Konkurse iš viso dalyvavo 62 projektai. Darbai buvo vertinami šiose kategorijose:
- Bendramiestinė viešoji erdvė
- Gyvenamųjų kvartalų, namų grupių, atskirų namų kiemai
- Gražiai sutvarkyta aplinka prie visuomeninių, komercinių pastatų;

Geriausi bendramiestinės viešosios erdvės projektai

Balsių Mitologinis parkas
Balsių Mitolognis parkas

Balsių Mitologisnis parkas - tai aktyvios bendruomenės, menininkų ir vietos gyventojų darbo rezultatas. Tai bendruomenei skirta erdvė, kurioje ir jaunas ir senas atranda savo kampelį. Aplinkiniai gyventojai parke susiburia švenčių ir įvairių renginių metu. Mitologinio parko idėja buvo įprasminta, kai 2008 m. pavasarį menininkai buvo viešai pakviesti dalyvauti tarptautiniame Balsių granito skulptūrų simpoziume; tų pačių metų rudenį parkas įšventinamas ritualu, kurį atliko vyriausias Lietuvos krivis Jonas Trinkūnas ir baltų etnokultūros puoselėtojai.

Parko projektuotojas -Eduardas Lozoraitis, architektas - Stasys Lankelis.

Šventosios upės kairysis krantas, Anykščiai

Sukurtas objektas skirtas panaudoti Šventosios upės gamtiniam potencialui, atgaivinti miesto rekreacines teritorijas, atverti ir eksponuoti esamo kraštovaizdžio savitumą, tenkinti gyvenamosios, darbo bei poilsio aplinkos kokybės reikalavimus.
Šventosios upės kairysis krantas Anykščiuose

Projektuojant ir atliekant aplinkos tvarkymo bei kraštovaizdžio formavimo darbus, didelis dėmesys buvo skirtas aplinkos kokybei bei esamos ekologinės sistemos išsaugojimui.
Teritorijoje gausu retų augalų augimviečių, pelkynų bei šaltinynų su jiems būdinga flora ir fauna, kurie buvo išsaugoti ir atitinkamai išeksponuoti pažinimui. Atidengtos menkaverčiais medžiais bei krūmais apaugusios įspūdingos kraštovaizdžio teritorijos bei perspektyvos, įrengtos apžvalgos aikštelės, upės pakrantės teritorijos tapo prieinamos visiems.

Įgyvendinus šį projektą nutiestas 4 kilometrų 200 metrų ilgio apšviestas pėsčiųjų–dviračių takas su visa infrastruktūra. Įrengtos atokvėpio, poilsio aikštelės, prieplauka pramoginiam laivui, kelios prieplaukos mažos grimzlės laivams: valtims, kanojoms, baidarėms, įrengtos apžvalgos aikštelės, estrada, poilsio parkas, vaikų žaidimų zonos, taip pat sutvarkytos maudyklos, įrengti du paplūdimiai su reikiama paplūdimių įranga. 

Projektuotojos, architektės - Jolita Irena Paužuolienė ir Dalė Vileitienė

Utenos miesto parkai (nuotr. viršuje)

Utenos parkai įkurti užliejamuose upių slėniuose, stačiuose jų šlaituose, drėgnose, užpelkėjusiose ežerų pakrantėse. Neturėjusi nė vieno įrengto parko, savivaldybė 2005–2010 m. įrengė 4 parkus – „Dauniškio“, „Vyžuonos“, Utenos miesto sodą ir Krašuonos upelio pakrntę. Krašuonos ir Vyžuonos upių pakrančių takai suteikia galimybę pasivaikščioti nuo pietinės iki šiaurinės miesto dalies.

 Uteniškiams ir miesto svečiams buvo atskleistos ir pritaikytos gražiausios, tačiau anksčiau visiškai neprieinamos miesto vietos. Estetiškai sutvarkyta aplinka tampa Utenos įvaizdžio dalimi, skatina būti gamtoje, didžiuotis savo miestu. Sutvarkytos želdynų teritorijos tapo reikalingos žmonėms ir tai tuo pačiu užtikrino jų ir kitų, dar neįrengtų natūralių teritorijų išlikimą.

Utenos parkus tvarkė ir jų apželdinimą planavo kraštovaizdžio architektė Euchrida Sipavičienė, architektas Vytautas Sipavičius, bendrovės  „Urbanistika“ ir „Statybų strategija“, Virginija Rimantienė, kraštovaizdžio architektas Regimantas Pilkauskas ir architektas Albertas Lamauskas.

