Burbiškių gatvėje šalia naujo gyvenamojo kvartalo „Venecija“ yra gražiai sutvarkytas ir įrengtas parkas. Nors jis turėtų būti prieinamas ir atviras visiems vilniečiams, nes tai – savivaldybės teritorija, dalį parko juosia tvora. Šalia parko yra įrengta nelegali stovėjimo aikštelė, pačiame parke – nelegali aikštelė su pavėsinėmis.

Viskas būtų gerai, jai šia infrastruktūra galėtų naudotis visi vilniečiai. Vis dėlto padėtis visai kitokia. Šie objektai atviri tik naujo kvartalo gyventojams.

Jau 2014 metų vasarą buvo pasirodžiusi informacija, kad įmūryti metaliniai tvoros kuoliukai toje vietoje yra nelegalūs ir parko tvėrėjai savivaldybės buvo įpareigoti juos pašalinti. Vis dėlto per daugiau nei metus tvoros kuoliukai pašalinti nebuvo. Vis dėlto šiuo metu užtverta tik viena parko pusė. Kilus skandalui naujo kvartalo vystytojų planų įgyvendinimas bent kol kas sustojo. Tačiau pašalinti nelegaliai suręstos tvoros dalies jie nesiskubina.

Ir jau pašalinta turėjo būti ne tik nelegali tvora. Šiandien į šią teritoriją nuvykę GRYNAS.lt žurnalistai jau turėjo nerasti ir nelegalios automobilių stovėjimo aikštelės bei pavėsinių, įrengtų valstybinėje žemėje be leidimų. Tačiau naujų butų gyventojams skirta infrastruktūra stovi nepajudinama.

Statybos – savavališkos

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė GRYNAS.lt teigė, kad tai – savavališkos statybos.

„Tai savavališka statyba. Mūsų žiniomis yra surašyti trys aktai. Akte turi būti nurodyta per kiek laiko Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos turi pašalinti arba įteisinti, jei tai leidžia teisės aktai. Pagal kompetenciją priežiūrą atlieka statybos inspekcija, kuri turi dėl „užgrobimo“ valstybinės žemės kreiptis į nacionalinę žemės tarnybą“, - aiškino A. Petrauskienė.

Statinių turėjo seniai nelikti

GRYNAS.lt pavyko gauti dokumentų, kurie liudija, kad nelegalių statinių Burbiškėse turėjo nelikti prieš daugiau nei metus. 2014 metų rugsėjo 12 dieną buvo surašytas Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) privalomasis nurodymas nugriauti savavališkai įrengtą mašinų statymo aikštelę, kuri iš skylėtų gelžbetonio plokščių įrėminta betoniniais kelio bortais. Duotas terminas darbams įgyvendinti iki 2015 metų kovo 12 dienos.

2014 metų rugsėjo 15 dieną surašytas dar vienas privalomasis nurodymas nugriauti savavališkai įrengtą aikštelę su pavėsinėmis. Abu šie statiniai stovi iki šiol, nors nurodymai įmonei „Piliuona“ buvo įteikti.

2014 metų rugsėjo 25 dieną Vilniaus miesto savivaldybės administracija paskyrė administracinę nuobaudą įmonės darbuotojai „Fucus statyba“ dėl kasinėjimo be atitinkamo leidimo parke, valstybinio miško žemėje įbetonuojant betoninius stulpelius. Bauda siekė vos 400 litų (114,52 eurų).

Valdininkai mėtosi tik popieriais

Nors privalomieji nurodymai nugriauti savavališkai pastatytus statinius pateikti prieš daugiau nei metus, pasak Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Vilniaus teritorinio poskyrio vedėjo Sauliaus Gatelio, pradėtas dar vienas tyrimas.

„Mums ši informacija yra žinoma. Šiuo metu vyksta tyrimas dėl galimai padaryto pažeidimo. Jei bus nustatyta, kad tvora pastatyta neteisėtai, medžiaga bus perduota Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai dėl tvoros panaikinimo ir administracinės baudos skyrimo“, - teigė S. Gatelis.

Kreipėsi į teismą

Anot VTPSI atstovės viešiesiems ryšiams Vidos Aliukonienės, inspekcija kreipėsi į teismą dėl nurodymo nevykdymo.

