Nelegaliai aptvėrė valstybinį mišką

Valstybinis miškas aptvertas Vilniaus Vilkpėdės mikrorajone, Šlaito gatvėje. Valdininkai neslėpė, kad pažeidimų rasta, baudos paskirtos, tačiau situacija kokia buvo, tokia ir liko. Kol vyksta teisminiai procesai, tvora stovi kaip stovėjusi ir žmonės į valstybinį mišką patekti negali. Tokia situacija jau tęsėsi daugiau nei tris metus. 

Valstybinei miškų tarnybai pateikus užklausą, ar pareigūnams žinomas šis atvejis, atsakymo nesulaukta ištisą savaitę. Tačiau skundas buvo tirtas, o jo išvados stebina – prieš trejus metus, dar 2012 metais, konstatuoja, kad tvora Šlaito gatvėje esančiame sklype Nr. 20 yra neteisėta, nes į aptvertą teritoriją patenka dalis valstybinio miško žemės. Buvo paskirta palyginti nedidelė bauda, tačiau daugiau niekas nieko ir nedarė.

Dabar tarnyba GRYNAS.lt informavo, kad prašymas tvorą nutverti jau išsiųstas savivaldybės kontroliuojantiems padaliniams. Glumina data – tai padaryta tik praėjusį ketvirtadienį (gegužės 21 dieną), t. y. po daugiau nei trijų metų.

„Jūsų prašymą dėl neteisėtai užtverto tvora valstybinio miško Vilniuje greta Šlaito g. (Vilniaus miesto savivaldybės Panerių girininkijos 17 kvartalo 1 ir 2 sklype) išnagrinėjo Valstybinės miškų tarnybos Miško kontrolės skyriaus Vilniaus teritorinio poskyrio pareigūnai. Informuojame, kad vadovaujantis Miškų įstatymo 8 straipsniu, valstybinis ar privatus miškas negali būti aptveriamas tvora, fiziniai asmenys turi teisę laisvai lankytis miškuose, išskyrus rezervatų ir specialios paskirties objektų (pasienio zona, kariniai objektai ir kt.) miškus ir miškus, kuriuose tai
riboja kiti įstatymai. 2012-03-21 buvo nagrinėta administracinė byla, kai namo valdos savininkas
užtvėrė tvora dalį valstybinio miško. Už šį pažeidimą sklypo savininkui buvo paskirta administracinė bauda.

Taip pat informuojame, kad Valstybinį miškų tarnyba 2015-05-21 kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją ir Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją dėl minėtos tvoros pašalinimo“, - atsakymą raštu pateikia Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas.

Rekonstruojant pastatą nesilaikyta tvarkos

Tačiau nelegali tvora - ne vienintelis verslininko sklype fiksuotas pažeidimas. Jam priklausantis pastatas yra įtrauktas į kultūros paveldo objektų sąrašą, todėl šio namo rekonstruoti taip, kaip tik šauna į galvą, negalima. Atnaujinimas turi būti suderintas su atsakingomis institucijomis ir jos turi išduoti leidimus.

GRYNAS.lt jau rašė, jog rekonstruojant namą nebuvo laikomasi nustatytų reikalavimų. Tai, kad minėtame sklype ne viskas vyksta pagal įstatymus, pripažįsta ir Kultūros paveldo departamentas. Pasiteiravus, ar specialistams žinomas faktas, kad į kultūros paveldo sąrašą įtrauktame pastate pristatytas antras aukštas ir rekonstruotas namo išorinis fasadas, departamento specialistai pripažino, kad šis faktas nustatytas seniai, tačiau iki šiol nustatyti pažeidimai nepašalinti.

„Kultūros paveldo departamentas 2012 m. kovo mėnesį fiksavo savavališkai atliktus gydyklos pastato Šlaito g. 20, Vilniuje, rekonstravimo darbus. Raštu informavo Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, prašydamas imtis priemonių savavališkos statybos padarinių pašalinimui. Departamento direktorės sudaryta komisija nustatė žalos žydį, t. y. savavališka statyba ant esamų pirmo aukšto sienų pristatant mansardinį II-ą aukštą buvo sunaikintos vertingosios savybės – tūris“, - situaciją komentavo Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vyr. valstybinė inspektorė Nijolė Vaitiekūnaitė.

Jos teigimu, atliekant pastato rekonstrukciją pažeistos gydyklos vertingosios savybės - fasadų architektūrinis sprendimas: plytų stilius, fasadų architektūrinės tūrinės detalės, fasadų apdaila ir puošyba. Paskaičiuota, kad žalos dydis sudaro 66,9 tūkst. eurų (230 683 Lt).