Viešvilės parkas Viešvilės miestelyje

Viešvilės miestelio tvarkymo projektas pabaigtas 2013 metų rudenį. Abipus Viešvilkos upelio įrengta poilsio zona su dviem tiltais, vaikų žaidimų aikštelėmis, suoliukais, pėsčiųjų ir dviračių takais, aktyvaus poilsio įrenginiais.
Viešvilės parko infrastruktūros įrengimas Viešvilės miestelyje

Anksčiau šioje teritorijoje buvo įrengtas krioklys ir sutvarkyti upelio krantai. Tai parkas, kuriame lankytojai randa įvairių atrakcijų. Projektas įyvendintas pagal sanglaudos skatinimo programą.

Projektuotoja, želdinių specialistė – Inga Makuškaitė (bendrovė „Medstatyba“.)

Smalininkų parkas Smalininkų mieste

Smalininkuose atnaujintas esamas parkas, išsaugant vertingiausius medžius, suformuotos parko erdvės, įrengti apšviesti laiptai, apžvalgos aikštelė, pėsčiųjų takai, juos puošiančios pergolės, gėlynai, o arčiau pagrindinės gatvės įrengtas krepšinio ir lauko teniso aikštynas.
Smalininkų parko infrastruktūros įrengimas Smalininkų mieste

Kitoje gatvės pusėje, buvusios evangelikų liuteronų bažnyčios vietoje, sukurta skulptūra su varpu. Parko unikalumą didina vietos skulptorių ir plenerų metu sukurtos ąžuolinės skulptūros. Šią teritoriją prižiūri Smalininkų seniūnija. Jurbarko savivaldybė tęsia kraštovaizdžio tvarkymo darbus: čia numatoma įrengti dar vieną parką, miesto aikštę, paplūdimį, atkurti Smalininkų uostą.

Projektuotojas, architektas , želdinių specialistas – Tomas Čeburnis (bendrovė „Medstatyba“)

Gražiausi gyvenamųjų kvartalų, namų grupių, atskirų namų kiemai

„Bajorų kalvų“ gyvenvietės vidinis kiemas

Vidiniame kieme įrengtas fontanas, apsodinta žydinčiomis gėlėmis, augalais. Kuriant vidinio kiemo erdvę didelis dėmesys buvo skirtas ilgaamžių medžių išsaugojimui, kurie šiandien kuria išskirtinę kiemo pridėtinę vertę.
Bajorų kalvų gyvenvietės V etapo vidinis kiemas

Juose pavasarį buvo įkelti inkilai. Žalioji kiemo erdvė yra atskirta nuo automobilių tam, kad laisvalaikį čia būtų galima leisti saugiai ir gryname ore.

Santariškių namų gyvenvietė

„Santariškių namai“ apsupti Verkių regioninio parko kaimynystės, tad ir visoje gyvenvietėje dominuoja žaluma. Gyvenvietėje žydi gėlės, prižiūrėta žaliuoja veja, auga vaismedžiai – obelys, vyšnios. Prie namų įrengti alpinariumai, pasodinti ilgamečiai žydintys krūmeliai.
Santariškių namų gyvenvietė

Vidiniuose kiemuose įrengtos vaikų žaidimo aikštelės. Erdviose pirmo aukšto terasose gyventojai kuria savo gėlynus arba vazonuose augina daržoves.

Erdvę projektavo bendrovė „Eventus Pro"

Elniakampio namai

Elniakampio namai stovi Vilniaus Valakampių šile,  Elniakampio gatvelėje.  Integruojant pastatą į miško aplinką siekta maksimaliai ją išsaugoti, sukuriant jaukią, žalią erdvę, gyvenančią metų laikų tėkmės ritmu. Išvalyti krūmynai, užsėta veja, pastatyti suoliukai ir vaikų žaidimo aikštelė.
Elniakampio namai

Pušyno prieigose įrengtos ėdžios žiemą atklystančioms stirnoms ir elniams. Iš kitos namo pusės pagrindinį įėjimą papuošė dekoratyvinių tujų juosta.

