Netoli Panevėžio, šalia Berčiūnų gyvenantys sodiečiai pabudo nuo dvoko, sklindančio iš Nevėžio. Daugiau kaip trijų kilometrų upės atkarpa pilna nugaišusių žuvų.

Šalia Nevėžio įsikūrę verslininkai sunerimę: lankytojai atsisako siūlomų paslaugų. Ypač turizmo baidarėmis.

Ar dėl karštų orų, ar dėl galimos taršos gaišta žuvys – turėtų atsakyti aplinkosaugininkai. Nors upėje pastebima vidurvasario karščių įtaka – sumažėjo vandens debitas ir virš vandens iškilusi augmenija padengė dalį upės seklesnių vietų. Gyvosios gamtos apsaugos specialistai neatmeta ir cheminio užteršimo, nors įrodymų to nepastebėta.

„Paimti mėginiai atiduoti Panevėžio laboratorijai, kad atliktų vandens tyrimus. Kitos žuvelės plaukioja. Ir dabar labai sunku ką nors konkrečiai pasakyti“, – sakė Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alfredas Breivė.

Atlikus matavimus, nustatyta, kad deguonies kiekis vandenyje atitinka normas.

„Seniai buvo toks atvejis, gal prieš 15 metų krito žuvys Lėvenyje. Atėjo banga nuo Kupiškio ir išlydėjome iki Latvijos sienos. Ir niekas nenustatė, dėl ko jos krito“, – teigė Panevėžio rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjo pavaduotojas Rimantas Rudzevičius.

Žadama organizuoti upės valymą. Pasak specialistų, žala gamtai dar bus skaičiuojama, tačiau galima spėti, viršys šimtą tūkstančių litų.