Vilniaus miesto nuotekų valykloje pilnu pajėgumu pradėjo dirbti modernūs dumblo apdorojimo įrenginiai. Sostinės gyventojai gali didžiuotis ne tik vienais moderniausių valymo įrenginių Europoje, bet gali būti ramūs, kad nuotekų tvarkymas nebrangs ir daugiau niekada nebeteks riesti nosies dėl valymo įrenginių keliamos smarvės.

Iki šiol Vilniuje nuotekų valymo įrenginiuose sukaupiamas dumblas buvo valomas mechaniniu būdu. Per metus čia buvo išvaloma apie 73 tūkst. t nuotekų dumblo, kuris būdavo kompostuojamas šalia valyklos, po atviru dangumi esančioje aikštelėje. Naujieji įrenginiai dumblą kaups uždaruose pūdytuvuose. Galutinė „produkcija“ - bekvapės juodos granulės, kurios priskiriamos biokurui. Jas bus galima deginti arba naudoti žemės ūkyje kaip vertingą mineralinę trąšą.

Dėl valymo įrenginių keliamos smarvės labiausiai kentėdavo Pilaitės, Lazdynų ir kitų aplinkinių teritorijų gyventojai. „Smarvės problema – jau praeitis. Aš pats gyvenu Pilaitės rajone ir ne tik teoriškai, bet ir praktiškai žinojau ką reiškia nemalonus dumblo kvapas. Gyventojams, be abejo, svarbiausia, kad nebeliks smarvės, bet man kaip Aplinkos ministrui svarbu, kad penkis kartus sumažės susikaupiančio dumblo kiekis, o iš jo pagamintos granulės ir dujos bus naudojamos elektros energijos ir šilumos gamyboje, panaudojamos žemės ūkyje“, - ekskursijos po valymo įrenginius metu kalbėjo aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Numatoma, kad per metus iš išvalyto dumblo bus pagaminta 16 mln. kW elektros energijos ir 19 mln. kW šiluminės energijos. Bendrovei „Vilniaus vandenys“ tai leis kasmet sutaupyti apie 2 mln. Lt. Tiesa, sutaupomos lėšos neatpigins sostinės gyventojams mokesčių už vandenį ar nuotekų valymą, bet bent jau garantuos, kad kainos nedidės. „Žinoma, kainų mažėjimas būtų puikus dalykas, bet galime pasigirti, kad Vilniaus nuotekų valymo kainos nesikeičia jau 12 metų ir toliau nebrangs,“ - teigė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

„Žinote, yra toks posakis: „Iš mėšlo padaryti saldainį“. Dažniausiai jis sakomas norint pašiepti, bet mes iš tiesų iš to mėšlo padarėme saldainį. Dabar dumblas virs elektros energija ir šiluma. Vilniaus miesto valymo įrenginiai dabar moderniausi Lietuvoje ir lygiuojasi su kitomis Europos valstybėmis. Taigi, Vilnius turi švariausią orą iš visų ES sostinių, geriausią geriamą vandenį, o dabar ir valymo įrenginius“, - džiaugėsi A. Zuokas.

Naujieji įrenginiai pareikalavo didelių investicijų – 140 mln. Lt. Tačiau pagal pirminį projektą ši sąmata turėjo viršyti 170 mln. Lt. „Pasiekėme tai, ko niekada nebūna – sutaupėme apie 30 mln. Lt. Vilniaus miesto savivaldybė norėjo imti paskolą, kad šią sumą padengtų, bet dabar jos nebereikės, tad ir miesto biudžetui tas buvo į naudą“, - GRYNAS.lt pasakojo A. Zuokas.

Naujuosius valymo įrenginius dar turės patvirtinti speciali komisija. Jei ji nebūtų patenkinta, Europos Sąjungos struktūrinių fondų skirtus pinigus (apie 94,5 mln Lt) tektų grąžinti. UAB „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Valentinas Miltienis patikino, kad tai vieni moderniausių valymo įrenginių pasaulyje ir komisija turėtų palaiminti projektą, kaip vykusį: „Nei Baltijos šalyse, nei Rytų Europoje tokių dar nerastumėme. Džiugu, kad pagaliau galime lygiuotis su tokiomis šalimis kaip JAV, Australija, Norvegija ar Didžioji Britanija“.

Vilniaus nuotekų valykloje per metus yra išvaloma apie 41 mln. kub. m nuotekų. Valykloje kasdien susidarydavo apie 200 t dumblo, kuris būdavo vežamas į Kariotiškių sąvartyną arba pilamas ant laukų. Dabar šis skaičius turėtų sumažėti bent 4 – 5 kartus, o dumblas bus panaudotas energijos gamyboje ar kaip trąša. Valymo įrenginiai į Nerį išleidžia 97 proc. išvalytą vandenį.