Projektavo bendrovė „Renova“, architektas Alvidas Songaila

„Krivių namai“ – gyvenamųjų namų kvartalas

„Krivių namai“ – įsikūrę viename iš patraukliausių sostinės rajonų, Užupyje. Gamtos apsuptyje esantis namų kompleksas stilingai įkomponuotas į erdvę ir išsiskiria įdomia architektūra. Čia sutvarkyta aplinka, įrengta vaikų žaidimo aikštelė, pasodinti dekoratyvūs želdiniai.
Krivių namai – gyvenamųjų namų kvartalas

Projektuotojai, architektai- Tadas Balčiūnas (bendrovė „JAD“), Vytautas Biekša ir Marius Kanevičius.

Gyvenamųjų namų kvartalas „Burbiškių kalvos“

Šiame kvartale įrengta unikali daugiabučių namų vidinio kiemo teritorija, kieme esančios įrangos ir jo apsaugos koncepcija.

Kvartalas pritaikytas aktyviam gyvenimui, kaimynų bendravimui, patogiam ir saugiam laisvalaikiui kieme tiek vaikui, tiek suaugusiam.
Gyvenamųjų namų kvartalas "Burbiškių kalvos",  Eišiškių pl. 43,45

Erdvę projektavo bendrovė „Architectura Humana“, Remigijus Putinas.

Kauno Šilainių seniūnijos teritorijoje esantis gyvenamasis namas adresu Vėtrungės g. 6

Ši viešoji erdvė esanti Kaune jau ne vienerius metus džiugina aplinkinių gyventojų ir praeivių akis. Daugiabučio namo aplinka tvarkoma nuo ankstyvo pavasario iki šalnų, iš visų namo pusių ir labai kūrybingai.
Kauno Šilainių seniūnijos teritorijoje gyvenamasis namas

Želdinius prižiūri namo gyventojai. Nors kartais susiduriama su sunkumais dėl augalų saugumo, kauniečiai atkakliai puoselėja grožį sau ir aplinkiniams.

Želdinius prižiūri ir puoselėja namo gyventojai J.Krasnauskas, A.Krasnauskienė ir D.Artamonova

Daugiabučio namo kiemas Mažeikiuose, Pavenčių g. 31

Namo gyventojai džiugina aplinkinius sutvarkytą, kruopščiai puoselėjamą daugiabučio aplinką. Šis namas stovi labai gražioje Mažeikių vietoje, Pavenčių gatvėje, gyventojai aplinkos priežiūrai negaili savo laiko ir pastangų.
Geriausios aplinkoDaugiabučio namo kiemas, Pavenčių g. 31 Mažeikiuoses konkursas

Stengiamasi, kad daugiamečiai augalai ir kaskart pavasarį sodinamos ryškiai raudonos pelargonijos džiugintų akį ne tik patiems, bet ir prašalaičiui.

Želdinius prižiūri ir puoselėja namo bendruomenė.

Dariaus ir Gireno g. 3 namo kiemas Klaipėdoje

Daugiabučio gyvenamojo namo Klaipėdoje, Dariaus ir Girėno g. 3 aplinka Dalia Lukoševičienė pradėjo rūpintis prieš 4 metus, kai čia apsigyveno. Gėlynus įrengė ir sutvarkė savo jėgomis. Dabar gyventojai gali grožėtis įvairių augalų kompozicijomis, kurios paįvairino aplinką ir estetinį teritorijos vaizdą.
Dariaus ir Girėno g. 3 namo kiemas Klaipėdoje

Želdinių dizainerė - gyventoja Dalia Lukoševičienė.

Daugiabučio namo kiemas Pakruojo r. sav., Linkuvoje, Joniškėlio g. 6

Šio daugiaaukščio namo aplinka gyventojai pradėjo rūpintis jau senai, daugiau kaip prieš 30 metų, kai čia apsigyveno. Gyventojų iniciatyva įrengti rožynai, gėlynus juosiantys atitvarai, pasodinti dekoratyviniai krūmai. Kasmet daugiabučio namo aplinka puoselėjama vis išradingiau, įgyvendinami vis nauji sumanymai: suformuojami žydinčių gėlių kampeliai, įrengiamos įvairių augalų ir vazoninių gėlių bei medžio dirbinių kompozicijos, perdažomi kiemo statiniai ir įrenginiai.
Pakruojo r. sav., Linkuva, Joniškėlio g. 6

Džiugina kruopščiai prižiūrimas gėlynas, kur kasmet įvairiaspalviais žiedais puikuojasi gausi vilkdagių kolekcija. Čia įvairių rūšių daugiametės ir vienmetės gėlės žydi nuo ankstyvo pavasario iki rudens šalnų.

