GRYNAS.lt jau rašė, jog po žiemos audrų pajūryje aktyviai atkuriamas Palangos paplūdimys. Tačiau darbams užbaigti prireikė dar 6,7 mln. litų. Jų paprašyta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Smėlis siurbtas iš 25 metrų gylio netoli šiaurinio Juodkrantės- Preilos poligono Baltijos jūroje, tuomet savaeigėmis žemsiurbėmis gabentas iki Palangos.

Aplinkos apsaugos agentūros Projektų valdymo ir viešųjų pirkimų skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Butkutė GRYNAS.lt teigė, jog paplūdimys dabar stipriai pasikeitęs: jis gerokai praplatėjo ir paaukštėjo, o kai kurios persirengimo būdelės dabar stovi ten, kur anksčiau buvo kranto linija. Ji teigė, jog papildomiems 140 kubų smėlio atvežti dalis lėšų buvo sutaupyta nuo kitų projektų, dalies finansavimo prašyta papildomai.

Taip dabar atrodo Palangos paplūdimys į šiaurę nuo tilto

 

Kadangi jūra yra gyva sistema, dalis smėlio nuolat nuplaunama į šiaurę nuo Lietuvos paplūdimių. Dalis – „nukeliauja“ į priekrantę, o audrų metu šis smėlis išmetamas atgal į krantą. Po paskutiniais metais siautusių audrų Lietuvos Baltijos paplūdimiai buvo stipriai nuardyti.

Palangos paplūdimys iš viso pasipildė 420 tūkstančių kubinių metrų smėlio. Aplinkos apsugos agentūrs atstovės nuomone, šių darbų turėtų užtekti 3-4 metams, o vėliau paplūdimį vėl reikės pildyti smėliu.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, smėlio atvežimo darbų rangovu tapo Latvijos bendrovė „BMGS”, pateikusi jungtinį pasiūlymą su Belgijoje registruota kompanija „Dredging International“.

Vienas kubinis metras smėlio valstybei kainavo apie 48 litus. G. Butkutės teigimu, tai buvo pigiausia konkurse pasiūlyta kaina. 

„Mokslininkai teigė, kad kasti smėlį iš sausumos – karjero – nėra galimybės. Aplink tiesiog nėra smėlio, tinkamo paplūdimiams. Prieš keletą metų smėlis buvo atvežtas iš Kunigiškių karjero. Jame buvo įvairių stambesnių akmenėlių ir visuomenėje pasigirdo kalbų, kad toks smėlis paplūdimiui netinkamas“, - prisiminė G. Butkutė.

CVPP skelbia, kad „BMGS“ ir „Dredging International“ pasiūlymas šiame konkurse buvo vienintelis.

„Atsižvelgiant į tai, kad ekonomiškai, nei techniškai atskirti papildomų darbų nuo pradinės pirkimo sutarties buvo neįmanoma, jau buvo atgabenta visa reikiama įranga, Aplinkos ministerija priėmė sprendimą kreiptis į tuos pačius rangovus dėl papildomų darbų pirkimo, atvežant į Palangos papūdimius papildomus 140 tūkst. kubų smėlio“, - paaiškino G. Butkutė.