Įžūlumas – beribis

„Per tris dešimtis savo darbo metų miškininkystėje pirmą kartą matau, kad šitokiais kiekiais nelegaliai būtų iškirsti brandūs medžiai", – savo įspūdžius iš nusikaltimo vietos apibūdino Kauno urėdijos vyriausiasis miškininkas Juozas Jermalavičius.

Tuoj už Vilkijos ant Nemuno slėnio šlaito kerojantis Valmantiškių miškas keliose vietose šiuo metu nusėtas nupjautais ąžuolais ir skroblais. Iš viso nusikaltėliai nupjovė 26 maždaug šimtmečio senumo ąžuolus, kai kurių kelmai yra apie metrą skersmens. Taip pat išpjauta 14 skroblų.

Dalį rąstų vagys buvo spėję supjaustyti ir ištempti traktoriumi, kurio vėžės akivaizdžiai matėsi pamiškėje ir miške. Nemažai nupjautų ąžuolų liko miške, matyt, dėl to, kad atšilus orui privažiuoti traktoriumi tapo sudėtinga dėl pažliugusio grunto.

Medžiai iškirsti valstybės ir privačių asmenų valdomuose sklypuose, taip pat grąžintinoje paveldėtojams teritorijoje.

Aptiko netikėtai

Nusikaltimo vietą prieš porą dienų aptiko Vilkijoje gyvenantis Kauno urėdijos miškų apsaugos inžinierius Kęstutis Markevičius. „Turėjau duomenų apie šiose apylinkėse siautėjančius brakonierius. Vaikščiodamas išties radau įrengtas medines kopėčias prie medžio, kuriame nusikaltėlis laukdavo žvėries, tačiau buvau priblokštas kito nusikaltimo“, – pasakojo K. Markevičius.

Netoli iškirstų medžių vietos yra ne viena sodyba, o pro vieną jų nusikaltėliai vilko rąstus beveik po pat langais. „Deja, tenka konstatuoti, kad turime daug niokotojų, šiukšlintojų, brakonierių, o dabar matome ir įžūlius kirtimus. Gaila, kad tokie įvykiai vyksta kaimo pašonėje, o vietiniai arba bijo, arba yra abejingi, o gal ir bendrininkauja su nusikaltėliais", – apgailestavo K. Markevičius.

Miškininkai sakė negalintys komentuoti tyrimo eigos ir detalių. Įvykio aplinkybes aiškinasi Kauno rajono policijos komisariato pareigūnai. Kai kurie duomenys teikia vilčių, kad grobikai bus sučiupti ir nubausti.

Vagystės klesti

Apie 4 ha miško Kauno rajone, Sitkūnų girininkijoje, valdantis savininkas Algirdas Partikas pasakojo, kad baiminasi laiko, kai miškuose žemė taps sausa. Dar žiemos pabaigoje kažkas uždažė brūkšnelius jo valdose esančius keliolika brandžių medžių „Įtariu, kad juos nužiūrėjo medienos vagys. Pranešiau urėdijos darbuotojams, bet kas gali apsaugoti nuo nelegalių kirtėjų, jei juos užvaldys godumas?" – skėstelėjo rankomis miško savininkas.

„Kauno dienos“ skaitytoja Aldona pasakojo turinti kelis hektarus miško Prienų rajone. „Neseniai savo valdoje radau 20 nukirstų ir išvežtų medžių. Įtariau, kas tai padarė, pranešiau policijai. Pareigūnai pasiūlė su įtariamuoju susitaikyti ir baigti tyrimą. Gavau iš to nusikaltėlio kelis tūkstančius litų, nors ne visa žala liko atlyginta, bet nenorėjau bylinėtis. Keisčiausia, kad dėl žalos gamtai jam po to niekas nekėlė jokių pretenzijų“, – stebėjosi moteris.

Nors įstatymai numato baudas nuo kelių šimtų iki dešimčių tūkstančių litų priklausomai nuo nelegaliai nukirsto medienos kiekio, teismai taiko ne itin griežtas bausmes. Štai Vilniuje vienam nukirtusiam 281 pušį barbarui paskirta viso labo 3,3 tūkst. litų baudą.

Liūdna statistika

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus, miškų urėdijų, nacionalinių parkų ir rezervatų valstybiniai miškų pareigūnai per 2012 m. nustatė 319 neteisėtų miško kirtimų atvejų.

Už neteisėtus miško kirtimus ir kitus Miškų įstatymo pažeidimus administracine tvarka nubausti 698 asmenys. Jiems paskirta 178 tūkst. litų baudų.