Namo gyventojai aplinką tvarko, prižiūri ir puoselėja pasiskirstę darbais. Moterys puošia gėlėmis, vyrai – kiemo įrenginiais, medžio dirbiniais. Aplinkos gražinimas ir nuolatinė priežiūra - visų namo gyventojų rūpestis. Tai daroma geranoriškai, tarpusavyje pasitariant ir pritariant siūlomai idėjai.

Želdinius prižiūri namo bendruomenė.

Daugiabučio namo kiemas Kaune, Europos pr. 34

Bendrijos „Žalioji“ gyvenamojo namo aplinkos teritorija užma apie 62 arus. Dalis teritorijos yra skirta automobilių stovėjimo aikštelei, bet didžiausią dalį teritorijos užima želdiniai. Kieme įrengta vaikų žaidimo aikštelė, kurioje laisvalaikį mielai leidžia ir aplinkinių namų vaikai, pasivaikščioti ar pailsėti užsuka ir suaugusieji.

Teritorija prižiūrima ir puoselėjama iniciatyvių namo gyventojų, Didžiąją dalį teritorijos užima laisva erdvė, kuri puošiama pačių prižiūrimais ir išaugintais vazoniniais augalais: petunijomis, palergonijomis, kanais ir. kt. Gėlynuose auginamos daugiametės gėlės: lelijos, viendienės, melsvės, bijūnai, vilgdalgiai, astilbės ir. kt. Nuo gatvės teritorija atitverta koloniškomis tujomis. Pietinė kiemo pusė, kuri ribojasi su garažų pastato siena, apsodinta kalninėmis pušimis.
Europos pr. 34 namo kiemas Kaune

Vidinio kiemo centre įrengtas alpinariumas, kurio kraštai apsodinti viksviniais augalais. Gyventojų pagamintas ir pastatytas ąsotis imituoja tekantį vandenį. Abu šie elementai susieti vienas su kitu baltai žydinčių saulučių taku. Teritorijai papuošta stulpiniais ir šliaužiančiais kadagiais, vijoklinėmis rožėmis, raganėmis, vienvyčiais ir kt.

Kiemo želdinius prižiūri namo bendruomenė.

Gražiausiai sutvarkyta aplinka prie visuomeninių, komercinių pastatų:

Anykščių rajono Traupio pagrindinės mokyklos ir seniūnijos aplinka

Anykščių rajono Traupio pagrindinė mokykla skendi želdynuose – juos supa Traupio botanikos sodas – apie 1000 kv. metrų užimantys gėlynai ir alpinariumai, apie 3 hektarų plote išsidėsčiusios dendrologinės kolekcijos su daugiau kaip 2000 rūšių ir veislių medžių ir krūmų, unikaliomis vandens augalų kolekcijomis, dirbtinėmis pievų ir pelkių bendrijomis. Iš viso želdynuose galima pamatyti per 6000 augalų rūšių, veislių ir formų!
Anykščių rajono Traupio pagrindinės mokyklos ir seniūnijos aplinka

Želdynai supa ne tik mokyklą, visą miestelio centrą, viešąsias erdves. Augalų kolekcijos nėra aptvertos, atviros visuomenei ir turistams, kurių kasmet čia apsilanko vis daugiau. Sodo lankytojai ir mokiniai gali ragauti egzotiškų augalų (šilkmedžių, valgomųjų sedulų, citrinvyčių, aktinidijų ir kt.) vaisių, mėgautis apie 300 rūšių ir veislių prieskoninių augalų aromatais.

Žalioji Traupio miestelio oazė pritaikyta ne tik mokiniams, bet ir įvairaus amžiaus turistams. Traupio gyventojams: įrengtos pavėsinės, suoleliai poilsiui, modernus sporto aikštynas, lauko estrada, pasivaikščiojimo takeliai, informaciniai stendai ir kt.

Nepamiršti ir mūsų mažieji draugai: įrengtos žiemavietės ropliams ir varliagyviams, namelis laukinėms bitėms, daugybė inkilų paukščiams, todėl Traupio miestelio centre knibžda gyvybė.
Miestelio želdiniai yra Traupio bendruomenės prižiūrimi, branginami, todėl neniokojami.

Želdinių specialistas - Sigutis Obelevičius


Pakruojo r. sav., Linkuvos sen., Linkuvos m. 

