Briedis jau laisvėje

Vingio parke iš Neries į krantą išlipęs briedis gavo dvi „porcijas" migdomųjų ir maždaug 16 val. buvo pakrautas į lengvojo automobilio priekabą ir išvežtas už Vilniaus.

Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis, pats dalyvavęs visą dieną trukusios gelbėjimo operacijos paskutinėje dalyje, GRYNAS.lt patvirtino, kad žvėris jau įkurdintas Neries regioninio parko miškuose.

Po 18 val. vakaro tokią informaciją pateikęs pašnekovas pridėjo, kad žvėris paleistas Rykantų apylinkėse - tarp Vilniaus ir Vievio.

V. Gustaitis patikino, kad atpalaidavus kelionės metu gyvūną laikiusius diržus, atrišus kojas ir akis, jis pats atsistojo ir nužingsniavo gilyn į mišką.

Pasak pašnekovo, iki kelionės pabaigos jau buvo išnykęs migdomųjų vaistų poveikis. Todėl gyvūnui prireikė tik dviejų ar trijų minučių, kol jis nutarė pasukti savais keliais. Be to, vyras pridėjo, kad vietą, į kurią atvežtas briedis, parinkti padėjo Aplinkos ministerijos specialistai.

Galiausiai V. Gustaitis atskleidė, kad daug streso antradienį patyręs briedis yra praėjusiais metais pasaulį išvydęs vyriškos lyties gyvūnas. Pašnekovo manymu, žvėries sveikata yra gera ir jis naujame miške turėtų pritapti.

Surišo virvėmis, uždengė akis ir išvežė į mišką

Taip pat jis teigė manantis, kad gyvūnas į sostinę greičiausiai atklydo iš Nemenčinės miškų. Tačiau, jo teigimu, tokie atvejai nėra labai reti. Kraunant gyvūną į priekabą vyras ramino, kad ši priekaba pervežė ne vieną briedį. Ja buvo transportuojama ir garsiausia Lietuvos briedė Meilė.

Nors laukinis gyvūnas ir buvo prislopintas stipriais vaistais, budrumo jis neprarado ir garsiai šnopuodamas kartkartėmis stipriai sujudėdavo. Kad žvėris nesiblaškytų, jam buvo specialia medžiaga užrištos akys ir virve surištos kojos. O aplinkosaugininkai, matydami, kad žvėris nerimauja, jį padrąsindavo meiliai paglostydami.

Surištam žvėriui kelionės į mišką teko palaukti maždaug valandą. Per tiek laiko specialistai jį spėjo gerai apžiūrėti. Nors matėsi smulkių kūno sužalojimų, jie, pasak Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojų, nėra rimti. Išsigandęs gyvūnas susižalojo ilgai brisdamas vandeniu ir besiblaškydamas po mišką.

Į Vingio parką atvežus priekabą, briedis aštuonių žmonių buvo į ją įtemptas, uždengtas specialia neperšlampančia medžiaga ir apjuostas diržais, kad kelionės metu nesusižeistų. Iš po medžiagos kyšojo tik jo snukis. Nors matėsi, kad žvėris nesijaučia ramiai, specialistai nesiryžo jam suleisti daugiau vaistų, kadangi buvo baiminamasi, kad „po to briedis gali neatsibusti visai".

GRYNAS.lt primena, kad antradienį anksti ryte briedis Vrublevskių gatvėje atsitrenkė į „Volkswagen Golf" automobilį ir po to ties Vilnele įšoko į Nerį.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros vedėjas Mykolas Bekasėnas tuomet teigė iš žurnalistų pirmiausia išgirdęs apie tokį įvykį. Tačiau tokiais atvejais, anot jo, pirmiausia kreipiamasi į Gyvūnų globėjų tarnybą.

Be to, aplinkosaugininkas ramino, jog briedžiai - puikūs plaukikai.

„Elniai, briedžiai labai gerai plaukia. Jiems Nerį perplaukti - vieni juokai. Gali būti bėdų tik tuomet, jei žvėris sužeistas. Praėjusiais metais į vandenį buvo įkritę trys jaunikliai. Tada jie žuvo, nes neturėjo jėgų išsikapanoti“, - antradienį ryte kalbėjo M. Bekasėnas.

Įvykio liudininkų teigimu, viduryje upės iki krūtinės paniręs ir braidęs žvėris nuo Antakalnio pradžios pradėjo sparčiai plaukti link Baltojo tilto. Ugniagesiai gelbėtojai jį lydėjo šalia plaukdami gumine valtimi ir neleisdami pasukti į krantą.  Galiausiai žvėris stabtelėjo tik Žvėryne netoli Birutės gatvės esančios salos.
S. Mikėnas
Jis yra beveik vienerių metų. Kadangi plaukia upėje, negali pasakyti, ar patinėlis, ar patelė. Tokio amžiaus briedžiai dar tikrai neturi ragų. Tačiau tokiu metu briedės ruošiasi vesti kitus jauniklius ir tuos praėjusių metų veja šalin. Ir tie, kurie truputį kvailesni, žioplesni - neįsivaizduoja, kur jiems toliau eiti.

