„Tikiuosi, kad siūlomi įstatymo papildymai Seime bus priimti iki sesijos pabaigos. Įstatymas įsigaliotų nuo 2015 m. Taigi visus kitus metus turėtume laiko pasirengti šio įstatymo įgyvendinimui. Sukūrus sistemą, kurioje žmonės būtų ekonomiškai suinteresuoti nešti plastikinį butelį atgal į supirktuvę ar parduotuvę, pasiektume, kad tokios rūšies atliekos nebekeliautų į sąvartyną, o būtų perdirbamos“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Lietuvoje nuo 2006 m. taikoma 25 centų užstato sistema daugeliui pakartotinio naudojimo stiklinių alaus butelių. Sistema itin veiksminga, nes gamintojams pakartotiniam naudojimui grąžinama ir į sąvartynus nepatenka apie 85–90 proc. šios taros. Lygiagrečiai su siūlymais įvesti užstatą plastikinei ir metalinei tarai, Aplinkos ministerija ruošiasi ir peržiūrėti nuo 2006 m. nekeistą užstato dydį stiklinei pakartotinio naudojimo tarai.

Šiuo metu dar neaišku, kokio dydžio depozitas būtų taikomas plastikinei ir metalinei pakuotei. Įstatyme nenumatoma ar visai plastikinei ir metalinei tarai būtų taikoma depozito sistema. „Tai namų darbai kitiems metams. Užstato dydis privalės būti pakankamai didelis, kad žmonės norėtų naudotis sistema. Pavyzdžiui, Estijoje, kur taikoma depozito sistema plastikinei ir metalinei tarai, užstato dydis yra pusė to, kiek mokama už alaus butelį“, – sako aplinkos viceministras Almantas Petkus.
Citata
Aplinkos ministerijos užsakymu 2009 m. atliktos šalies gyventojų apklausos duomenimis, kad užstato sistema atsirastų ne tik buteliams, bet ir kitai tarai, pritarė 74 proc. apklaustųjų.

Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo papildyme numatoma, kad visi pakuočių pardavėjai, prekiaujantys parduotuvėse, kurių bendrasis plotas nuo 20 iki 200 kv. m, privalės organizuoti pakuočių ir pakuočių atliekų priėmimą ir užstato grąžinimą prekybos vietoje. Didesnėse kaip 200 kv. m prekybos vietose pakuočių priėmimas ir užstato grąžinimas galės būti organizuojamas iki 300 m nuo parduotuvės atstumu, užtikrinant tokias pačias darbo valandas. Mažesnės nei 20 kv. m prekybos vietos (išskyrus kaimo parduotuvės), ir prekyvietės, kioskai, degalinės, viešojo maitinimo įstaigos užstato grąžinimo sistemos vykdyti neprivalės. 

Pabrėžiama, kad šiuo metu parengtas tik Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo papildymo projektas. Projektas išsiųstas neoficialiam derinimui suinteresuotiems asmenims ir organizacijoms. Vadinasi, numatomas prekybos plotas, kuriame bus privaloma užtikrinti būsimo užstato sistemos veikimą dar gali keistis.

Siūloma, kad užstatas už parduodamų gaminių pakuotes vartotojams ar gaminių naudotojams galės būti grąžinamas grynaisiais pinigais arba jiems suteikiama teisė įsigyti prekių už sumą, lygią užstato dydžiui.

Aplinkos ministerijos užsakymu 2009 m. atliktos šalies gyventojų apklausos duomenimis, kad užstato sistema atsirastų ne tik buteliams, bet ir kitai tarai, pritarė 74 proc. apklaustųjų.