Įtaria, kad upę teršia fekalijos

Į GRYNAS.lt redakciją besikreipęs skaitytojas pranešė, kad rimtų įtarimų kelia į Nemuną ties Žalgirio arena, jo žodžiais tariant, sovietmetį menančiu vamzdžiu atitekantis nešvarus vanduo. Atsiuntęs tai patvirtinančių nuotraukų, vyras klausė, ar tai normalu.

„Nuslūgus Nemunui, šalia Žalgirio arenos pasirodė į upę bėgančios nevalytos nuotekos. Įdomu, ar apie tai žino Kauno aplinkosaugininkai ir kokių priemonių jie ėmėsi, kad tai nesitęstų. Vamzdis ten yra jau seniai. Tačiau, kai Nemune būna daugiau vandens, teršalų šaltinio nesimato“, - kalbėjo pašnekovas.

Jis aiškino įtarimų keliantį reiškinį užfiksavęs su šeima eidamas pasivaikščioti Nemuno pakrantėmis. Tiesa, vyras pridėjo, kad panaši padėtis yra ir kitoje Kauno vietoje – Petrašiūnų mikrorajone. Darius svarstė, kad abiejose vietose į upę galimai patenka fekalijos.


Pareigūnė: yra tik vizualinė tarša

Tačiau ką apie tai mano aplinkosaugininkai? Kauno miesto agentūros specialistai, išgirdę apie problemą, iškart paprašė atsiųsti skaitytojo nuotraukas, kurias įvertinę jie teigė važiuosiantys į galimą taršos vietą. O po situacijos įvertinimo agentūros vyriausioji specialistė Valdonė Liaugaudienė tikino, kad nors vizualinė tarša ir matosi, tačiau jokio kriminalo nėra.

Anot jos, skaitytojui įtarimų sukėlusiu vamzdžiu į Nemuną įteka nevalytas paviršinis miesto vanduo. Tokių vamzdžių Kaune yra ir daugiau. Aplinkosaugininkės teigimu, negalima sakyti, kad į Nemuną teka fekalijos, nes blogo kvapo nebuvo. O vamzdžiu į Nemuną atitekančio vandens, jos teigimu, papildomai tirti nėra reikalo, kadangi tyrimai atliekami kas du mėnesius.

„Toje vietoje yra Girstupio upelio išleistuvas. Upelis yra kanalizuotas. Į jį patenka lietaus nuotekos iš labai didelės teritorijos, pavyzdžiui, Žaliakalnio ir netgi Kauno zoologijos sodo. Į Nemuną įteka paviršinis vanduo. Ten fekalijų kvapo nebuvo, todėl nesėmėme vandens tyrimui. Didelės taršos nematėme. Mes turime daug patirties ir žinome, kada yra rimtas pavojus“, - situaciją komentavo pareigūnė.
V. Liaugaudienė
Ten fekalijų kvapo nebuvo, todėl nesėmėme vandens tyrimui. Didelės taršos nematėme. Mes turime daug patirties ir žinome, kada yra rimtas pavojus.

Nors pavojus ir nenustatytas, vis dėlto buvo kreiptasi į UAB „Kauno vandenys“, kad atsargumo dėlei būtų patikrinti pagrindiniai šuliniai. Įmonės darbuotojai, įvertinę situaciją, konstatavo, kad padėtis normali.

Pasak pašnekovės, nors rimto pavojaus ir nėra, negalima teigti, kad nėra vizualinės taršos. Tačiau, anot jos, ties vamzdžio anga plaukiojančios drumzlės yra ne pavojaus, bet nusekusio Nemuno ženklas. V. Liaugaudienės manymu, kai upėje būna daugiau vandens, nuotekos išsisklaido kur kas greičiau.

„Kaune nevalytos paviršinės nuotekos upeliais patenka į Nemuną. Išleistuvų yra tikrai nemažai. Yra nustatyta, kiek ir kokių medžiagų gali patekti į upę. Kas ketvirtį atliekami tyrimai. O jei pasitaiko neeilinis atvejis, tiriama dažniau. Dabar pasakyti, kad nėra viršytos leistinos normos, negalime. Bet kad išteka fekalijos, teigti taip pat negalima“, - aiškino aplinkosaugininkė.