Briedis - motinos pavytas šalin jauniklis

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas teigė, jog įvykio vietoje buvo visos tarnybos: policija, ugniagesiai gelbėtojai ir aplinkosaugininkai.

Iš karto buvo nuspręsta briedį ginti iki miesto pakraščio, kur jis galėtų pasukti savais keliais.

„Sprendžiant iš nuotraukų tai - praėjusio pavasario jauniklis. Jis gali sverti kokius 200 kilogramų. Tai įsivaizduojate kas būtų, jei jis čia, mieste, išliptų į krantą? Gali papulti ir į avariją, ir pasismeigti ant kokios vielinės tvoros, ir įbėgti į žmogaus privačią teritoriją“, - teigė S. Mikėnas.

Jis priminė, kad kiekvieną pavasarį į Vilnių atklysta bent vienas briedis: įlūžęs žvėris gelbėtas iš šiltnamio Naujoje Vilnioje, kitas susidūrė su automobiliais ir nugaišo Pašilaičiuose, dar vienas įbėgo į vaikų darželio teritoriją ir taip pat nugaišo.
Citata
Ugniagesių gelbėtojų teigimu, jei žvėris būtų lipęs į krantą miesto centre, nebūtų buvę kitos išeities, kaip tik jį nušauti. Todėl dalis gelbėtojų ejo krantu, kiti plaukė valtimi ir ginė stambų žvėrį upe kuo toliau nuo gatvių ir žmonių.
„Jis yra beveik vienerių metų. Kadangi plaukia upėje, negali pasakyti, ar patinėlis, ar patelė. Tokio amžiaus briedžiai dar tikrai neturi ragų. Tačiau tokiu metu briedės ruošiasi vesti kitus jauniklius ir tuos praėjusių metų veja šalin. Ir tie, kurie truputį kvailesni, žioplesni - neįsivaizduoja, kur jiems toliau eiti. Papuola į miestą ir visiškai pasimeta. Jaunikliai turi išmokti patys gyventi. Jei per tuos metus, kol buvo šalia motinos, tinginiavo, žioplinėjo - tada jų likimas būna liūdnas. Tikėkimės, briedis nesušals, kol jį pavyks nulydėti iki užmiesčio. Vandens temperatūra dabar, spėju, yra kokie 6-8 laipsniai. Bet niekas negali dabar pasakyti, kaip bus ir kas tam žvėriui „susišvies“, - kalbėjo Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas.
V. Gustaitis
Dabar veterinaras paskyrė stipresnių vaistukų, žiūrėsim, per kiek jis užmigs. Nuolat sekam jo būklę, dar nėra užmigęs. Žinote, jei čia būtų mažiau žmonių, žurnalistų ir šurmulio, gal greičiau užmigtų.

Briedis užmigdytas

Gelbėtojai juokavo, jog nuo 10 iki 11 val. briedžiui prie salos buvo „poilsio valandėlė“ arba „pietų pertrauka“. Kitaip tariant, gelbėtojai laukė, kol žvėris pasiilsės, nes nuplaukęs tokį atstumą jis pavargo.

Apie 11.15 val. briedis pats išlipo į krantą Vingio parko pusėje. Toliau gelbėtojai jį švilpukais gynė tolyn iš miesto.

Apie 12.30 val. V. Gustaitis žurnalistams patvirtino, kad briedis vis dėlto neišvengs migdomųjų vaistų dozės.

„Mūsų planas buvo jį upe išginti iš miesto, tačiau dabar jau jis nebenori lipti į tą upę - jau jam šalta. Niekaip nesugrįžta į upę. Na, tada iš saugaus atstumo primigdysim ir pasikonsultuosim su Aplinkos ministerija, į kurį mišką geriausia jį būtų išvežti“, - kalbėjo Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas.

Sapnuodamas laukia kelionės į mišką

Gyvūnas nuo pirmosios vaistų dozės neužmigo. Todėl jam buvo jam įšauta strėlytė su vaistais, skirtais kanopiniams žvėrims.

„Dabar veterinaras paskyrė stipresnių vaistukų, žiūrėsim, per kiek jis užmigs. Nuolat sekam jo būklę, dar nėra užmigęs. Žinote, jei čia būtų mažiau žmonių, žurnalistų ir šurmulio, gal greičiau užmigtų. Bet kai gyvūnas stresuoja, jo kraujo apytaka greitesnė ir vaistai gali kitaip veikti. Kiekvienam žvėriui vaistai suveikia skirtingai,“ - GRYNAS.lt žurnalistams gelbėjimo operacijos metu teigė V. Gustaitis.

Apie 15 val. įvykio vietoje esantis aplinkosaugininkas Egidijus GRYNAS.lt informavo, kad žvėris jau užmigdytas. Jį ruošiamasi vežti į mišką.

Galiausiai užrištomis akimis ir kojomis briedis buvo paguldytas Vingio parke. Gelbėtojai pasakojo, jog Žvėris į krantą išlipo ties Žvėryno tiltu, tuomet pasuko į Vingio parką. Čia jam teko įšauti migdomųjų vaistų strėlyte, nes parke toks žvėris negali laisvai klaidžioti. Tai pasitarnavo briedį išvežant į mišką.