„VTPSI pareigūnai, nustatę savavališką statybą, surašo savavališkos statybos aktą ir privalomąjį nurodymą per nustatytą terminą (paprastai per 6 mėn. su galimybe tam tikrais atvejais pratęsti 3 mėn.) pašalinti savavališkos statybos padarinius. Pats statytojas sprendžia, ar statinį nugriauti, ar įteisinti, iš savivaldybės administracijos gaunant statybą leidžiantį dokumentą, kai tokio statinio statyba toje vietoje pagal teisės aktus yra galima“, - VTPSI poziciją raštu išdėstė V. Aliukonienė.

Ji informavo, kad VTPSI Vilniaus skyriaus pareigūnai savavališkos statybos aktą surašė dėl šalia sklypo Burbiškių g. 40, dviejų automobilių parkavimo aikštelių, užtvarų, pavėsinės ir garažo.

O kaip su nelegalia tvora? Valstybinė miškų tarnyba aiškina, kad tvorą įpareigoti griauti turi būtent VTPSI. Tačiau ji informavo, kad dabartinę konstrukciją negalima vadinti tvora. V. Aliukonienė dėstė, kad tokiems statiniams leidimai nereikalingi.

Antradienį V. Aliukonienė GRYNAS.lt pateikė papildomą komentarą: „Iš nuotraukų matosi, kad teritorijoje yra pastatyta naujų statinių, tarp jų ir tvorų (ar jų fragmentų), kurių statybos inspektoriams atliekant patikrinimus 2014 metais, nebuvo. Šių statinių statybos teisėtumo patikrinimas bus atliekamas artimiausiu metu. Nustačius pažeidimus, bus imtasi teisės aktų nustatytų veiksmų."

„Burbiškių parko teritorijoje pastatyti atskiri vamzdinio profilio stulpeliai pagal parametrus nepriskirtini statiniams. Taip pat I grupės nesudėtingiems statiniams statybą leidžiantis dokumentas neprivalomas, todėl jų statyba nelaikytina savavališka, kaip tai nustato Statybos įstatymas. Apie atskirų stulpelių ir I grupės nesudėtingų statinių pastatymą valstybinėje žemėje informuotas Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM Vilniaus miesto žemėtvarkos skyrius", - informavo V. Aliukonienė.

O kaip dėl kitų nelegalių statinių? Anot specialistės, statytojui per privalomojo nurodymo nurodytą terminą nepašalinus savavališkos statybos padarinių, VTPSI kreipėsi į teismą. Teismas sprendimo dar nėra priėmęs.

Žmonės buvo apgauti?

Gyvenamojo kvartalo butų pardavimo skelbimuose buvo nurodyta, kad šalia gyvenvietės yra aptvertas parkas, į kurį gali patekti tik vietiniai gyventojai. Galbūt kai kuriuos paskatino toks pasiūlymas, tačiau parkas aptvertas visiškai nėra. Tai padaryti sutrukdė kilęs visuomenės pasipiktinimas ir leidimų neišdavimas.

„Šalia kvartalo – parkas, įkurtas Burbiškių draustinyje, kuriame yra pavėsinės, gyvasis kampelis su veisliniais triušiais ir dekoratyvinėmis Kamerūno ožkytėmis, griliai, pirtis su kubilu, sporto aikštelės, pėstieji ir dviračių takai. Parko teritorija aptverta tvora ir apšviesta“, - rašoma būtų pardavimo skelbime.

GRYNAS.lt pakalbino vietinę gyventoją, kuri teigė, kad žmonės labai norėtų, jog parkas būtų aptvertas, nes esą gyventojai moka mokestį už parko tvarkymą.

„Mes labai norėtumėm, juk patys parką tvarkome, mokame už jo tvarkymą, o ateina svetimi žmonės, viską čia laužo, šiukšlina. Kai pirkome butus, mums žadėjo, kad parkas bus aptvertas, bet jau keli metai kaip stovi tik tvoros kuoliukai. Lyg tai žadėjo tverti, gal daug kas dėl to čia butus ir nusipirko“, - pasakojo moteris.

Vieno kambario, 32 kvadratinių metrų butas, anot skelbimų, šiame kvartale kainavo 56 tūkstančius eurų.

Šio kvartalo gyventoja sakė, kad parkas yra gerai tvarkomas: „Vasara čia pilna visokių čigonų, mėtėsi švirkštai, o dabar praeikite po parko teritoriją, pasižiūrėkite - jokios šiukšlės nerasite.“

Tvoros nemato

Paskambinus „Venecijos“ kvartalo internetinėje svetainėje nurodytu telefono numeriu atsiliepė pavardės pasakyti nenorėjusi Karolina. Ji GRYNAS.lt sakė, kad jokios tvoros aplink parką nėra.