Linkuvos mieste kasmet atnaujinami ir kuriami nauji gėlynai. Nuo 2006 m. pradėtos kurti gėlių kompozicijos, kurios kiekvienais metais apsodinamos įvairių spalvų vasarinėmis gėlėmis, džiugina linkuviečius ir miesto svečius.
Pakruojo r. sav., Linkuvos sen., Linkuva

Kiekvienais metais sukuriama dar viena nauja gėlių kompozicija. Didžiausia iš jų - miesto centre esantis „Drugelis“. Miesto pakraštyje, linkėdama gero kelio, pasitinka ir išlydi „Antis“. Prie autobusų stoties keleivius džiugina kompozicija „Laikrodis“. Parke, prie tvenkinio, į krantą išlipo „Varlė“. „Vėžlys“ sustojo pailsėti miesto centre prie „Burbulų“. „Gėlių medis“, „Piramidės“, „Krepšas“, „Vazos“ ir kiti iš gėlių sukurti akcentai puošia Linkuvos miesto komercinius, visuomeninius, administracinius pastatus.

Šalia seniūnijos pastato stovi 3 didelės gėlių kompozicijos „Burbulai“, kurių pavėsyje „nusileido“ skulptūra „Angelas“.

Visus gėlynus ir Linkuvos miesto aplinką tvarko Linkuvos seniūnija su viešųjų darbų darbininkų pagalba. Aplinkos apželdintoja - Violeta Augėnienė

Viešosios erdvės prie Tauragės katalikų ir evangelikų-liuteronų bažnyčių
Viešųjų erdvių prie Tauragės katalikų ir evangelikų- liuteronų bažnyčių sutvarkymas

Projektavo bendrovės „Panevėžio statybos trestas“, „Panevėžio miestprojektas“

Ekologiškų produktų krautuvėlės Lazdijuose aplinka

EKO krautuvėlė yra nedėkingoje Lazdijų vietoje, prie pramoninių centrų sandėlių, bet visomis išgalėmis stengiasi greta kurti jaukią, žalią aplinką. Pavasariais auginamos prieskoninės žolelės, vasarą - gėlės, žiemą aplinka dekoruojama miško gėrybėmis ir pačių gamintais dirbiniais, puošiama tikrą eglutė.
Ekologiškų produktų krautuvėlės Lazdijuose aplinka

Aplinką kuria krautuvėlės savininkai ir darbuotojai

Panevėžio „Žemynos“ progimnazija

Mokyklos teritorija tvarkoma pagal 2000 metais parengta planą. Teritorijoje auga virš 400 medžių ir krūmų, jie visi aprašyti foto albume, kuris naudojamas pamokose ir renginiuose. Fasadinį kiemą puošia dailės mokytojo Aido Balčiūno medinė skulptūra „Žemyna“. Mokyklos fasadiniame ir vidiniame kieme bei sporto aikštyne poilsiui ir renginiams įrengti suoleliai.
Panevėžio „Žemynos“ progimnazija

Aplinka tvarkoma mokyklos darbuotojų ir mokinių tėvelių . Mokyklos teritorija tapo Panevėžio miesto Pietinės bendruomenės traukos centru.

Gražiausios gatvės su žaliosiomis zonomis:

Pakruojo seniūnijos riboženklis, Pakruojis

2013 m. įrengtas Pakruojo miesto riboženklis. Jis teigiamai įvertintas pakruojiečių ir į miestą atvykstančių svečių. Tvarkinga erdvė džiugina kiekvieno pravažiuojančio akis.
Pakruojo seniūnijos riboženklis

Projektuotojas - Pakruojo seniūnas Saulius Margis, architektas Artūras Šukys.

Pakruojo seniūnija, Pakruojis Vytauto Didžiojo gatvė

2013 m. sutvarkyta Vytauto Didžiojo gatvė Pakruojo mieste. Nauji pėsčiųjų takai ir dailūs gėlynai pakeitė šios viešosios erdvės vaizdą. Iš gyventojų gauta daug teigiamų atsiliepimų, dėl šios teritorijos sutvarkymo. Vietiniai gventojai ir atvykę svečiai džiaugiasi šiais pasikeitimais.
Pakruojo sen. estetines aplinkos gerinimas

Projektuotojas - Pakruojo seniūnas Saulius Margis

Tauragės miesto Vytauto g.
Tauragės miesto  Vytauto g. ir jos prieigų sutvarkymas

Projektavo bendrovės „Panevėžio statybos trestas“, „Projektų centras“