Toje vietoje, kur lankytojai stebės vandens gyvūnų programą, šiuo metu darbininkai kloja grindis, montuoja kėdes, tvarko lubas.

Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai įvardija dvi datas, kada statybų aikštelę turėtų palikti darbininkai. Muziejaus ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Nikos Puteikienės teigimu, delfinariumas lankytojams duris turėtų praverti prieš ateinančias Kalėdas arba kitų metų kovo pradžioje.

Rekonstravus patalpas vietos atsiras ir Delfinų terapijos centrui, kuris atsidarys dar vėliau – iki 2015 metų sausio. Tačiau jau dabar sunkiai sergančių vaikų tėvai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio nuolat kreipiasi į delfinariumą, klausdami, kada galės mažuosius ligonius užregistruoti į eilę. Tačiau kol kas juos pasiekiantis atsakymas trumpas: registracija dar nevyksta.

Žiūrovų laukia nauji pasirodymai

N. Puteikienė GRYNAS.lt teigė, kad prieš tris metus prasidėjusi pasirodymams skirtų patalpų rekonstrukcija jau eina į pabaigą. Tačiau delfinų gyvenamųjų baseinų, Delfinų terapijos centro ir lauko baseino darbų pabaigos dar teks palaukti.

„Delfinai prieš tris metus išgabenti į Graikiją. Tada prasidėjo rekonstrukcijos darbai. O kaip tik šiandien leidžiamas vanduo į delfinų pasirodymui skirtą baseiną. Bus žiūrima, ar baseinas nepraleidžia vandens. Ir jei bus viskas gerai, po mėnesio galbūt jame jau plaukios delfinai“, - atskleidė pašnekovė.
Citata
Grįžę delfinariumo „gyventojai“ ras kur kas geresnes sąlygas nei paliko. Senojo pasirodymų baseino tūris buvo 1800 m3, o po rekonstrukcijos visų baseinų turis padidės trimis kartais. Taip pat jau įrengta nauja vandens tiekimo ir valymo sistema.

Nors vandens žinduoliai Lietuvą pasiekti turėtų jau visai netrukus, tačiau žiūrovams jų pasirodymai bus rodomi, kai Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija patvirtins, kad naujasis objektas tinkamas eksploatacijai.

Nors iš Klaipėdos į Graikiją išskraidinta 14 delfinų, tačiau artimiausiu metu sugrįš ne visi – maždaug 6-7. Kiti lauks Graikijoje, kol visiškai baigsis rekonstrukcija ir atsiras daugiau vietos. Sugrįžę gyvūnai kol kas gyvens vien tik pasirodymų baseine.

Pasak N. Puteikienės, delfinai bus pargabenti dviem skrydžiais, o planuoti kelionę specialistai pradėjo jau seniai. Be to, grįžę delfinariumo „gyventojai“ ras kur kas geresnes sąlygas nei paliko. Senojo pasirodymų baseino tūris buvo 1800 m3, o po rekonstrukcijos visų baseinų turis padidės trimis kartais. Taip pat jau įrengta nauja vandens tiekimo ir valymo sistema. 

Tiesa, modernėja ne tik delfinariumo erdvės. Kartu su jomis keičiasi ir delfinų bei Kalifornijos jūrų liūtų programa. Žiūrovams bus pasiūlyti atnaujinti pasirodymai, paremti graikų legendos pagrindu.


Laukiančiųjų delfinų terapijos netrūksta

Tačiau Delfinų terapijos centre darbai baigsis gerokai vėliau: prognozuojama – iki 2015 m. sausio. N. Puteikienė mano, kad centras lankytojų nestokos, kadangi dar iki rekonstrukcijos nuolat būdavo eilės.

Vis dėlto laukti reikėdavo ilgiau dar ir todėl, kad intensyvi terapija galėdavo vykti tik nuo spalio iki gegužės, kadangi šiltuoju metų laiku delfinai didžiąją laiko dalį praleisdavo pasirodymuose. Tačiau po rekonstrukcijos atsiras specialiai pritaikyta patalpa, kurioje gydomoji terapija vyks be ilgesnių pertraukų. Tiesa, kaip ir iki rekonstrukcijos, už delfinų terapiją teks susimokėti. Iki tol už pusvalandį, praleistą su delfinais, tekdavo pakloti 200 Lt. Daugiausia delfinariume individualiai apsilankyti buvo galima 10 kartų. O kiek ši procedūra kainuos ateityje, pašnekovės teigimu, dar neaišku.

Jūrų muziejus delfinų terapijos nevadina medicinine paslauga. Tai jis laiko psichoemocinės būklės gerinimo priemone, kuria skatina naudotis vaikus nuo ketverių iki dešimties metų. Pagalbos dažniausiai kreipiasi sergantieji cerebriniu paralyžiumi, Dauno liga, autizmu, turintys raidos ir elgsenos sutrikimų.

Vis dėlto neverta tikėtis, kad delfinai per 10 dienų padarys stebuklą. N. Puteikienės teigimu, didžiausia nauda, kad delfinų pagalba tėvai supranta, jog jų vaikas nėra beviltiškoje padėtyje ir dėl to ima su juo dar daugiau dirbti.

„Prisimenu autizmu sergantį devynerių berniuką, kuris su mama savaitę kasdien apsilankydavo delfinariume. Ir po visko jį pamatęs tėtis buvo pritrenktas. Vaikas pirmą kartą gyvenime priėjo prie tėvo, padėjo jam galvą ant kelių ir paėmęs tėvo ranką paglostė sau galvą. Svarbu tai, kad tėvai, pamatę, kad jų vaikas nėra beviltiškas, daug daugiau su jais dirba. Delfinai nėra stebukladariai, bet jie duoda postūmį judėti į priekį“, - kalbėjo N. Puteikienė.