išliko sveiki.

„Tuoj nutirps sniegas ir imsime tvarkyti konteinerius. Net neabejojame, kad aplink juos bus daug šiukšlių, nes tokie asmenys neretai konteinerius ir išverčia, sulaužo. Tokia problema žinoma seniai, ji kilo todėl, kad veikia dvi viena kitaip prieštaraujančios surinkimo sistemos – antrinių žaliavų konteineriai ir supirkimo punktai. Nė viena sistema nėra pati savaime bloga, bet veikdamos kartu jos sukuria problemą“, - dėstė J. Antanaitytė-Voldemarienė.

Ji prisiminė, kaip kažkada vos išrūšiavusi šiukšles pastebėjo gaują vyrukų, apspitusių konteinerį: „O kiek visko čia prinešei!“ - džiūgavo jie. Moteris yra mačiusi net benamių su specialiais kabliais, kuriai ištraukiamos atliekos.

Tuo metu, kai buvo kuriami antrinių žaliavų supirkimo punktai pasigirdo kalbų, jog bedarbiai ar benamiai galės užsidirbti lėšų, rinkdami butelius ir plastikus iš pievų, miškų. Dabar tapo pakankamai aišku, kad šie žmonės nesivargina braidyti po pievas. O kam? Daug patogiau vykti ten, kur žaliavos iš karto suneštos į vieną vietą ir dar išskirstytos.

Bendrovė „VSA Vilnius“ tokius įvykius laiko problema, nes kartais prarandama ne tik antrinė žaliava, tačiau ir suniokojami konteineriai, kuriuos tvarkyti reikia bendrovės lėšomis.