„Parkas nėra užtvertas, jokių tvorų ten nėra, parkas yra atviras visiems žmonėms. Yra aptverti tik gyvūnėliai, kad nepabėgtų“, - nedaugžodžiavo „Venecijos“ atstovė.

Aplinkos ministras: kai pradedi ginti viešąjį interesą, kitą kartą gailiesi

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas GRYNAS.lt teigė, kad tokiais atvejais yra du keliai: statinius įteisinti arba nugriauti. O nuspręsti, kaip pasielgti šį kartą, anot jo, reikėtų įvertinant visas aplinkybes.

„Manyčiau, kad valstybėje yra įsivyravęs tam tikras teisinis nihilizmas. Daug institucijų, ir mums pavaldžių, ir kitų, priima sprendimus ir duoda privalomus nurodymus, tačiau įvairūs ūkio subjektai tiesiog nekreipia dėmesio, kol nėra teismo sprendimo. Mes viską įpratome tik per teismo sales sureguliuoti. Žinoma, tai užima daugybę laiko, darbo sąnaudų, galiausiai rezultatas būna nekoks: vieni laimi kokią senatį“, - teigė K. Trečiokas.
K. Trečiokas

Vis dėlto ministras nesukritikavo sprendimo, kurio tikisi projekto vystytojai. Jis svarstė, kad reikia pažiūrėti, ar nėra galimybių, kaip įteisinti šiuos statinius. „Šituo atveju, ką aš išgirdau, be jokios abejonės, jeigu neteisėtai, tai reikia arba sutvarkyti dokumentus ir įsiteisinti taip, kaip reikia ir kažkokią baudą už pažeidimą tik gauti, arba vykdyti sprendimą ir nugriauti. Bet, matyt, paprasčiausiai galvojama: ką jūs mums padarysite. Kai pradedi ginti viešąjį interesą, kitą kartą ir gailiesi, kad užsiėmei, nes tai taip ilgai trunka, galiausiai tas interesas išsiplauna ir išeina, kad čia tik kažkokiai institucijai rūpi kažkam sutrukdyti. Jeigu neteisėta, tai nesvarbu: verslas ar privatus asmuo. Negeri tie precedentai ir reikia didesnio ryžto, bet galių ir kompetencijos statybų inspekcijai tikrai netrūksta, tačiau prie kiekvieno pastato ir kiekvienos tvoros inspektoriaus nepastatysi. Tai yra daugelio sričių problema, kad laukiama teismo, skaičiuojama, kas brangiau kainuos. Aš nemanau, kad yra sudėtinga gauti reikiamus leidimus ir pastatyti taip, kaip priklauso, o ne pastatyti savavališkai ir bandyti bet kokia kaina įteisinti", - sakė K. Trečiokas.

P. Saudargas: kai yra nelegalios statybos, ministerijos principingumas dingsta

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas, Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos „šešėlinis“ aplinkos ministras Paulius Saudargas GRYNAS.lt teigė, kad šiuo atveju iš Aplinkos ministerijos trūksta principingo požiūrio.

„Kaip ir dėl Burbiškių, kaip ir prie Kauno, kur yra draustinyje pastatyti pastatai, įvairios institucijos priima įvairius sprendimus, bet viskam turėtų vadovauti Aplinkos ministerija. Ji turėtų užduoti tam tikrą požiūrį. Jo šiandien aš nematau. Kitose srityse, pavyzdžiui, gyvosios gamtos inspektavimo, yra rodomas tam tikras principingumas, labai griežtas. Jį matome ir socialiniuose tinkluose, ir per televizijas. Matuojame žuvyčių ilgius ir grybų kepurėlių pločius, bet kai yra nelegalios statybos, staiga principingumas dingsta“, - kalbėjo P. Saudargas.
Paulius Saudargas

Pasak Seimo nario, dažnai prie situacijos prisitaiko ir aplinkos ministras: „Nenoriu tiesmukai kritikuoti ministro - keitėsi ministrai, jis buvo ne nuo kadencijos pradžios, yra nuolatinės permainos. Bet vietoj to, kad imtų ir iš lėto taisytų situaciją, siūlomos įvairios reformos, kad vienus žmones reikia pakeisti kitais, lyg tai išgelbės situaciją. Stebint Aplinkos ministerijos poziciją, tarsi ministras prisitaiko prie tos tekančios tėkmės ir jokio požiūrio, ar čia reikėtų principingai žiūrėti, ar kaip tik viską įteisinti, aš nelabai matau.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose arba valstybinėje žemėje? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Rašykite laiškus paštu grynas@grynas.lt.