Pastaruoju metu vis dažniau nekilnojamojo turto pirkėjai ar nuomotojai susiduria su dilema, kai reikia apsispręsti, kur gyventi, kad būtų ne tik patogu bei jauku, bet ir sveika. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir ką žinoti prieš priimant svarbų sprendimą? Kodėl kai kurios miesto gatvės yra geresnės už kitas ir kaip jas atskirti?

Neseniai pradėjęs veikti interneto portalas www.kurgyvenu.lt pateikia aktualią, objektyvią ir susistemintą informaciją apie nekilnojamojo turto kokybę (oro taršą, triukšmą, saugumą, nurodytos šilumos kainos, atstumai iki pramonės įmonių, lankytinų vietų, mokymosi įstaigų, miesto centro ir t. t.). 3 pagrindiniai aspektai, turintys lemiamą poveikį žmogaus sveikatai.

Oro tarša

Lemiamą poveikį žmogaus sveikatai turintis aplinkos veiksnys – oro tarša. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, įvairiomis kvėpavimo takų, širdies ir kraujagyslių ligomis daugiausia žmonių suserga dėl oro užterštumo. Šiuo metu pagal galiojančius teisės aktus oro tarša skirstoma į 5 lygius: labai maža, maža, vidutinė, aukšta ir labai aukšta. Kietosios dalelės ir azoto dioksidas yra vienos iš svarbiausių oro taršos sudedamųjų dalių, kurios atspindi oro kokybę. Pagal Aplinkos apsaugos agentūros duomenis, labiausiai užterštos yra šios Vilniaus gatvės: Žarijų, dalis Savanorių ir Laisvės prospekto, Geležinio Vilko ir Kareivių.

Portale taip pat galima patikrinti ir kitų didžiausių Lietuvos miestų gatvių oro užterštumą.

Triukšmas

Remiantis statistikos duomenimis, triukšmas yra antras pagal mirtinų ligų išsivystymą aplinkos veiksnys po oro užterštumo. Triukšmas matuojamas decibelais (dB, garsumo matavimo vienetas), kurio vienas iš svarbiausių rodiklių – nakties garso lygis, kai žmogus miega. Šiuo metu Lietuvoje gyvenamųjų pastatų miegamuosiuose kambariuose yra reglamentuotas maksimalus 45 dBa garso lygis (nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto). Dėl triukšmo didėja kraujospūdis, streso hormonų bei riebalų koncentracija net ir tuomet, kai žmogus miega. Jeigu maksimalus leistinas garso lygis nuolat viršijamas, gali siaurėti kraujagyslės ir ištikti širdies infarktas. Kaip, neturint specialaus triukšmo matuoklio, atpažinti, ar naktį niekas nedrumsčia jūsų ramybės ir sveikatos?

Bibliotekose garso lygis siekia 40 dB

Įprasta žmonių kalba – 50 dB

Vidutinio garsumo kalba – 60 dB

Garsi kalba – 70 dB

Gatvės triukšmas – 80 dB

Gamyklos cecho triukšmas – 90 dB

Pramonės įmonės

Sąvartynų tvarkymo įmonės, utilizavimo centrai, šiukšlių deginimo vietos, įvairios gamyklos – tai pramonės įmonės, teršiančios orą, vandenį ar dirvožemį. Vienos pramonės įmonės išskiria daugiau, kitos mažiau įvairių teršalų. Jos skleidžia pavojingus sveikatai nuodus, pvz., dioksinus, furanus. Pasak gyventojų, įsikūrusių netoliese pramonės įmonių, blogas kvapas gali kenkti sveikatai ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai, o pasekmės tokios pačios. Nuolat gyvenant tokioje aplinkoje gali išsivystyti įvairių ūminių, lėtinių ligų. Remiantis aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, daugiausia tonų atliekų per metus išmeta termofikacinės elektrinės, atliekų utilizavimo centrai, trąšų gamyklos ir nuotekų tvarkymo įrenginiai.

Jeigu norite sužinoti bendrą namo ar daugiabučio kokybės įvertinimą, atkreipkite dėmesį į reitingą, nurodytą prie kiekvieno didžiausių Lietuvos miestų nekilnojamojo turto objekto (pvz., Didžioji g. 31, Vilnius, reitingas: 82/100), – tai gyvenamosios vietos kokybės įvertinimas, šiuo metu susidedantis iš įvairių objektyvių duomenų: oro taršos, triukšmo, nusikalstamumo, atstumų iki darželių, mokyklų, prekybos centrų, pramonės įmonių ir t. t.

Ateityje planuojama pateikti ir daugiau informacijos, susijusios su sveika gyvensena: nurodyti atstumus iki judrių gatvių, pateikti vandens telkinių kokybę.